Jasiek88 Napisano 28 marca 2019 Udostępnij Napisano 28 marca 2019 (edytowany) Witam Może się komuś przyda a mianowicie chciał bym podzielić się procesem budowy tak w skrócie paneli z wełny mineralnej TECH Slab MT 4.1 / ISOVER PT80. Ramy wykonał mi mój znajomy stolarz w sumie cały jeden panel ma 270cm wysokości i 60cm szerokości wełna została docięta i owinięta zaprasowana flizeliną "FLIZELINA BIAŁA z KLEJEM 1m x 90cm ŚREDNIA 41 gr/m" dostępną na allegro, materiał to "TKANINA OBICIOWA MIKROFIBRA WELUR ZAMSZ" allegro i powiem szczerze że gdyby nie to że robienie tego to był dla mnie odpoczynek od "pracy" to wolał bym to komuś zlecić po pierdzielenia się jest z tym nie powiem tym bardziej że staram się żeby coś był zrobione ładnie i estetycznie. Na początku miał być pojedyncze panele ale potem myśl się rozwinęła i tak o to powstał taki plan. Efekt kilka kg basu mniej zabranych z uszu ponieważ z tym walczę niestety moje miejsce odsłuchowe jest pod ścianą dlatego tak czy siak dalej ten problem występuje na podbiciu 40-50hz. ps Kolor trochę nie z parafii bo będę zmieniał kolory ścian Drugi panel jeszcze nie zrobiony bo złe wymierzyłem materiał Edytowano 28 marca 2019 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 marca 2019 Udostępnij Napisano 28 marca 2019 Wygląda to bardzo ładnie, ale czy tkanina obiciowa, którą zastosowałeś przepuszcza powietrze? Na oko wygląda na niezwykle zbitą. Przepuszczanie powietrza jest warunkiem koniecznym, by absorber działał w pełnym zakresie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 28 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2019 (edytowany) @Kraft Jest jest, to taki sam materiał jaki stosuje mega-acoustic tak wynika z mojego śledztwa Gramatura: 255 gr/m2 Za to moje zasłony to chyba mają 1000gr/m2 Edytowano 28 marca 2019 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 28 marca 2019 Udostępnij Napisano 28 marca 2019 Zdecydowanie, nawet wygląda jak nasza Panele fajne, gratuluję wykonanej pracy, ale cieszy mnie też że zauważyłeś to co ja ciągle powtarzam. Okej, można to zrobić samemu, ale roboty... no jest. U nas wełna jest jeszcze zabezpieczana siatką żeby nie napierała za bardzo na materiał itd. bo potem dziwnie wybrzusza materiał i odkształca, no i jest brzydko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 28 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2019 Gdybym nie miał tej wełny już kupionej to bym się grubo zastanowił.. i na dodatek jeszcze ram/pudeł nie robiłem a co się nawciagałem wełny to moje...heh dobrze że było warto. Myślałem o czymś żeby tą wełnę zablokować np przykleić ale w sumie siedzi ciasno, czym ciaśniej tym właśnie bardziej napiera zauważyłem. Swoją drogą ale bym przytulił te wasze dyfuzory z mdf'u i zamocował 4 za głową hehe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts