tomek64 Napisano 1 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2019 Witam serdecznie, czy mógłby ktoś polecić kolumny głośnikowe do wzmacniacza YAMAHA A-S501? Rodzaj muzyki to głównie elektronika (house, ambient, chill, techno) i klasyczny rock - płyty winylowe. Powierzchnia pokoju to 17m2. Dodam, że jestem totalnym amatorem dlatego chciałbym na początek kupić coś w rozsądnej cenie (mogą być używane) do 1000 zł. Jeżeli miałbym dołożyć kilkaset złotych do czegoś naprawdę wartego uwagi, to na pewno to zrobię. Bardzo dziękuje za pomoc. P.S. Umeblowanie w pokoju przesyłam w załączniku. Jedna uwaga, że nad TV i obok, po prawej stronie od niego, nie ma szafek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2019 Witaj, czyli możesz postawić po bokach kolumny podłogowe? Jeśli tak, to zdecydowanie proponuję do Twojego systemu Pylon Audio Pearl 25. To kolumny, które swietnie sprawdzą się w połączeniu ze wzmacniaczem Yamaha. Zapraszam na odsłuchy oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek64 Napisano 1 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2019 (edytowany) Tak, mogę je postawić we wskazanym miejscu. Dziękuje za odpowiedź. Nie wiedziałem, że w Jarocinie zajmują się produkcją kolumn - duży plus za to, że to Polski produkt. Edytowano 1 grudnia 2019 przez tomek64 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2019 Cześć, Z tego planu nienawidzę gdzie one miały by stać.... Ale jeśli podlogowki to serio do twojej muzyki idź w używane w tej cenie. Klipsch F1 lub F2 znakomicie się nadają do techno i ambientu. Sprawdzone z nowych musiał byś jednak dołożyć do 2k żeby mieć podobne wrażenie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek64 Napisano 2 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia 2019 Chciałbym w miejscach zaznaczonych strzałkami: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2019 Kolumny muszą być symetrycznie rozmieszczone. Jaka jest długość szafki rtv? Poczytaj o akustyce, to ważne! https://www.audiofanatyk.pl/podstawy-akustyki-i-rozmieszczania-glosnikow-stereo/ Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrMl2000 Napisano 2 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2019 Witam, podłączę się troszkę do tematu czy do tego wzmacniacza Yamaha A-S501 nadadzą się kolumny KLIPSCH R-28F? (może ktoś potrafi zaproponować odsłuch takiego zestawu?) W przyszłości chcę rozszerzyć zestaw o subwoofer aktywny, a ten wzmacniacz ma wyjście na SUB i wejście optyczne. Generalnie chcę mieć coś co potrafi zagrać muzyką (chyba każdym rodzajem - 4 osoby w domu każda inne upodobania... :/ ) i od czasu do czasu jako nagłośnienie kina domowego. Głośniki z wyglądu zaakceptowała żona a to spory atut przy zakupie Pozdrawiam! Grzegorz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2019 @GrMl2000 Dobrze jakbyś założył swój temat. Odpowiedz na poniższe pytania w swoim wątku. 1. Maksymalny budżet na wszystko. 2. Jakiej muzyki słuchasz? A) wymagania co do dźwięku jaki lubisz, opisz własnymi słowami. 3. Powiedz, czy sprzęt ma być używany, czy nowy. 4. Napisz, jaki jest sprzęt towarzyszący - np. masz wzmacniacz XXX, szukasz kolumn podłogowych do 2 tysięcy. 5. Powiedz, jaka jest powierzchnia Twojego pokoju, załącz rysunek z dokładnymi wymiarami i lokalizacją sprzętów (stoły, szafki, dywany, zasłony, miejsce odsłuchowe, umieszczenie kolumn i sprzętu RTV, itd). 6. Poinformuj nas, czy chcesz kupić sprzęt i użytkować go przez kilka lat (zakup jednorazowy), czy też będziesz stopniowo rozbudowywać zestaw. 7. Podaj co będzie źródłem (gramofon, odtwarzacz CD, pliki i serwisy struminiowe, radio, komputer, itd). 8. Podaj miejsce zamieszkania (przebywania), bo często w odpowiedzi dostaniesz adresy miejsc sprzedaży konkretnego urządzenia. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek64 Napisano 2 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia 2019 1 godzinę temu, 1Ender napisał: Kolumny muszą być symetrycznie rozmieszczone. Jaka jest długość szafki rtv? Poczytaj o akustyce, to ważne! https://www.audiofanatyk.pl/podstawy-akustyki-i-rozmieszczania-glosnikow-stereo/ Pozdrawiam Długość szafki pod TV to 2,5m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 22 godziny temu, GrMl2000 napisał: Witam, podłączę się troszkę do tematu czy do tego wzmacniacza Yamaha A-S501 nadadzą się kolumny KLIPSCH R-28F? (może ktoś potrafi zaproponować odsłuch takiego zestawu?) W przyszłości chcę rozszerzyć zestaw o subwoofer aktywny, a ten wzmacniacz ma wyjście na SUB i wejście optyczne. Generalnie chcę mieć coś co potrafi zagrać muzyką (chyba każdym rodzajem - 4 osoby w domu każda inne upodobania... :/ ) i od czasu do czasu jako nagłośnienie kina domowego. Głośniki z wyglądu zaakceptowała żona a to spory atut przy zakupie Pozdrawiam! Grzegorz. Absolutnie nie. Klipsch r28f to zupełnie inne granie niż stara seria F2. Nowe nie nadają się do Yamahy. 21 godzin temu, tomek64 napisał: Długość szafki pod TV to 2,5m. Ile jest miejsca po prawej i po lewej stronie na kolumny? Tu szafka widać jakby była od końca do końca ściany. To jak tam wejdą podłogowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek64 Napisano 3 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2019 1 godzinę temu, S4Home napisał: Absolutnie nie. Klipsch r28f to zupełnie inne granie niż stara seria F2. Nowe nie nadają się do Yamahy. Ile jest miejsca po prawej i po lewej stronie na kolumny? Tu szafka widać jakby była od końca do końca ściany. To jak tam wejdą podłogowe? 23cm z każdej strony szafki. NIe przeszkadza mi jakby co odsunięcie kolumn bardziej od ściany - jeżeli o to chodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts