Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Z wiekiem człowiekowi zmienia się gust, zacząłem słuchać muzyki poważnej ale jestem zupełnym laikiem i poruszam się w temacie jak dziecko we mgle.

Nie wiem zupełnie od czego zacząć, lubię instrumenty smyczkowe takie jak skrzypce, wiolonczela itp.

Czy możecie Mi polecić na początek konkretne płyty: kompozytor, wydania, zależy mi na jakości samego materiału oraz jakości tłoczenia.

Napisano

Przesychałem na Youtube koncert J.S. Bach: Christmas Oratorio BWV 248 i chciałbym kupić wydanie na CD wytwórni Channel Classics - CCS SA 20103 ale jest bardzo trudno dostępne i bardzo drogie, można kupić na ebay za 99 dolarów.

Mam prośbę jakie inne wydanie polecacie J.S. Bach: Christmas Oratorio BWV 248.

Napisano
Przesychałem na Youtube koncert J.S. Bach: Christmas Oratorio BWV 248 i chciałbym kupić wydanie na CD wytwórni Channel Classics - CCS SA 20103 ale jest bardzo trudno dostępne i bardzo drogie, można kupić na ebay za 99 dolarów.
Mam prośbę jakie inne wydanie polecacie J.S. Bach: Christmas Oratorio BWV 248.
Harmonia Mundi dyryguje Rene Jacobs.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Harmonia Mundi dyryguje Rene Jacobs.

Klasyka to olbrzymi zakres. Zawsze szuka się trochę po omacku. Ja zaczynałem od opery, potem była symfonika, Wagner, później barok. Teraz z klasyki słucham głównie muzyki kameralnej i fortepianu solo. Jeśli Bach Ci się spodoba to proponuję drążyć temat.