stahura Napisano 12 listopada 2008 Udostępnij Napisano 12 listopada 2008 Znalazłem kilka kaset zniszczonych przez magnetofony - taśma pomięta i zerwana. Da się je naprawić? Jak? Gdzie?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 14 listopada 2008 Udostępnij Napisano 14 listopada 2008 Ja to robiłem sam - jeśli bardzo zmasakrowana to wycinałem kawałek, potem sklejałem taśmą klejącą, od wewnętrznej strony. Ważne jest przyciąć obie końcówki taśmy po skosie // i złożyć bardzo dokładnie.Nie sądzę, żeby ktoś robił to usługowo.Powodzenia i cierpliwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 14 listopada 2008 Udostępnij Napisano 14 listopada 2008 Samą taśmę możesz naprawić, posklejać, jak pisze Adamc. Do tego były kiedyś specjalne taśmy klejące, ale i tak stracisz bezpowrotnie uszkodzone fragmenty nagrań. Inna sprawa to stan samej warstwy magnetycznej taśmy. Może być już na tyle zużyta, że nagrywanie na takiej taśmie, może nie trzymać założonych przez producenta parametrów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stahura Napisano 25 listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 listopada 2008 OK, dzięki, pokombinuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 25 listopada 2008 Udostępnij Napisano 25 listopada 2008 Pamiętaj że tniemy obie taśmy jednocześnie układając jedna na drugiej ,wtedy oba skosy są identyczne i można je idealnie dopasować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiaczek Napisano 25 listopada 2008 Udostępnij Napisano 25 listopada 2008 (edytowany) Dokładnie, bardzo ważne jest aby nie zostawić przerwy pomiędzy taśmami, tak żeby głowica nie miała kontaktu z klejem z taśmy klejącej, bo jak się taki klej dostaje na głowicę to się robi masakra z dźwiękiem... (Zresztą i tak nie aż tak wielka jak w przypadku taśmy wideo ).Na pomiętą taśmę jest też pewiem półśrodek. Otóż układamy równo taśmę pomiędzy dwiema kartkami papieru, następnie całość zaprasowujemy żelazkiem. Cała trudność polega na dobrym dobraniu temperatury, tak, aby skutecznie wyprasować taśmę, jednocześnie jej nie topiąc anie nie deformując pod wpływem ciepła - praktyka czyni mistrza. Poprawa jest zauważalna, aczkolwiem cudów spodziewać się nie należy. Edytowano 25 listopada 2008 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma potrzeby go cytować... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stahura Napisano 25 stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2009 Skleiłem, prasowałem i jakoś to działa :] Dzięki za rady a przy okazji odnośnie temperatury żelazka to kupiłem czystą kasetę, nagrałem coś, pomiąłem taśmę i na niej testowałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts