hendeh Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 Witam wszystkich, Proszę o pomoc w doborze kolumn do biura 6x5m, mam dostępny wiekowy wzmacniacz AX 450. Obecnie grają takie podłogowe JBL TLX4, ale dźwięk jest męczący, w ogóle nie ciepły, za dużo góry, bas jakiś tam jest, ale taki rozciągnięty. W biurze jest dużo miejsca, kolumny nie muszą być głośne, zależy bardziej na jakości dźwięku. Muzyka to przede wszystkim blues, jazz, lekkie gitary, więcej perkusji niż gitarowych riffów. Brzmieniowo podobały mi się Tannoy revolution R3, chociaż grały z inną, nieco nowszą Yamahą, perkusja miała stuknięcie, a gitary starego bluesa nie skrzeczały jak na tych TLX-ach. Budżet do 1200zł., raczej używki, bo nowe w tej cenie raczej się nie znajdą. Może jest jakiś sklep z używanym sprzętem wystawiający faktury? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 Nasz kolega @Pumpurekprowadzi komis używanego audio. Myślę, że faktura to nie problem. Masz możliwość późniejszej wymiany, zamiany na inny element audio jak dźwiękowo nie podejdzie. Gwarancja, sprzęt sprawdzony. Kolega sprzedaje na allegro. Tam znajdziesz namiary. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 Jeśli podłogowego o faktycznie R3. Jeśli monitory do biura to M2. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hendeh Napisano 5 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 Czy wcześniejsze M2 to jest to samo co teraz w sklepach TANNOY Mercury 7.2 za ok. 1200zł? Będą pasowały do mojej Yamahy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 To musisz sam stwierdzić, czy będzie pasować czy nie. Żadne opisy, recenzje nie dadzą Ci tyle, ile własne doświadczenia z odsłuchów. Musisz to poznać empirycznie. Nie ma innej drogi do Twojego zadowolenia. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hendeh Napisano 5 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 Czyli M2 zmieniły tylko nazwę i przeszły lekki lifting? A czy jest jakiś teraźniejszy odpowiednik R3? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 20 godzin temu, hendeh napisał: Czy wcześniejsze M2 to jest to samo co teraz w sklepach TANNOY Mercury 7.2 za ok. 1200zł? Będą pasowały do mojej Yamahy? Nie. Brzmienie jest zupełnie inne. 10 godzin temu, hendeh napisał: Czyli M2 zmieniły tylko nazwę i przeszły lekki lifting? A czy jest jakiś teraźniejszy odpowiednik R3? Nie. Mówię że nie:) 7.2 i M2 to co innego. R3 nie ma swojego odpowiednika. Gdyż był to pierwszy typ hmm prototyp serii revolution ale jest ona teraz tak zmieniona że nie ma z tym nic wspólnego. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hendeh Napisano 6 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 O masz. To chyba tylko używki od prywatnych osób są dostępne, bez faktury. A może coś powystawowego, albo wyprzedaż? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 To wtedy tylko nowe 7.2 lub 7.4 W sensie nowsze ale mogą być z ekspozycji Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 @hendeh pisałem używane to kolega @Pumpurek. To nasz kolega forumowy. Prowadzi komis używanego audio. Zapytaj o fakturę. I jakie kolumny może polecić do Twojej Yamahy. Ma duży wybór audio i doświadczenie. Myślę że tak najprościej. Poza tym dopóki nie zaczniesz słuchać to i tak niewiele dadzą Ci opisy co i jak gra. Trzeba wszystko zweryfikować na własne uszy, bo czytając możesz mieć zupełnie inne wyobrażenie. To tak jakby ktoś opisywał jak smakuje jakaś potrawa, której nigdy nie jadłeś. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hendeh Napisano 14 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 lutego 2019 Oczywiście najlepsze własne odsłuchy, ale niestety nie mam gdzie. Chyba że zamówiłbym z jakiegoś marketu z możliwością zwrotu 14 dni... Kolega @Pumpurekw komisie niestety wystawia tylko VAT-marża. Widzę, że kolega @S4Home ma w sklepie wyprzedaż 2018, może coś dobierzemy do tej Yamahy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 lutego 2019 Wystawiamy faktury i wypożyczamy sprzęt. Więc możesz go sprawdzić w domu. https://s4home.pl/wypozyczamy/ Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hendeh Napisano 15 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2019 Ok. Wybrałem kilka sztuk mieszczących się w budżecie: Heco Victa Prime 502 Magnat Monitor Supreme 2002 albo 1002 Tannoy Mercury 7.2 Magnat Shadow 203 Czy któreś będą bardziej pasowały do Yamahy, czy w tej cenie to bez różnicy, szału nie ma? Teraźniejsze JBL TLX4 męczą twardym, suchym dźwiękiem niezależnie od głośności. Już ładniej grają moje stare mildtony 70W. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 lutego 2019 (edytowany) A nie myślałeś by zmienić wzmacniacz na bardziej miękko i ciepło grający? Wiem że chcesz zmienić kolumny, ale może byś spróbował? Np. coś w budżecie do 500-600 zł, a może nawet taniej. Edytowano 15 lutego 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hendeh Napisano 15 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2019 Nie, podłączałem je też pod 2 inne wzmacniacze (też leciwe co prawda) i jednak myślę, że kolumny są słabym punktem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts