Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej, Aktualnie posiadam zestaw Taga Harmony TAV-606 v.3 5.0 i Denona AVR-X1500H, z uwagi na kolekcję winyli odziedziczoną po Ojcu zastanawiam się nad kupnem gramofonu (jest też parę winyli które chciałbym mieć). Mam też starą unitre bernarda po nim z niedziałającym silnikiem. Warto naprawiać czy po prostu kupić nowy?

Budzet na naprawe, wkładki lub nowy gramofon to 1500 złotych łącznie.

W przyszłości będę planował dokupienie subwoofera do 1000 (na razie nie mam budzetu na oba), co by do tego wszystkiego pasowało ?

Z góry dziękuje za pomoc.

Napisano
1 godzinę temu, enkkidu napisał:

Mam też starą unitre bernarda po nim z niedziałającym silnikiem. Warto naprawiać czy po prostu kupić nowy?

Kupić nowy używany :) 

Jak chcesz podłączyć pod amp. KD to nie ma co szaleć 

Np.

https://allegro.pl/oferta/super-gramofon-technics-sl-q210-komis-myslenice-7978543744

https://allegro.pl/oferta/gramofon-sony-ps-3300-komis-myslenice-7258627995

https://allegro.pl/oferta/swietny-gramofon-pioneer-pl-10-komis-myslenice-7799553393

+

https://sklep-albatros.pl/pl/p/NAD-PP-2e-/1793

Napisano

Nie chciał bym kupować używanego gramofonu bez jego sprawdzenia przed. Jestem z Trójmiasto, wiec jest to przejazd przez cała Polskę. Naczytałem się i zwiększyłem budżet do maksymalnie 2000 z późniejsza możliwością dokupienia preampa.

Z sklepu mam na oku denona 300f najpewniej wymienił bym wkładkę lub Reloop Turn 3

Audio technics odpadł z powodu problemu z autoscatingiem i wysokością ramienia która ma problemy z 180g i może rysować płyty 

patrzyłem na pro ject carbon dc ale nie chce się bawić w losowanie czy będzie szumiał mechanicznie czy elektrycznie.

Rega p1 odpadła z braku możliwość ustawiania antiscatingu( jest tylko na stałe ustawione 1.75g)

W okolicach z używanych mam dwa technicsy 1200 i 1210 mk2 ale są one po DJ i nie wiem  ze chce się bawić w coś takiego.

co doradzili byście w tej sytuacji?

Napisano
40 minut temu, enkkidu napisał:

Nie chciał bym kupować używanego gramofonu bez jego sprawdzenia przed.

Słuszne podejście , wymieniasz dalej nowe gramofony , masz oczywiście świadomość , że w tym zakresie cenowym / 1000-3000 zł./ płacisz za modę, a nie za mechanikę gramofonu .

W Twoim przypadku wąskim gardłem jest amp.KD , dlatego już wcześniej pisałem , że nie ma co szaleć z wkładkami , czy samym sprzętem, bo uzyskanej jakości po prostu nie usłyszysz.

45 minut temu, enkkidu napisał:

co doradzili byście w tej sytuacji?

Znalazłem jeszcze :

https://allegro.pl/oferta/the-cult-of-technics-sl-2000-dd-270c-7866656093

i od tego samego sprzedającego

https://allegro.pl/oferta/gramofon-sony-ps-x45-direct-drive-automat-quartz-7989879471?reco_id=6dedd6de-63fd-11e9-9c15-6c3be5c06da0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

https://allegro.pl/oferta/gramofon-pioneer-pl-500x-full-automat-japan-7989544720?reco_id=a1472238-63fd-11e9-b2fa-246e96321930&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Napisano

Dzięki za linki, ten technics wydaje się naprawdę drogi w porównaniu do innych ofert które znalazłem w internecie. Te dwa pozostałe już w bardziej regularnych cenach. Dzięki skontaktuje się z sprzedawca.

Napisano

Ceny za niektóre gramofony u tego sprzedawcy faktycznie są dość wysokie. Ale warto zadzwonić i pogadać, a potem zobaczyć i posłuchać niektórych gramofonów. Sprzedawca handluje gramofonami i pewnie ma spore doświadczenie, a wybierając używany gramofon (zresztą nie tylko gramofon...) warto kupować z odbiorem osobistym i sprawdzeniem sprzętu.

Zaś co do preampu gramofonowego - zdecydowanie warto kupić używany, firmowy preamp zamiast nowego (oszczędzasz co najmniej 50%). A tam zazwyczaj nie ma co się popsuć...

Pozdrawiam
PS. Faktycznie jak sam napisałeś - nie ma co kupować gramofonów po DJ.

Napisano
57 minut temu, RoRo napisał:

Ceny za niektóre gramofony u tego sprzedawcy faktycznie są dość wysokie.

12 godzin temu, enkkidu napisał:

Dzięki za linki, ten technics wydaje się naprawdę drogi w porównaniu do innych ofert które znalazłem w internecie.

Mogę powiedzieć tak z pierwszej ręki z czego wynikają jak nam się wydaje wysokie ceny gramofonów i chciałbym by też wypowiedział się @Audio Autonomy jako ekspert.

- po pierwsze popyt, bo wróciła moda na czarny krążek , znam ludzi którzy kupują gramofon jako akcent vintage do mebli w stylu ArtDeco tylko po to by sobie był i robił wrażenie :)

- po drugie , ceny współczesnych budżetowych gramofonów gdzie ramię stanowi sklepana na końcu rurka z dwoma dziurami , talerz jest z MDF , o dokładnej regulacji siły nacisku czy antyskatingu można zapomnieć ,kształtują się w granicach 1500 -2500 zł , a więc dlaczego trzydziestoletni gramofon z lata świetlne lepszą mechaniką nie miałby kosztować więcej ?

- i po trzecie , minęły czasy gdzie za flaszkę można było wszystko załatwić. Serwis gramofonu prosty nie jest , potrzebna jest wiedza i cierpliwość oraz dochodzi czasochłonność a roboczogodzina w usługach kosztuje.

Mamy więc wybór albo kupimy tanio od kogoś kto odziedziczył gramiak lub po prostu sprzedaje , bo jest mu zbędny i mamy szczęście jak będzie wszystko ok. albo płacimy więcej i mamy po serwisie .

Jest oczywiście jeszcze opcja taka , że ktoś wali cenę oporową i niech się kupujący martwi jak coś nie będzie działać.    

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Mogę powiedzieć tak z pierwszej ręki z czego wynikają jak nam się wydaje wysokie ceny gramofonów

Z czego wynikają to akurat wiem 🙂

Poza tym należy odróżnić ceny "wysokie" od "zawyżonych", a jak widać zazwyczaj polecamy (ja oraz osoby które już "trochę" sprzętów miały i nie bawią się w teoretyzowanie tylko bazują na swoim doświadczeniu) przede wszystkim odbiór osobisty, zakup od osób sprawdzonych lub od tych którzy serwisują i mają w tym doświadczenie (oraz robią to dobrze, bo jest sporo firm które handlują używanym sprzętem - ale tak naprawdę to "serwis" był tylko w opisie aukcji/ogłoszeniu, a niestety nie w rzeczywistości).

Pozdrawiam

Napisano
12 godzin temu, RoRo napisał:

ale tak naprawdę to "serwis" był tylko w opisie aukcji/ogłoszeniu, a niestety nie w rzeczywistości).

Masz rację , tak dla zainteresowanych zakupem gramofonu powiem w skrócie na co zwracam uwagę, gdy patrzę na zdjęcia gramofonów na aukcjach ;

- jak ktoś pisze , że sprzedaje z kolekcji lub bo chce kupić  poziom wyżej i sprzedaje z dużym żalem  , a na zdjęciu widzimy porysowaną , popękaną pokrywę , zakurzoną plintę to już coś jest nie tak .

- jak ktoś pisze , gramofon w 100% oryginalny, a widzę na zdjęciu nowy headshell kupiony w Winyle.pl , to coś jest nie tak i warto zapytać co z kabelkami łączącymi wkładkę z ramieniem ? w ogóle warto znaleźć ten model w googlach i popatrzeć ,czy wszystko się zgadza z oryginałem / plinta , ramię , talerz/

- warto zwrócić uwagę na sposób wyprowadzenia kabli ; RCA , uziemienia , zasilania oraz co to za kable , jakie wtyki są założone. Ponieważ trochę eksperymentowałem z kabelkami nisko pojemnościowymi do gramofonu osobiście uważam , że najlepiej zostawić tą oryginalną ' sznurówkę' . Jak mamy jeszcze na wyjściu wtyk DIN , można go zastąpić jakimś lekkim RCA / moje ulubione to wtyki Amphenola choć najlżejszy nie jest :)  /.

- jeżeli widzimy że jest zmieniony kabel sygnałowy to warto zapytać w jaki sposób został wlutowany, czy bezpośrednio do okablowania ramienia , czy tak jak w oryginale do płytki.

- jak sprawdzimy na google , że w oryginale gramofon nie miał wyprowadzonego kabla uziemienia /najczęściej było wlutowane do masy lewego kanału/, a teraz ma , to też dobrze się dowiedzieć jak został wykonany ' punkt masy" 

- nie raz można spotkać dodawaną do gramofonu dobrą lub bardzo dobrą ,ale wiekową wkładkę , nie ma w tym nic złego i jest to korzyść, ale warto sprawdzić cenę i dostępność igły. Nie polecam początkującym uczenia się kalibracji, gdy jest założona droga wkładka , bo nie mając wprawy łatwo można uszkodzić igłę lepiej zainwestować w tanią AT i na niej się uczyć.

- warto zwrócić uwagę na zamontowany / o ile nie jest oryginalny/ headshell, czy otwory w nim pozwalają na zamontowanie innej wkładki, a co za tym idzie ustawienie parametru overhang. Co prawda headshell można zawsze zmienić, ale to kolejna wydana kasa.

- przy odbiorze osobistym zwracamy uwagę na trzymanie obrotów , podnoszenie i opuszczanie ramienia , warto choćby wyjąć talerz i zajrzeć przez otwory / przyda się latarka w telefonie / do środka , czy nie ma nadmiernej ilości kurzu i brudu oraz o ile napęd jest paskowy jaki jest stan paska. 

To tak na szybko , jeżeli ktoś chciałby coś dopisać będę wdzięczny , bo nikt nie wie wszystkiego :)   

Napisano
Dnia 21.04.2019 o 21:07, tomek4446 napisał:

Mogę powiedzieć tak z pierwszej ręki z czego wynikają jak nam się wydaje wysokie ceny gramofonów i chciałbym by też wypowiedział się @Audio Autonomy jako ekspert.

Odpisuję trochę późno, ale przez kilka ostatnich dni nie korzystałem z neta (szok O.o). Z cenami gramofonów jest tak jak piszecie - wpływają na nie popyt i moda na winyle. Do tego jeżeli jest to gramofon ze sprawdzonego źródła, po serwisie, albo nawet po renowacji z prawdziwego zdarzenia, to wyższa cena jest jak najbardziej uzasadniona. Wszystko oczywiście w granicach rozsądku. Niektórzy sprzedawcy dosyć mocno zawyżają ceny, ale nie mamy na to wpływu. Mamy wolny rynek - każdy kupuje i sprzedaje tam gdzie chce i za tyle za ile chce :)

@enkkidu - gratuluję zakupu. Świetny wybór :)