Ktoś Jeszcze Napisano 31 grudnia 2019 Napisano 31 grudnia 2019 (edytowany) Witam, problem jest taki że od jakiegoś czasu płyty grają raz ciszej, raz głośniej. Przy dwóch z rzędu niedawno kupionych to się pojawiło, najpierw myślałem że to z tymi płytami jest coś nie tak, ale potem zauważyłem to przy każdej kolejnej, którą kupiłem i też przy wielu takich, które mam od dawna. Ale przy niektórych się to nie zdarza. Używam gramofonu Technics SL-Q300, wzmacniacza Technics SU-700 i magnetofonu też Technics RS-B300. Wymieniłem igłę ale na nowej jest to samo. Kupiłem drugi gramofon, Technics SL-B300, przyszedł jakby uszkodzony choć sprzedawca twierdził że wysłał mi sprawny i ma papier z przeglądu technicznego i że gramofon został uszkodzony przy transporcie. Nie działała automatyka ramienia ale udało mi się to odblokować i naprawić, tyle że kręci talerzem za szybko, nawet gdy płynną regulacją obrotów ustawi się tak że odpowiedni pasek w stroboskopie "stoi" tak jakby obroty były dobre. Ale mniejsza z tym, bo na tym drugim gramofonie też są te ściszenia i zgłośnienia. Zauważyłem że tak jakby prawy kanał nie stykał, bo te samoistne zmiany głośności są słyszalne z prawej kolumny ale Uwaga - tylko gdy słucham z gramofonu. Nie ma tego problemu przy słuchaniu z magnetofonu. Coś z wejściem phono we wzmacniaczu ? Tylko dlaczego do cholery gdy nagrałem część płyty na kasetę i posłuchałem z tej kasety to też tak gra i te zmiany głośności są w tych samych miejscach ? Gramofon był podłączony do magnetofonu przez wzmacniacz, może z wejścia phono do wyjścia magnetofonowego szedł taki sam sygnał ? Pomoże wymiana wzmacniacza ? Czy to możliwe że jedna płyta ma jakąś wadę i wprawia ramię w jakieś drgania przez co zdarza się to też przy innych płytach ? To jakaś klątwa czy da się to jakoś racjonalnie wyjaśnić ? Edytowano 31 grudnia 2019 przez Ktoś Jeszcze Odpisz, cytując
Chilli Napisano 31 grudnia 2019 Napisano 31 grudnia 2019 (edytowany) 3 godziny temu, Ktoś Jeszcze napisał: tyle że kręci talerzem za szybko, nawet gdy płynną regulacją obrotów ustawi się tak że odpowiedni pasek w stroboskopie "stoi" tak jakby obroty były dobre. Jeśli obroty są ok, na co wskazuje pasek a słyszysz, że coś jest nie tak, to raczej wina toru audio i może tu coś zniekształca, że sprawia wrażenie szybszych obrotów. Ale po kolei. To ściszanie jak opisujesz wskazuje na przedwzmacniacz, najprościej byłoby podłączyć inny wzmak i sprawdzić, czy jest ok. Tylko nie kupuj a pożycz od kogoś. Co do "obrotów" to uporaj się z pierwszym punktem i wtedy pomyślimy, bo może to rozwiąże wszystkie problemy. Klątwa raczej odpada Pozdrawiam Edytowano 31 grudnia 2019 przez Chili Odpisz, cytując
1Ender Napisano 1 stycznia 2020 Napisano 1 stycznia 2020 Masz tu całkiem przyzwoity przedwzmacniacz gramofonowy za 180 zł. Sam takiego używam. Jak będzie dobrze i dźwięk Ci się spodoba to zostawisz. Jak nie zwrócisz. Najlepiej porozmawiaj z producentem, opisz swój problem i zapytaj czy będzie możliwość wypożyczenia, celem sprawdzenia. Są jeszcze inne modele, ten jest najtańszy z oferty. Przedwzmacniacz zawsze się przyda. https://m.olx.pl/oferta/nowy-przedwzmacniacz-gramofonowy-mm-made-in-poland-gwarancja-CID99-IDzsbBt.html#position=4&page=0 Pozdrawiam Odpisz, cytując
marecki Napisano 1 stycznia 2020 Napisano 1 stycznia 2020 19 godzin temu, Ktoś Jeszcze napisał: Zauważyłem że tak jakby prawy kanał nie stykał, bo te samoistne zmiany głośności są słyszalne z prawej kolumny ale Uwaga - tylko gdy słucham z gramofonu. Nie ma tego problemu przy słuchaniu z magnetofonu. Coś z wejściem phono we wzmacniaczu ? Objawy wskazują, że tak. Przyczyną może być przełącznik wejść wzmacniacza lub "zimny lut" przedwzmacniacza gramofonowego. Dobrym sposobem na sprawdzenie jest podłączenie gramofonu przez zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 stycznia 2020 Napisano 1 stycznia 2020 21 godzin temu, Ktoś Jeszcze napisał: Zauważyłem że tak jakby prawy kanał nie stykał, bo te samoistne zmiany głośności są słyszalne z prawej kolumny ale Uwaga - tylko gdy słucham z gramofonu. Czy po wymianie igły kalibrowałeś gramofon ? Takie nierówne granie kanałów może być wynikiem złego ustawienia antyskatingu , przydała by się płyta testowa. Jeżeli kalibracja jest ok. to stawiałbym na pre phono wbudowane we wzmacniaczu / zimny lut , kondensator/ i tu potrzebny jest serwis. Jak , masz możliwość to podłącz gramofon pod inny wzmacniacz i sprawdzaj drogą eliminacji. Odpisz, cytując
Recommended Posts