Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Nie wiem jaki przekrój kabla kupić do zestawu car audio. Mam wzmacniacz 2x 75w rms i 2 głośniki 100w rms. Są to głośniki niskotonowe. 

Czy do ich podłączenia wystarczą przewody 1,5 mm2 czy trzeba kupić o większym przekroju? 

Jeśli był już taki temat to przepraszam ale jestem w drodze do sklepu gdzie właśnie mógłbym kupić takie przewody

Pozdrawiam 

Napisano
4 godziny temu, NNSTurbo napisał:

Witam. Nie wiem jaki przekrój kabla kupić do zestawu car audio. Mam wzmacniacz 2x 75w rms i 2 głośniki 100w rms. Są to głośniki niskotonowe. 

Czy do ich podłączenia wystarczą przewody 1,5 mm2 czy trzeba kupić o większym przekroju? 

Jeśli był już taki temat to przepraszam ale jestem w drodze do sklepu gdzie właśnie mógłbym kupić takie przewody

Pozdrawiam 

Nie ten dział NnsTurbo

Przekrój musi być 2.5 mm minimum..

Darek

Napisano

Ok, to może w ten sposób. Nasze dane to: moc wzmacniacza 75W, impedancja głośnika minimalnie 4Ω (car audio). Maksymalna skuteczna wartość prądu wyniesie więc I = √(P/R) = 4,3A. Idąc dalej: rezystywność miedzi ρ = 1,72 * 10^-8 Ωm. To daje w przypadku przewodu o przekroju 1mm² i długości powiedzmy 5 m, rezystancję równą 0,086 Ω i spadek napięcia 0,37V, stąd moc tracona w przewodzie wyniesie 1,6W. W przypadku przewodu o przekroju 2 mm² będzie oczywiście proporcjonalnie niższy spadek napięcia 0,18V i straty mocy 0,8W. Czy jest się czym stresować, niech każdy odpowie sobie sam ;)

Może dodam jeszcze, że za bezpieczną pod względem termicznym przyjmuje się w przybliżeniu gęstość prądu w przewodach miedzianych o przekroju w okolicach 1 mm², ok  10A / mm² .

Napisano
Dnia 13.09.2019 o 22:49, nowy78 napisał:

Ok, to może w ten sposób. Nasze dane to: moc wzmacniacza 75W, impedancja głośnika minimalnie 4Ω (car audio). Maksymalna skuteczna wartość prądu wyniesie więc I = √(P/R) = 4,3A. Idąc dalej: rezystywność miedzi ρ = 1,72 * 10^-8 Ωm. To daje w przypadku przewodu o przekroju 1mm² i długości powiedzmy 5 m, rezystancję równą 0,086 Ω i spadek napięcia 0,37V, stąd moc tracona w przewodzie wyniesie 1,6W. W przypadku przewodu o przekroju 2 mm² będzie oczywiście proporcjonalnie niższy spadek napięcia 0,18V i straty mocy 0,8W. Czy jest się czym stresować, niech każdy odpowie sobie sam ;)

Dziękuję bardzo za bardzo ładnie rozpisane wytłumaczenie. Widać z niego że faktycznie różnice są bardzo niewielkie. A co będzie jeśli wzmacniacz przy powiedzmy mostkowaniu ( jednostka podwoi swoją moc)Mając silny wzmacniacz ta cyfra może nam urosnąć do dobrych kilku watów a jak wiemy same niskotonowce muszą dostawać jej jak najwięcej . Miałem kiedyś za moich młodych lat całkiem pokaźne car audio i fakt o ile 1.5 mm było stosowane do napędzania głośników w drzwiach czy na słupkach o tyle już przy niskotonowcu(obudowa typuband pass) dawałem zawsze przekrój przewodu 2.5mm.Roznica w cenie nie była ogromna a jednocześnie byłem pewien że głośnik jest napędzany jak największą ilością watów.

Ps Autor i tak nie jest zainteresowany odpowiedzią co zrobił i która opcja bardziej mu odpowiada

Napisano
Dnia 13.09.2019 o 23:49, nowy78 napisał:

Wow ,normalnie szczęka mi opadła , zazdroszczę, bo właśnie takiej wiedzy mi brakuje , ale się uczę.