Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim,

Chciałbym zakupić nowe kino domowe do salonu o powierzchni ok 20 m2. Pokój ma kształt kwadratu. Sprzęt będzie użytkowany do oglądania filmów, słuchania muzyki (bez szczególnego wyróżnienia konkretnego gatunku) oraz podłączony do xboxa. Mój budżet to ok 5-6 tys.

Jestem kompletnie zielony w tym temacie więc chciałbym poradzić się fachowców z forum:) 

Wstępnie przeglądałem kilka ofert oraz wpisów na forum. W jednym ze sklepów zaproponowano mi zestaw : Yamaha RX - V485 + Indiana Line 550 X + 740 + 240. 

Z kolei po przejrzeniu recenzji i kilku artykułów zainteresował mnie amplituner Marantz NR1710 do tego głośniki Wilson Raptor 7.

Biorę także pod uwagę Jamo s809. 

Naturalnie chciałbym także dokupić subwoofer, jednak nie wiem czy domknę to w przewidzianym budżecie.

Jakie są różnice jakościowe /brzmieniowe pomiędzy amplitunerami Yamaha/Onkyo/Denon/Marantz?

Jestem przed remontem także biorę pod uwagę dalszą rozbudowę kina do Atomos. Jak myślicie czy na tak małej powierzchni jest sens upychać 7 albo i 9 głośników czy standardowe 5.1 wystarczy?

Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam wszystkich użytkowników.

Edytowano przez plastekrugby
Napisano

Cześć,
Szukasz zestawu, który będzie w miarę uniwersalny jeśli chodzi o brzmienie. Zaproponowany przez Ciebie zestaw Yamaha RX - V485 + Indiana Line 550 X + 740 + 240 to dobry kierunek. Mamy energicznie brzmiący amplituner w połączeniu z kolumnami o cieplejszym charakterze brzmienia. Jest to jak najbardziej słuszny kierunek. Subwooferem bym się w chwili obecnej nie przejmował, ponieważ jest to element, który można dokupić z czasem. Warto zwrócić uwagę na markę Klipsch, która specjalizuje się w subwooferach do kina domowego.  W takim pomieszczeniu system 5.1 będzie brzmiał super, oczywiście można pokusić się o dodatkowe 2 głośniki dla lepszego efektu w kinie domowym ale już na 5.1 będzie rewelacyjny efekt. 
Zapraszamy na odsłuchy lub indywidualne wyceny. 

Napisano

Cześć

Większość kolumn powinieneś ominąć z tych co wymieniłeś .

Moim zdaniem w tej cenie Yamaha 485 z nota 550 ok ale lepiej z tannoy 7.4 albo melodika bl40mkIII 

Mówię oczywiście o pełnych setach.

Noty są dość małe. Grają troszkę ograniczonym dźwiękiem a tannoy i melodika już nie. Pomieszczenie jest na granicy. Więc można stosować klasycznej wielkości podlogowki. 

Zapraszam w przypadku pytań lub wycen. 

Napisano

Napisz proszę w wiadomości prywatnej telefon kontaktowy, w poniedziałek zadzwonię do Ciebie i zdecydowanie łatwiej będzie porozmawiać na ten temat. 

18 godzin temu, plastekrugby napisał:

Szczerze powiedziawszy czuje się trochę zdezorientowany w tym momencie odnośnie systemu melodika...

Natomiast przyglądałem się głośnikom tannoy i myśle ze to będzie właściwy wybór;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

W podanym budżecie myślę, że jesteśmy w stanie się zmieścić z kolumnami Monitor Audio z serii Bronze, które sprawdzą się zarówno w przypadku słuchania muzyki w systemie stereo jak i w kinie domowym.

Zapraszamy do kontaktu z nami w sprawie wyceny lub wypożyczenia sprzętu.