Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej,

Napisz czego oczekujesz od sprzętu, jak ma grać, gdzie będzie grał, jak duże pomieszczenie. Na czym Ci zależy w sprzęcie?

Z tego co napisałeś wynika, że szukasz czegoś co polepszy co najwyżej dźwięk z TV, jeżeli tak, to za taką kwotę to kup dobry soundbar ;)  Polecam Focal Dimesion :)

Napisano
2 godziny temu, Mariusz Sanecki napisał:

Hej,

Napisz czego oczekujesz od sprzętu, jak ma grać, gdzie będzie grał, jak duże pomieszczenie. Na czym Ci zależy w sprzęcie?

Z tego co napisałeś wynika, że szukasz czegoś co polepszy co najwyżej dźwięk z TV, jeżeli tak, to za taką kwotę to kup dobry soundbar ;)  Polecam Focal Dimesion :)

Pokój to salon pomniejszony o sypialnie przedzielony ścianka dzialowa, lecz nie do końca. Ogólnie cały pokój jakieś 20 metrow. Tam gdzie dźwięk będzie się odbijał od ścian to jakieś 4*3 metry. Chciałbym podłączyć telewizor i słuchać muzyki z płyt i sieci. Nie jestem żadnym melomanem . Każdy odradza soundbary więc nie wiem jak tak do końca. 

Napisano (edytowany)

Soundbar do muzyki się nie nadaje i każdy kto choć trochę ogarnia temat, tak Ci powie. Jeżeli do 3k to PianoCraft Yamaha n670d. Masz tu niezłej klasy wzmacniacz z CD i funkcjami sieciowymi, oczywiście jak na tą cenę. Do tv podłączysz go optykiem i będzie dobrze. Głośniki oryginalne od razu do wymiany. Ten Pianocraft często łączony jest w zestawy z niefabrycznymi monitorami.

W tej cenie masz ich dużo m.in. Indiana Line nota 260x lub nieco droższe Indiana Line tesi 261. To głośniki o ciepłej barwie z lepiej zaznaczonym basem. Nieźle mogą się zgrać Heco Aurora 300. Heco ma nieco lepszy środek i bardziej wyrównane pasmo, aniżeli Indiany. Wszystko zależy od Twoich preferencji tzn. czego słuchasz.

Sam miałem dylemat na co się zdecydować w podobnych pieniądzach i brałem pod uwagę tą Yamahę z tymi kolumnami. Poszedłem jednak dalej i zmieniłem podejście.

W Twoim wypadku jedynym problemem może tu być nieco za mala wydajność zestawu względem salonu. 

Warto zastanowić się, czy nie lepiej te 3k zainwestować w lepszy amplituner np, Yamaha RN602 z Elacami Debut B6 2.0 (nieco ponad budżet ok. 3600 zł), a później dokupić CD Yamahy np. CD-S300. Takie rozwiązanie zdecydowanie zagra lepiej tzn. czyściej, mocniej, szczegółowiej i wypełni salon dobrym brzmieniem.

Słuchałem Pianocraft'a N670d i zaraz po nim Yamahę R-N602, oba na Indianie Line Tesi 261 i różnica była kolosalna. Żona kompletny laik jak się domyślasz ;)  z miejsca podziękowała Pioncraftowi, a kwestia estetyki pudła zeszła na drugi plan. Już nie było tematu wyglądu klocka i gdzie go postawić :)

Inne podejście to zintegrowany wzmacniacz np. Nad c338 (ma funkcje sieciowe), albo NAD c326 (sam wzmak, więc trzeba dokupić odtwarzacz sieciowy np. Yamaha  Wxad 10 - cena ok 650 zł). Przy takim rozwiązaniu warto wybrać najpierw monitory, a później elektronikę, bo głośniki robią Ci 70% dźwięku i to od nich głównie zależy jakość i charakter brzemienia zestawu. 30% to wzmak/ampli.

Zobacz tu kilka podpowiedzi co do podobnego zestawu w granicach 3-4 tys.

Edytowano przez Mariusz Sanecki
Napisano

Yamaha MusicCast MCR-N470D czy te głośniki co są w komplecie mogą być czy raczej inne. Słuchana muzyka to rock, pop, alternatywa, blues  no i programy z Tv. Jest możliwość podłączenia do tv tak?

Napisano (edytowany)

Prośba i sugestia. Kup pianokrafta w Media Markt, masz 30 dni na zwrot. Zainstaluj i posłuchaj w domu tak ze 2-3 tygodnie. Jeżeli będzie Ci pasować i dobrze nagłośni Twój pokój to po sprawie. Jak coś nie będzie Ci odpowiadać, będziesz czuł jakieś niedostatki to oddasz do MM. A zmiany w dźwięku jaki chciałbyś uzyskać opiszesz na forum. 

Nikt nie jest wróżką i nie odpowie Ci jaki dźwięk, sprzęt będzie dla Twoich uszu dobry. 

Pozdrawiam 

PS. Zaoszczędzisz bezsensownego pisania i czasu kolegów. Bo doradztwo doradztwem, a nic nie zastąpi odsłuchów. To Ty musisz wiedzieć czego chcesz, a na razie to jesteś ja dziecko we mgle. Bez urazy. ?

Edytowano przez 1Ender