Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mój nowiutki głośnik PSB X1t miał bliskie spotkanie z moją Córką. Wiem że takich tematów było już sporo ale mam prośbę żeby ktoś zerknął na usterkę i poradził, czy spróbować z nią odkurzaczem. Jak nie to co wtedy?

Mam lekkie wrażenie, że dźwięk z tej kolumny jest teraz delikatnie przytłumiony. Czy to możliwe, czy sugestia? Nie jest to wyraźne..

Bardzo proszę o pomoc

IMG_20191210_135455.jpg

Napisano

Wgniecenia kopułek są dość częstymi uszkodzeniami głośników. I o ile wgniecenie w głośniku niskotonowym najczęściej ma znikomy wpływ na brzmienie, o tyle takie wgniecenie w głośniku wysokotonowym bardzo degraduje dźwięk z tego głośnika. W głośniku niskotonowym za brzmienie odpowiada membrana, natomiast w niskotonowym to właśnie kopułka.  Tak więc nawet próby z odkurzaczem nie na wiele się przydadzą. To może przynieść pozadany efekt jedynie w głośnikach niskotonowych. Nawet jeśli odkurzacz pomoże doprowadzic te kopułkę do stanu PODOBNEGO do tego sprzed zdarzenia to NIGDY nie będzie to powrót do stanu w 100% poprawnego. Pozostaje wizyta w zakładzie trudniacym się naprawą głośników lub zakup nowego głośnika o tym samym symbolu, lub w skrajnych przypadkach, aby uzyskać takie samo brzmienie, zakup dwóch identycznych i wymiana w obu kolumnach. Jeśli jednak nie zależy Ci na identycznym brzmieniu to naprawa tego jednego powinna przynieść w miare dobre wyniki. Pozdrawiam.

Napisano

Poradziłem sobie z usterką, głośnik ma już regularny kształt. Nie wiem jeszcze jak odsłuchy. Na razie że tak powiem przyjemne, no i wizualnie kolumny z powrotem cieszą. Oczywiście po jednej stronie został minimalny ślad.

Zastanawiam się skąd ta różnica między kopułami a membranami?  Nie mogę tego wyczytać, nie do końca rozumiem.

Napisano (edytowany)

W głośniku wysokotonowym kopułka stanowi jak gdyby odpowiednik membrany z głośnika niskotonowego i ona właśnie odpowiada za przekształcanie impulsów elektrycznych w dźwięk, natomiast w głośnikach niskotonowych, od tych przekształceń jest membrana. W obu przypadkach połączone one są z cewką do której podłączony jest prąd ze wzmacniacza małej częstotliwości. To tak w uproszczeniu. Natomiast kopułka w głośniku niskotonowym ma za zadanie głownie ochronę przed kurzem części membrany w szczelinie magnesu na której znajduje się właśnie ta wcześniej wspomniana cewka. Od biedy mogłoby jej zupełnie nie być i też głośnik niskotonowy by działał. To tyle tytułem wyjaśnień. Natomiast w głośnikach wysokotonowych KAŻDE wgniecenie kopułki prowadzi do znacznej degradacji odtwarzanego dźwieku i nawet jej wyprostowanie NIGDY nie zapewni brzmienia sprzed uszkodzenia.

Edytowano przez Rega
Napisano
12 minut temu, Rega napisał:

Natomiast kopułka w głośniku niskotonowym ma za zadanie głownie ochronę przed kurzem części membrany w szczelinie magnesu na której znajduje się właśnie ta wcześniej wspomniana cewka.

Czasami w niskośredniotonowym jest w miejscu kopułki korektor fazy. Z tym też chyba trzeba ostrożnie przy naprawie 😉

Napisano

Tak, owszem, ale czasem ten korektor fazy znajduje sie na magnesie w wewnętrznej czesci kolumny i jest niewidoczny z zewnątrz. Czasem też bywa  głośnik średniowysokotonowy który wygląda jak duża kopułka. Mam takie kolumny Dali 7 gdzie taka kopułka ma 9 cm średnicy.