Brabus Napisano 11 października 2019 Udostępnij Napisano 11 października 2019 Mam onkyo RZ830 podłączone fronty klipsch 8 omowe + central 8 + z tyłu duże infinity delta 6 omowe. Czy to komplikuje pracę wyżej wymienionego amplitunera bądź na jakoś przekazywanej mocy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubarak Napisano 13 października 2019 Udostępnij Napisano 13 października 2019 Amplituner powinien mieć możliwość ustawienia impedencji głośników, poczytaj w instrukcji. Generalnie powinno się ustawić na impedencję = najniższej impednecji z podłączonych głośników. Nie dopasowanie tych wartości spowoduje wzrost wydzielania (nadmiernego) ciepła na końcówkach mocy, natomiast ustawienie na niższą impedencję spadek mocy amplitunera. Nie przejmowałbym się zbytnio chyba, że zaczną działać zabezpieczenia przed przegrzaniem i ampli zacznie się wyłączać. U mnie do wysterowania jest 10 głośników, potrzeba mocy dlatego świadomie mam ustawione na 8 Ohm mimo, że głośniki mam również 6 Ohmowe, ampli grzeje się bardziej, bywał gorący ale zainstalowałem specjalny wiatrak, który wyciąga ciepłe powietrze z wewnątrz i ampli teraz jest co najwyżej letni Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 października 2019 Udostępnij Napisano 14 października 2019 Nie ma z tym żadnego problemu. O ile się nie mylę ustawiamy tylko fronty jeśli chodzi o impedancję. Ale może się myle. Nie ma problemu ze tyły pracują z innym oporem. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brabus Napisano 14 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 października 2019 Dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 15 października 2019 Udostępnij Napisano 15 października 2019 Niczego nie ustawiamy onkyo rz nie ma takich opcji zmiany ohm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts