Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Troche malo tej glebokosci bo dobre monitory maja minimum 30cm, ale tam masz TV i tam beda napewno stac. Rozumiem tez, ze nie chcesz nic przestawiac i bawic sie w akustyke pomieszczenia.

Czyli najlepiej bedzie wzmacniacz lub amplituner stereo+ kolumny podstawkowe w tym budzecie. Jezeli to bedzie malo to pomysl o dokupieniu subwoofera w przyszlosci. 

Edytowano przez lysyrafal
Napisano
16 minut temu, ciaptak napisał:

Biorąc pod uwage moje potrzeby dobry to jaki plus żeby pod głośniki pasował charakterystyka?

Atoll in 200

3 minuty temu, ssskorpionixxx napisał:

A jak wypadają Fyne Audio F500 jeżeli chodzi o napędzanie większych pomieszczeń ? 

Moim zdaniem nie bardzo. Większych czyli ponad 20?

Znakomite kolumny które wsparte subem do stereo grają lepiej niż podlogowki X2 cena.

One mają świetna średnicę i stereofonię. Rozdzielczość. Ale dolu to tak na małe pomieszczenia. Wsparte subem. Robią robotę. 

Napisano (edytowany)

Dobrze by było gdyby bas refleks był tez z przodu ale to jeszcze jakoś da się chyba ogarnąć. Mogę głośniki odsunąć te 10-15cm od ściany.

Pojawila wie tez nowa opcja...skrócenie szafki. Wczoraj był stolarz montować szafę i zagadałem w temacie, mówi ze nie ma problemu. Pytanie ile miejsca potrzebuje od ściany do szafki żeby ta lewa kolumnę wsadzić? 

Podsumowując. 

Opcja 1: podstawkowe

Opcja 2: podłogowe

Jakie najlepsze zestawy przy podanych wcześniej wytycznych i budżecie?

Dziekuje Wam za pomoc.

Edytowano przez ciaptak
Napisano (edytowany)

Z tymi odleglosciami od scian to jest roznie i zalezy to przede wszystkim od konkretnych kolumn jedne potrzebuja wiecej drugie mniej miejsca.

W tym budzecie w przypadku nowego sprzetu z kolumnami podlogowymi bedzie ciezko cos zlozyc.

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, lysyrafal napisał:

Z tymi odleglosciami od scian to jest roznie i zalezy to przede wszystkim od konkretnych kolumn jedne potrzebuja wiecej drugie mniej miejsca.

W tym budzecie w przypadku nowego sprzetu z kolumnami podlogowymi bedzie ciezko cos zlozyc.

Kurde 6k... bo tak czytam, czytam i czytam i chyba będę musiał dołożyć:( Nie lubię przepłacać ale z drugiej strony wydać i być niezadowolonym tez. 

Zaczyna mi chodzić po głowie wzmacniacz plus te wszystkie graty...ehh za dużo tego jak dla laika a moja skłonnością do doktoryzowania się w temacie skończę po 3 miesiącach z znowu przekroczonym budżetem:)

Znalazlem takie cuda jak kef r100 ls50 i r300.  Jest trochę na rynku wtórnym. Nada się na mój metraż?

Edytowano przez ciaptak
Napisano (edytowany)

Jak sprzęty używane to zdecydowanie popieram. 

BTW. Przestań pisać, zacznij słuchać!!!! 😂😂

Namiary na @Pumpurek dać? Czy masz?

"Chopie" za 6k to będziesz mieć mega wypasiony sprzęt, ale używany. To w okolicach 12k lub więcej gdybyś nowy kupował 😁

Dnia 21.12.2019 o 15:48, ciaptak napisał:

Dobrze by było gdyby bas refleks był tez z przodu ale to jeszcze jakoś da się chyba ogarnąć. Mogę głośniki odsunąć te 10-15cm od ściany.

Kilkakrotnie czytałem na naszym forum, że przy tylnym bas refleksie jest więcej niskich tonów. Mnie jakoś zawsze się trafiały kolumny z tylnym bas refleksem. Chyba miałem pecha😁. I jakoś na brak basów nigdy nie narzekam. 😋

A te opowieści, że kolumny z przednim bas refleksem można dać bliżej ściany to między bajki!

Kolumny powinny stać w takiej odległości od ścian, jak sobie to konstruktor wymyślił. Koniec. Kropka. 

Edytowano przez 1Ender
Napisano

R300 były by na twój metraż. Bardzo dobre kolumny. Silver 100 też. 

Zastanawiam się co w kwestii tej szafki. Po prostu kolumny bys wtedy wcisnął? Bo to też nie o to chodzi.

I faktycznie są kolumny które bardzo dobrze sobie dają radę z przyłożeniem ich do ściany mimo tylniego bass reflex a są takie co nie.

Pozdrawiam

Napisano

No właśnie gdyby miały być podłogówki to:

1. Szafka do zwężenia - o ile żeby się tam kolumny nie dusiły? To da się zrobić, dzień roboty dla stolarza .

2. Mimo wszystko jakie skromniejsze rozmiarem, aurora 700 wydają się wielkie. Przytłoczyły by pomieszczenie.

Napisano (edytowany)

Opcja 1: podstawkowe

Dobre do rocka:

https://www.q21.pl/sonus-faber-principia-3.html

Opcja 2: podłogowe

Jak wszystkie Polk Audio sa dosc wszechstronne (nie znaczy ze zle):

https://sklep.rms.pl/polk-audio-signature-s50-s-50-kolumny-podlogowe-2szt

23 godziny temu, ciaptak napisał:

Zaczyna mi chodzić po głowie wzmacniacz plus te wszystkie graty...ehh za dużo tego jak dla laika a moja skłonnością do doktoryzowania się w temacie skończę po 3 miesiącach z znowu przekroczonym budżetem:)

Dobre wzmacniacze w tym budzecie (ten pierwszy dobry do rocka) to:

Cambridge CAX60 lub Yamaha A-S701.

Napisano
Dnia 16.12.2019 o 15:11, ciaptak napisał:

Mieszkam w Lesznie (Wlkp). Jwśli znacie sklepy w pobliżu które dają możliwości odsłuchu to bardzo proszę o podrzucenie...

Masz sklep bardzo blisko, w Rydzynie.

Kupić nie musisz, ale warto wpaść tam, pogadać, pooglądać i posłuchać.