Mavok Napisano 7 maja 2019 Napisano 7 maja 2019 Witam. Planuję zmienić kolumny w moim systemie kina domowego.Na dzień dzisiejszy posiadam set Taga 606 + amplituner Yamaha Rx-v 773. Postanowiłem zmieniać kolumny na razie tylko fronty a centralny i tyły kupił bym za dwa miesiące i tu mam problem zastanawiam się nad używanymi kolumnami Monitor Audio Bx 6 ich brzmienie znam i podoba mi się,ale żeby nie było tak kolorowo myślę także o nowych Tannoy Mercury 7,4,których nigdy nie słyszałem.Słucham różnej muzyki np.Loreena Mckennitt, Enya,Cassandra Wilson,Hans Zimmer ale również,Deep Purple,Metalica itp.Lubię dźwięk przestrzenny z fajną głębią,z przyjemnymi wokalami i z dużą ilością szczegółów na wysokich tonach,żeby nie było efektu przykrycia kocem głośników.A żeby jeszcze bardziej zagmatwać temat,mam zamiar na jesień zmienić amplituner a myślę o Denon serii 4 lub Marantz serii 6.Bardzo proszę o wskazanie mi różnic w brzmieniu między Bx 6 a Tannoyami. Pomieszczenie ma wymiary 4,5mx4,5m. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 7 maja 2019 Napisano 7 maja 2019 Witaj, Monitor Audio to więcej swobody, bardziej jasne, analityczne granie. Tannoy zagra spokojniej, bardziej ciepło, plastycznie. Z mojej strony zaproponowałbym jeszcze kolumny Q Acoustics 3050i, to świetna głębia, dobra szczegółowość oraz swoboda. Przy troszeczkę wyższym budżecie spójrz na Pylon Audio Sapphire 25. A może Elac Debut F5, mamy w cenie wyprzedażowej. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz indywidualne wyceny. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 8 maja 2019 Napisano 8 maja 2019 Nie warto wymieniać na Denona serii 4. Lepiej kupić serie 3 i dodatkowy wzmak. Wówczas zagra ci to lepiej niż topowy 8500. Co do samych kolumn to w tej cenie tannoy 7.4 to na prawdę dobre kolumny. Naturalne przy tym rozdzielcze. Jeśli chciałbyś zyskać na dynamice to magnat quantum 725. Zapraszam na odsłuch i po wyceny. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Mavok Napisano 8 maja 2019 Autor Napisano 8 maja 2019 Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Muszę posłuchać Tannoya 7,4 w porównaniu do Monitor Audio BX 6 . S4Home u Ciebie można wypożyczyć sprzęt do domu i zrobić ewentualną wycenę na Tannoy ? Jaka jest procedura wyceny i ewentualnego wypożyczenia do domu kolumn.Co do amplitunera to brałem pod uwagę kupno tańszego amplitunera i podłączenia wzmacniacza stereo być może właśnie w tym kierunku pójdę.Gdyby moja Yamaha obsługiwała 4k i HDR to nie było by problemu z wymianą amplitunera ale niestety nie posiada ani 4k ani tym bardziej HDR. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 9 maja 2019 Napisano 9 maja 2019 A może w kwestii amplitunera warto pójść w Marantz NR1609 który ma pre-out i dokupić jeszcze lepszy wzmacniacz na fronty. To może być jeszcze lepsze rozwiązanie. Przemyśl. Zapraszam na odsłuchy i wypożyczenia. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 9 maja 2019 Napisano 9 maja 2019 16 godzin temu, Mavok napisał: Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Muszę posłuchać Tannoya 7,4 w porównaniu do Monitor Audio BX 6 . S4Home u Ciebie można wypożyczyć sprzęt do domu i zrobić ewentualną wycenę na Tannoy ? Jaka jest procedura wyceny i ewentualnego wypożyczenia do domu kolumn.Co do amplitunera to brałem pod uwagę kupno tańszego amplitunera i podłączenia wzmacniacza stereo być może właśnie w tym kierunku pójdę.Gdyby moja Yamaha obsługiwała 4k i HDR to nie było by problemu z wymianą amplitunera ale niestety nie posiada ani 4k ani tym bardziej HDR. Można. Wszystko jest opisane na stronie a reszta to po prostu negocjacja z nami. no to sam widzisz że tędy droga. serio wyższe amplitunery grają lepiej ale cena względem jakości nie idzie liniowo Pozdrawiam no i zapraszam Odpisz, cytując
Recommended Posts