Adam1111 Napisano 23 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2019 Witam, Posiadam wzmacniacz NAD C356 i słucham muzyki przez Chromecast audio ale mam też do niego podłączony telewizor przez taniego (30zl) DACA i chciałbym go wymienić.(nie działa z Netflix i jest badziewny) Przy odtwarzaniu filmów z NETFLIX powstaje jakby buczenie i muszę oglądać na głośnikach z telewizora. Chcę to zmienić i szukam niedrogiego DACA który mi to umożliwi (do kilkuset złotych). Z telewizora dźwięk podpinam do DACA za pomocą kabla optycznego. Kiedyś był taki model FIIO d07 ale już go nie ma i szukam sprawdzonej alternatywy. Kupiłem teraz też odtwarzacz NAD C541 i rozumiem że najlepiej go podłączyć RCA bezpośrednio do wzmacniacza? Chromecast audio mam podłączony za pomocą minijack do wzmacniacza i tu chyba też lepiej przejść na kabel optyczny podłączony do DACA?. Dzięki za pomoc! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 24 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2019 Informacje o połączeniach chromecastów masz w dziale audiofile dyskutują, klub chromecast audio. Masz bardzo dobry odtwarzacz, sam go używam. Jaki masz budżet na daca? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam1111 Napisano 24 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 grudnia 2019 4 godziny temu, 1Ender napisał: Informacje o połączeniach chromecastów masz w dziale audiofile dyskutują, klub chromecast audio. Masz bardzo dobry odtwarzacz, sam go używam. Jaki masz budżet na daca? Odtwarzacz idzie jeszce do modyfikacji u mudy. Na DACA tak kilka stów max (500-700), im taniej tym lepiej szczerze mówiąc. Zależy mi na tym żeby ten NETFLIX działał czyli żeby dźwięk 5.1 dał radę przekonwertować na stereo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 24 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2019 Pobaw się ustawieniami dźwięku w TV. Bo tu jest problem z Netflixem. PCM trzeba ustawić, a wszelkie Dolby na off Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam1111 Napisano 26 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 Kupie chyba DAC Nostromo wolf 2 i mam pytanie co do podłączenia: -telewizor optykiem do DACA -chromecast audio optykiem do DACA - DAC za pomocą RCA do wzmacniacza - odtwarzacz CD za pomocą RCA do wzmacniacza czy za pomocą COAXIAL do DACA? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 @Adam1111 to już musisz sam sprawdzić. Ja bym strzelał w ciemno w wolfa ,ale kup kabel coaxial I sprawdź tak i tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 (edytowany) Wszystko cyfrowo do daca, oprócz odtwarzacza cd. Tego daj analogowo RCA bezpośrednio do wzmaka. Różnice jeżeli są to możesz mieć problem by usłyszeć. Nostromo to bardzo dobre daci. Nawet jak kupisz starszego używanego daca to można go apgrejdować za parę stówek u producenta. Edytowano 26 grudnia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Masz Cambridge DAC 100, używany ARCAM rDAC czy używane już wiekowe ale nadal dobre Musical Fidelity VDAC. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam1111 Napisano 27 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Jak tak sie patrzę to moją uwagę przykuwają: Nostromo wolf 2- 1000 zł nowy Arcam rDAC- ok 700 zł używany Arcam irDAC II- 1700 zł, znacznie wychodzi ponad budżet ale za to ma 2 wejścia optyczne co by mi się przydało. Macie opinie o wyżej wymienionych jeśli chodzi o stosunek cena/ jakość? Można tez chyba podłączyć telewizor coaxialem zamiast optykiem? Wtedy wystarczyłoby jedno optczne i 1x coaxial Dobra mam tylko optyka do dźwięku więc 2x wejście optyczne w DACu jest potrzebne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 (edytowany) Nostromo Wolf też ma 2 koaksjalne i 2 optyczne. Tu masz zestaw, który ma kolega @Fafniak Cena 1700 zł po rabacie. Możesz oddać w przeciągu 14 dni od daty zakupu. Producent dopuszcza taką możliwość. Możesz zadzwonić i zapytać o zestaw bez konwertera. http://nostromo.audio/pl/zestawy/55-zestaw-promocyjny-rozszerzony-wolf-2-konwerter-zasilacz-12v-5v.html Oczywiście możesz kupić używany rdac Arcama, ale jeżeli jest to zakup od osoby prywatnej, to raczej zwrotu nie będzie. A sprzęt zawsze warto odsłuchać w domu. Do zakupu w ciemno nie namawiam. TV można podłączyć za pomocą przewodu koaksjalnego, jeżeli TV ma takie złącza. Np. SPDiF. Pozdrawiam Edytowano 27 grudnia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam1111 Napisano 27 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Czyli zostaje Nostromo albo irDAC. Wiecie może który lepiej sie zgra z moim sprzetem? Zobaczę jeszcze jak wrócę do domu czy TV ma coaxial ale chyba nie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Weź sobie na testy do domu, jak będzie dobrze, zostawisz. Wybór pozostawiam Tobie! Tak do końca to nie wiadomo co dla Ciebie lepiej zagra. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkice Napisano 1 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2022 Dnia 27.12.2019 o 08:01, S4Home napisał: Masz Cambridge DAC 100, używany ARCAM rDAC czy używane już wiekowe ale nadal dobre Musical Fidelity VDAC. Pozdrawiam Czy Daca można podłączyć bezpośrednio do wzmacniacza kablem optycznym? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Expat Napisano 2 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2022 Kabel optyczny służy do przesyłania sygnału cyfrowego, a wzmacniacz potrzebuje analogowego. Chyba że we wzmacniacz ma zintegrowany DAC z wejściem toslink, to przy takim podłączneniu rolę konwertera sygnału z cyfry na analog przejmie na siebie DAC wbudowany we wzmacniacz a DAC zewnętrzny stanie się transportem, którego sens podłączenia będzie tylko wtedy, kiedy ma przy okazji funkcję streamowania. Jeśli we wzmacniaczu nie ma DACa to nie znajdziesz w nim nawet wejścia pod optyka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts