Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Krótko i zwięźle - poszukuję rekomendacji w temacie amplitunerów. Im więcej czytam artykułów i wątków tym większy bałagan mam w głowie, więc pokrótce opiszę swoje możliwości i preferencje.

Sprzęt obecnie będzie znajdował się w pokoju na poddaszu o powierzchni ok. 20m, jednak w niedalekiej przyszłości zostanie przeniesiony do ok. 30m salonu w 60m mieszkaniu. Kolumny w obu tych miejscach z pewnością staną przy ścianie.

Przede wszystkim słuchamy muzyki - najróżniejszej, od metalu, przez indie po klasykę i muzykę filmową (żadnego techno ani muzyki elektrycznej) - ale Netflix i Youtube również są stałą częścią naszej codzienności. Określiłabym proporcję na 60% muzyki, 40% filmów. W muzyce istotny jest na pewno dobry bas, naturalne brzmienie o dobrej jakości przy niskiej głośności (mieszkanie w bloku nie pozwoli na hulanie na pełnej mocy).

Główne źródła muzyki to Spotify i CD. Zależy mi więc na łączności bezprzewodowej w amplitunerze (wifi, bluetooth, airplay).

Planujemy zaopatrzyć się w zestaw amplituner + odtwarzacz CD + dwie kolumny podłogowe z możliwością rozszerzenia tego zestawu do 5.1 w przyszłości. W kwestii kolumn mam możliwość odziedziczenia po członku rodziny sprawnej pary KEF'ów C5 i prawdopodobnie z tej opcji skorzystam. Schody zaczynają się przy wyborze amplitunera. Początkowo myśleliśmy o stereo, jednak zdecydowaliśmy poszukać czegoś do 2000-2500, używane w pełni wchodzą w grę. Wolałabym skupić się na amplitunerach Denona, Onkyo i Yamahy, oczywiście chętnie zaopatrzylibyśmy się np. w NADa, ale w tym przedziale cenowym i z wymaganiem łączności bezprzewodowej chyba nie mamy na co liczyć.

Z góry dzięki za wszelkie porady.

Napisano

Witaj,

spójrz na Yamaha RX-V685. To w pełni wyposażony amplituner, bardzo nowoczesny a dźwiękowo charakteryzujący się mocnym, szybkim, bardzo energetycznym i dynamicznym dźwiękiem. To urządzenie, które powinno Cię w pełni usatysfakcjonować.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz indywidualne wyceny dla forumowicza.

Napisano

Też mam Yamahę 685 i jestem mega zadowolony z dźwięku. Ale skoro może być jeszcze lepiej to zamówiłem wzmacniacz Pioneer A-40. Ciekawe czy różnica będzie odczuwalna (słyszalna).

Wzmacniacz otrzymam jutro. Podpowiedzcie jak skalibrować amplituner z podpiętym wzmacniaczem. Czy subwoofer podłączyć do wzmacniacza? Chyba tak bo jak będę słuchał muzyki z odtwarzacza CD to amplituner nie musi być włączony i wtedy sub by nie działał.

Napisano (edytowany)

Ja mam A30 na frontach i jest dynamika. Suba pod  amplif i kalibracja bo regulacja jest odcinana przez amplif i nim sterujesz nie koncowka. Nie zapomij nacisac przycisk power amp na panelu prze kalibracja na pionku

Edytowano przez spinacz66
Napisano

Moim zdaniem modele C5 nie nadają się do stereo. I tak na prawde to paradoksalnie ale top one nawet przy amplitunerze kina będą ograniczeniem

Też wybrał bym Yamahę 685. Głównie dlatego że.ma dostępny pełny eqalizer i będziecie mogli w większym zakresie wpłynąć na barwę dźwięku.

Zapraszam

Napisano

Fajnie, że coraz więcej posiadaczy amplitunerow rozbudowuje swoje zestawy o zewnętrzny wzmacniacz stereo bądź też końcówkę mocy. Sam byłem sceptycznie nastawiony do kupna wzmacniacza, ale po wypożyczeniu i podłączeniu go do swojego zestawu od razu zmieniłem zdanie🙂. Odnośnie kalibracji. Nie przepinaj subwoofera do wzmacniacza. Same kolumny podłączone do wzmacniacza powinny dać Ci wystarczającą ilość basu. A sam subwoofer niech sobie gra w kinie.