Wojtek_Ajla Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 (edytowany) Dzień dobry wszystkich, przymierzam się w końcu do zakupu gramofonu i jeszcze decyduję się na konkretny model, jestem najbliżej zdecydowania się na Rega Planar 1 tylko moje pytanie jest takie czy w wersji z przedwzmacniaczem czy lepiej kupić przedwzmacniacz osobno? zakładając że 1900 zł jest to budżet nie przekraczalny. W tej cenie jest także Audio-Technica AT-LP5, która mi się bardzo podoba więc zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma opcjami. Pytanie tylko czy lepszą opcją jest gramofon z wbudowanym przedwzmacniaczem jak Rega Planar 1 Plus lub AT-LP5, czy lepiej wziąć wersję bez przedwzmacniacz i dokupić osobno np. Vincent PHO-200 lub Pro-Ject Phono Box E? Edytowano 4 lutego 2019 przez Wojtek_Ajla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 Wygodniejsza będzie wersja z preampem. Chyba że chodzi o jakość dźwięku no to wtedy dobry przedwzmacniacz będzie lepszym wyborem z tym że zaryzykuje stwierdzenie że nie w tej kategorii cenowej. Mam Planar 1 z zewnętrznym preapmem Regi ale gdybym dzisiaj kupował wybrałbym ten mniej problematyczny. Chyba że będziesz w przyszłości szalał z droższymi wkładkami to można pomyśleć o dobrym preampie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Ajla Napisano 4 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 Nie przewiduje jakiejś poważniejszej zabawy w upgrade sprzętu, ma stać i być bezproblemowy w użyciu:)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 Odpowiedz w takim razie jest prosta, z przedwzmacniaczem będzie lepiej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 51 minut temu, Wojtek_Ajla napisał: Nie przewiduje jakiejś poważniejszej zabawy w upgrade sprzętu, ma stać i być bezproblemowy w użyciu:) Normalnie to bym Ci zaproponował któregoś ze starszych Technicsów np. https://allegro.pl/oferta/technics-sl-b3-full-automatic-belt-drive-7656312019 + https://www.tophifi.pl/gramofony/przedwzmacniacze-gramofonowe/nad-pp-2e.html ale jak tylko ma stać i być bezproblemowe to kup z przedwzmacniaczem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Ajla Napisano 4 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 Normalnie to bym Ci zaproponował któregoś ze starszych Technicsów np.https://allegro.pl/oferta/technics-sl-b3-full-automatic-belt-drive-7656312019 +https://www.tophifi.pl/gramofony/przedwzmacniacze-gramofonowe/nad-pp-2e.html ale jak tylko ma stać i być bezproblemowe to kup z przedwzmacniaczem.Nie chce iść w używany sprzęt bo się na tym nie znam i wydać 1000 zł i wtopić to nie problem, chce mieć nowy sprzęt z gwarancja Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 1 godzinę temu, Wojtek_Ajla napisał: chce mieć nowy sprzęt z gwarancja Źle mnie odebrałeś , nie neguję Twojego zakupu. Poczytałbym tylko trochę o gramofonach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 3 godziny temu, Wojtek_Ajla napisał: ma stać i być bezproblemowy w użyciu:) ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Ajla Napisano 4 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 Źle mnie odebrałeś , nie neguję Twojego zakupu. Poczytałbym tylko trochę o gramofonach.Spoko rozumiem:) po prostu zaznaczam zeInteresuje mnie tylko nowy sprzęt żeby nie wtopić z używanym:) w moim zakresie cenowym przeważnie jest polecany właśnie Rega Planar 1 ale zastanawiało mnie czy lepiej brać plus czy kupować osobno przedwzmacniacz ale już odpowiedz na to pytanie została udzielonaWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 7 lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 lutego 2019 Dnia 4.02.2019 o 18:24, Wojtek_Ajla napisał: nteresuje mnie tylko nowy sprzęt żeby nie wtopić z używanym:) Wierz mi, że równie dobrze można wtopić z nowym sprzętem. Nie bez powodu Koledzy proponowali Ci sprzęty używane w tej kategorii cenowej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 11 lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 lutego 2019 Ale co to znaczy „wtopić” można odsłuchać , pewnie nawet w domu i sprzęt ma gwarancję - szczerze mówiąc jedyne co mi przychodzi do głowy to ewentualne brzmienie które może nie bardzo podpasować. No ale to jesteś w stanie zweryfikować podczas odsłuchu. Były jakieś sprawy z wyegzekwowaniem roszczeń gwarancyjnych z Regą? Ja miałem problem z zasilaczem i przysłali mi kolejny do domu bez problemu. Dostałem jeszcze mocniejsza wersję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 10 godzin temu, Inferno napisał: Ale co to znaczy „wtopić” można odsłuchać , pewnie nawet w domu i sprzęt ma gwarancję Jeżeli kupujesz na dwa lata , nie zamierzasz zmieniać nigdy wkładki, a jak coś to zawsze będziesz kupował Regę Carbon /ale igłę będziesz musiał zmienić i tu jest podana siła nacisku 2-3g. i bez normalnej przeciwwagi nie mam pojęcia jak ją w tym gramofonie ustawisz?, w ten "automatyczny" antyscating raczej też nie wierzę/ to jest to dobry gramofon. A i jeszcze jedno , jak by Ci kiedyś jednak przyszło do głowy zmienić wkładkę na lepszą / bo właśnie to ona odpowiada za dźwięk/ to przy tym "sklepanym" ramieniu , bez możliwości wymiany headshella , może okazać się nie możliwe. Jest taki parametr do ustawienia jak overhang i to otwory mocujące mogą być za krótkie , nie wspominając już o dalszej kalibracji którą ten gramofon uniemożliwia. Nie piszę tego złośliwie , tylko by Ci uświadomić pewne za i przeciw. Radzę przy zakupie popytać o parę spraw w salonie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 17 godzin temu, Inferno napisał: Ale co to znaczy „wtopić” Według mnie to znaczy kupić coś z czego po chwili nie będziesz zadowolony. To znaczy kupić coś i nie być świadomym wad tego zakupu... choć w tym konkretnym przypadku to już znasz chyba plusy i minusy tego konkretnego. Kolega @tomek4446 już przytoczył kilka ograniczeń rozważanego gramofonu. Do tego weź pod uwagę fakt, że nawet z fabryczną wkładką może być ciężko poprawnie ustawić gramofon. Zakres regulacji siły nacisku jest bardzo mały i ciężko jest to poprawnie ustawić. Kolejny element to lekkość konstrukcji i podatność na drgania. Miałem ostatnio taki przypadek u klienta w domu. Trzeba było ostro dociążyć stolik żeby igła nie przeskakiwała jak po ulicy obok przejezdzało auto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Ajla Napisano 12 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 (edytowany) Być może będę się decydować na używany gramofon ale będzie to AT-LP5 jeszcze z roczną gwarancją, cena jest chyba przyzwoita a za to zaoszczędzę na nowym sprzęcie zainwestuję w nową lepszą wkładkę. Oczywiście mam jeszcze trochę dni do namysłu i zależy też jak aukcja się potoczy Edytowano 12 lutego 2019 przez Wojtek_Ajla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 11 minut temu, Wojtek_Ajla napisał: Być może będę się decydować na używany gramofon ale będzie to AT-LP5 Rozumiem obawy związane z wtopieniem forsy , w Łodzi podałbym Ci adres komisu, w którym kupiłbyś sprawdzony gramofon wyższej klasy, za połowę sumy którą chcesz wydać. Ale na Allegro też są fajne gramofony , należy zwrócić np. uwagę na stan gramofonu , podaję przykład , nikt nie daje plinty do fornirowania /bo to trochę kosztuje/ mając niesprawny gramofon https://allegro.pl/oferta/technics-sl-23-a-7834706079?reco_id=725ab022-2ecd-11e9-9c13-246e961044c0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Ajla Napisano 12 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 Rozumiem obawy związane z wtopieniem forsy , w Łodzi podałbym Ci adres komisu, w którym kupiłbyś sprawdzony gramofon wyższej klasy, za połowę sumy którą chcesz wydać. Ale na Allegro też są fajne gramofony , należy zwrócić np. uwagę na stan gramofonu , podaję przykład , nikt nie daje plinty do fornirowania /bo to trochę kosztuje/ mając niesprawny gramofon https://allegro.pl/oferta/technics-sl-23-a-7834706079?reco_id=725ab022-2ecd-11e9-9c13-246e961044c0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Ładny i wierze ze to dobry zakup chociaż lekkim problemem jest właśnie kolor plinty, pomyśle czy zona mnie nie zabije jeśli nie będzie czarna Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 16 minut temu, Wojtek_Ajla napisał: pomyśle czy zona mnie nie zabije jeśli nie będzie czarna Jest akurat promocja na czarną farbę olejną w Castoramie Ten gramofon to był tylko taki przykład. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinZG Napisano 10 marca 2019 Udostępnij Napisano 10 marca 2019 Ja dopytam jeszcze, rozumiem że pomiędzy przedwzmacniaczem wbudowanym w aplituner a tym wbudowanym w P1 Plus będzie odczuwalna różnica? Podobnie jak pomiędzy tym wbudowanym w P1 Plus a powiedzmy takim NAD PP2E? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts