Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

mam zamiar kupić amplituner i waham się między tymi dwoma modelami. Czy poza ilością wejść/wyjść i oczywiście mocą sa jeszcze jakieś różnice? odsłuch w pokoju ok 20m2 zarówno muzyka jak i filmy (koncerty). Ewentualnie jaki zestaw głośników do nich?

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

To moim zdaniem jeżeli muzyka ma przeważać szedlbym w amplituner stereo. Ta sama funkcjonalność co amp AV a dźwięk sporo lepszy. W mniej więcej tych pieniądzach, które zapłacił byś za denona 2500 masz amplitunery stereo od Yamahy model R N602, onkyo 8250 bądź denona, który wejdzie w lipcu do sprzedaży model dra 800h. Proponuję poczekać na propozycje branży albo jeśli masz taką możliwość udać się na odsłuch 🙂

Edytowano przez seba3002
Napisano

Faktycznie włączając się do rozmowy najlepiej byłoby porównać bezpośrednio na odsłuchu amplitunery stereo z kinem. Jeśli jednak mocno zostalibyśmy przy kinie  to na pewno warto inwestować w droższe modele właśnie ze względu na lepszą stereofonię w wyższych modelach. Nic nie napisałeś o kolumnach a to kolejne 50% brzmienia, które mają ogromny wpływ na końcowy efekt. Wracając do amplitunerów to poza Denonem jeszcze warto posłuchać Marantza NR1609 czy SR5013 to amplitunery, które również mogą się podobać w trybie stereo.

Napisano

Niestety, nie kojarzę gdzie w Olsztynie można odsłuchać owe sprzęty i obawiam się, ze raczej nigdzie... Co do głośników, cóż to kolejny zakup i kolejna zagwozdka. Przyznaję ze Marantz NR 1609 to ciekawa propozycja i dość zbliżona cenowo do tytułowych Denonów.

Napisano

Miałem niższy model denona (1400h) a teraz mam marantza nr 1509 - i owszem, jest jak pisze kolega wyżej, marantz w muzyce wyprzedza denona. Ale niestety do klasycznego wzmacniacza dużo mu brakuje. Dlatego osobiście uważam, że jeśli już kupować amp AV to z wyjściem pre out, które na przyszłość pozwoli połączenie kina ze wzmacniaczem. A jeśli autor nie potrzebuje amplitunera AV to niech zastanowi się nad  wzmacniaczem bądź amplitunerem stereo. 

Napisano

Raczej jednak w grę wchodzi ampli AV (po rozmowie z żoną) więc chyba jednak Denon pytanie tylko czy te dwa dodatkowe wejścia i jedno wyjście bo wyższa moc w mieszkaniu w bloku chyba nie jest już tak niezbędna, są warte wyłożenia dodatkowych kilku złotych. 

Napisano

Mimo wszystko jeśli w grę wchodzi odsłuch stereo zastanowiłbym się nad marantzem. Już najniższy model marantza posiada wyjscie pre out natomiast w denonie uświadczysz je dopiero od modelu 3XXX. Zastanów się dobrze, bo jeśli kiedys zechcesz rozbudować swój system będziesz miał jak znalazł. Zresztą denon w kinie i tak nie jest tak spektakularny jak onkyo czy yamaha więc kupując marantza zamiast denona niewiele stracisz. Proponuje Ci wypożyczyć amplituner, z któregoś z zaprzyjaźnionych salonów i samemu się przekonać. Pozdrawiam.

Napisano

Jest znaczna różnica dźwiękowa pomiędzy tymi dwoma urządzeniami. A ceny jakie wkrótce będą za 2500 powodują jego naturalny wybór.

Co do kolumn to zależy od budżetu i twoich preferencji. Raczej nie z Dali. Ale możemy przy odsłuchu pod,łączyć Ci kilka kompletów także i te.

Pozdrawiam i zapraszam

• 2 weeks later...
Napisano

Akurat u mnie ten amplituner gra z dali zensor 5,ale zauważyłem, że branża jakoś tak nie bardzo poleca te kolumny. U mnie fronty dodatkowo napędza zewnętrzny wzmacniacz (Cyrus one), który robi za końcówkę mocy. Mi to granie odpowiada, ale najlepiej jeśli branża coś poleci albo udasz się na odsłuch i sam zdecydujesz.