Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie

Mam problem z moim nowym TV Philips i amplitunerem Onkyo 818. Na TV oglądam z apki wewnętrznej Netflixa. Aby mieć dźwięk 5.1 włączam obsługę ARC w obydwóch urządzeniach. Odtwarzam i pięknie działa. Mam dźwięk DD+ czyli maksymalnie co się da z Netflixa i moim ustawieniu 5.0. Teraz chcę odtworzyć poprzez wbudowaną apkę spotify. Włączam sam amplituner i przełączam na NET i w tym momencie... włącza się TV (funkcja CEC połączona z ARC). Teraz jak wyłącze TV to amplituner oczywiście też się wyłączy. Nie mam jak odpalić samego amplitunera. Proszę pomóżcie bo już nie wiem co robić. Wiem, że mogę połączyć TV z amplitunerem kablem optycznym ale... w instrukcji do TV mam coś takiego napisanego:

- Wyjście SPDIF (DIGITAL AUDIO OUT) zostanie wyłączone podczas strumieniowania zawartości Dolby Digital Plus.

Proszę o rady.

Napisano

Mam tv podłączone z amplituner (Onkyo 636) jak napisałeś. Rzeczywiście po wybraniu NET w ampli włącza się telewizor, niemniej jednak jak leci Spotify to mogę wyłączyć TV, a ampli gra dalej.

Może trzeba jeszcze poszperać w ustawieniach tego Philipsa?

Napisano

Mam tylko dwie funkcje w Philipsie:

ogólne > EasyLink > EasyLink - to musze mieć załączone

ogólne > EasyLink > Pilot EasyLink - to mam wyłączone

Ale... takie wachlowanie włączeniem i wyłaczaniem TV nie jest dobre dla OLED-ów i chciałbym tego uniknąć.  Podłączyłem nawet google chromecasta i niestety też się włącza TV.

Napisano

Niestety tak działa arc. W niektórych modelach była jeszcze dodatkowa opcja aby arc działało przy on i przy off osobno. Jeśli tutaj jej nie ma to podłączenie kablem optycznym i sterowanie dwoma pilotami. 

Pozdrawiam

Napisano

Ale jak podłącze spdif to mogę mieć problem uzyskać DD+. Zobacz co mam napisane w instrukcji do TV:
"- Wyjście SPDIF (DIGITAL AUDIO OUT) zostanie wyłączone podczas strumieniowania zawartości Dolby Digital Plus."

A po drugie nie rozumiem zachowania TV. Jeśli włączę sam amplituner to TV się nie uruchomi. Mogę nawet przejść na wejścia hdmi na którym jest coś odtwarzane z mediaboxa ale... jak tylko przejdę na zakładkę NET od razu TV się włącza. Nie wiem czemu ale widzę, że kolega @maxredaktor ma tak samo więc to nie kabel ani uszkodzenie.

Napisano

Też miałem to rozwiazanie zaproponować, ale jako ostateczność.

Dziwi mnie fakt, że u aqustyka, jak odpali Spotify i wyłącza TV, to wyłącza się też amplituner. U mnie gra cały czas - obojętnie czy wcześniej wybiorę Spotify, TuneIn czy DLNA.

Potem mogę sterować wszystkim z aplikacji.

Napisano

Też nie wiem czemu:( i nic nie mogę zrobić. Za każdym razem w opcjach TV po prostu wyłączam easylink. Pytanie czy jest jakaś apka na android TV żeby przypisać sobie makro do tej funkcji? Już znalazłem apkę w której przycisk rakuten podmieniłem na youtube a teraz szukam do makra:)