Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

U mnie granity się nie sprawdziły. Podkleiłem je filcowymi podkładkami, które sprawiły że świetnie przesuwało mi się wraz z nimi kolumny (szukając najlepszego ustawienia) po podłodze z gresu szkliwionego, ale...... po jakimś czasie zaczęły mnie znów drażnić wysokie tony.

Na początku myślałem, że nie jest to realne, że podniesienie kolumn dosłownie o kilka centymetrów zrobi taką różnice.......a jednak.

Po usunięciu granitów sytuacja wróciła do normy. Wyszło na to, że jednak według moich preferencji dźwiękowych głośnik wysokotonowy musi znajdować się nieco poniżej ucha - po prostu było za wysoko.

Teraz granity "robią" za podstawki pod trafo dla gramofonu oraz głośnik przenośny......tak poprostu, aby nie zalegać w szafie 😁

20200331_004817.jpg

20200331_005008.jpg

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
8 godzin temu, Kamill00 napisał:

U mnie granity się nie sprawdziły...

U mnie też :) A słysząc jak to zadziałało na dźwięk, śmiem twierdzić, że nigdzie się nie sprawdzą, ale to oczywiście moje zdanie. Odkrycia dokonałem w ten sposób, że po zastosowaniu własnoręcznie wykonanych standów z granitowymi blatami (nie miałem w stosunku do nich żadnych oczekiwań związanych ze zmianami w dźwięku, chodziło tylko o estetykę) słuchanie zaczęło być męczące. Nie mogąc znaleźć innej przyczyny, po wielu dniach powróciłem na chwilę do starych stalowych podstawek, nie bardzo wierząc, że to o to chodzi. No cóż, okazało się, że jednak o to :) No i się zaczęło...😂 (wątek "Wibracje i drgania")

8 godzin temu, Kamill00 napisał:

Na początku myślałem, że nie jest to realne, że podniesienie kolumn dosłownie o kilka centymetrów zrobi taką różnice.......a jednak.

Z moich obserwacji wynika, że raczej materiał jest czynnikiem działającym niekorzystnie, nie zaś zmiana położenia kolumny. Właściwie to u mnie pod tym względem nic się nie zmieniło, bo obie pary standów miały taką samą wysokość. Sporo natomiast zdziałały gumowe (najpierw próbnie były filcowe) podkładki pomiędzy kolumną a podstawką (odpowiednio sprężyste i podatne względem masy kolumny). Zachęcam do wypróbowania. Koszt żaden, a można się zaskoczyć.