Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

ARC nie ma nic wspólnego z innymi "wodotryskami" typu CEC. Weź to powyłączaj i skup się na samym ARC. 

Włączyłeś na ON tą funkcję, którą wskazał Ci kolega Tomek w instrukcji?

20 minut temu, maverick2005 napisał:

A próbowałeś z innym wejściem hdmi przypisać źródło w tv oraz ustawić w amplitunerze

Inne źródło nie będzie z ARC, więc tym bardziej nie będzie miało prawa zadziałać

EDIT: i doczytaj też w instrukcji, jakie źródło dźwięku powinieneś wybrać w samym ampli, żeby ARC w ogóle zagrał. Zakup nawet pierdyliarda kabli nie zastąpi Ci zaznajomienia się z instrukcją i samym sprzętem

Edytowano przez Markcox
Napisano

CEC mogę wyłączyć w TV. Po jego wyłączeniu w TV znika całkowicie odbiornik (czyli ampli). Podgłaszanie, przyciszanie na TV nic nie daje wtedy - skala głośności się nie zmienia, a ampli nie reaguje na pilot od TV.

ARC włączony po stronie ampli.

Napisano
22 minuty temu, Jarek8 napisał:

CEC mogę wyłączyć w TV. Po jego wyłączeniu w TV znika całkowicie odbiornik (czyli ampli). Podgłaszanie, przyciszanie na TV nic nie daje wtedy - skala głośności się nie zmienia, a ampli nie reaguje na pilot od TV.

bo od tego jest CEC, a problem masz z ARC.

a jakie źródło masz włączone po stronie ampli? 

Napisano
44 minuty temu, Jarek8 napisał:

Jeszcze nasuwa mi się myśl że być może problem jest w przewodzie hdmi.

Sprawdź ten przewód z innym sprzętem,ja miałem tak ostatnio podłączyłem kompa do tv,w tv na źródle wykrywało mi że podłączyłem przewód hdmi,a na kompie nic, wziąłem drugi przewód i wszystko okej.

Napisano

Sprawdziłem przewód HDMI komp + TV - obraz jest ok.

Kupiłem przewód optyczny podłączyłem i teraz jest już ok - mam dźwięk z TV na kolumnach. 

Jedyny niuans jaki mi się teraz pojawił - ale to pewnie kwestia ustawień to poziom głośności gdy puszczam dźwięk z TV a dźwiękiem np z USB.

Z TV żeby dobrze się słuchało muszę ze skalą głośności od -80db zjechać do -30db. Jak słucham z USB to na -50db już jest dosyć głośno.

Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc i nakierowanie mnie na rozwiązanie. Pewnie jeszcze nie jeden wieczór spędzę nad konfiguracją bo trzeba aplikacje sieciowe pokonfigurować, radio, poznać sprzęt. Dostaję monity o aktualizację firmware - tak że będzie się działo ?

Pozdrawiam

• 10 months later...
Napisano
Dnia 8.02.2019 o 19:27, Jarek8 napisał:

Hejka,

Siedzę drugi wieczór nad konfiguracją i już mi brak pomysłów.

Podłączyłem pod amplituner (później amp.) 2 kolumny + głośnik centralny. Połączyłem się z TV Samsung UE48H6400 HDMI (nr 2) arc <---> AMP HDMI (nr 1) arc. Jest obraz pianino, ustawiłem impedancję głośników na zgodną 6 Ohm.

W TV włączyłem Anynet+ (HDMI-CEC). Zwiększam głośność w TV - od razu zmienia się głośność w AMP (cyferki). Niestety brak dźwięku. W TV w audio mam ustawione Odbiornik. Jak w TV przełączę na 

dźwięk: telewizyjne - jest tylko dźwięk z głośników TV

wyjście audio - brak dźwięku

odbiornik - brak dźwięku.

Co powinienem jeszcze zrobić/ustawić?

Muzyka z pendrive czy radia internetowego gra ok.

Witam. U mnie jest obraz Ale nie ma dźwięku.  Coś chyba poprzestawialam w ustawieniach nie tak. Może jakaś podpowiedź?

• 1 year later...
Napisano

Podepnę się pod temat, mialem podobny problem jak kolega i koleżanka wyżej, chodziło o kabel HDMI. Wszystko działało przez 2ms bez zarzutu i pierdzielenie ze TV nie wysyła dźwięku przez HDMI to bujda, prznajmniej 10lat. Wracając do tematu, wszystko było ok i przestało grać ot tak. Przy właczeniu amplitunera pojawia się komunikat: Włączony system audio, ale nic się nie dzieje, cisza. kupiłem nowy kabel, ale dalej to samo, Jedynym wyjściem jest kupno przewodu optycznego? A może potrzeba jakiejś aktualizcji?