Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Czy jest możliwy zakup DVD-ROM lub Bluray z FLAC w dzisiejszych czasach? Szukałem w google, ale znalazłem tylko linki do sklepów z dystrybucją stricte cyfrową. Mimo to wydaje mi się, że lossless na DVD / Bluray powinien być dzisiaj takim standardem jakim są filmy FullHD / 4K na Bluray. Tym bardziej, że wypalane fabrycznie płyty kompaktowe biją na głowe wszystkie inne rozwiązania jeśli chodzi o trwałość nośnika w stosunku do jego ceny. Czy są jakieś sklepy ( mogą być nawet zagraniczne,  jeśli są w Europie ) które oferują względnie szeroki wybór muzyki lossless w dystrybucji fizycznej?

Edytowano przez MrMP3
Napisano (edytowany)
3 godziny temu, MariuszZ napisał:

Może Sony UBP-X800. Mam UHP-H1 czyli starszy model i jest super. Odtwarza wszystko włącznie z SACD. 

Chodziło mi o nośniki, o płyty. Przecież większość odtwarzaczy Blu-Ray czyta FLAC-i

Edytowano przez MrMP3
Napisano
15 minut temu, MrMP3 napisał:

Chodziło mi o nośniki, o płyty.

Opatrznie zrozumiałem myśląc o odtwarzaczach potocznie zwanych "diwidi" czy "blurej". Osobiście się nie spotkałem z płytami zapisanymi plikami flac. "Fabrycznie" płyty CD się "tłoczy". Wypalają je chyba tylko "piraci" 😉

Napisano (edytowany)
17 godzin temu, MariuszZ napisał:

Wypalają je chyba tylko "piraci" 😉

Albo osoby które szukają względnie trwałego nośnika zapasowego dla ich FLAC-ów, które kupili legalnie w sieci ( Może wtedy nie wypalają na zwykłych Bluray-ach ale na M-Discach ). Nie jest to fabrycznie "tłoczone" ale zawsze lepsze niż HDD

Edytowano przez MrMP3
  • 1 month later...
Napisano

Czytniki Bluray czytają FLAC, ale z nośnika USB. Bynajmniej tak jest w moim Yamaha BD-S681. Ten odtwarzacz odczytuje też płyty SACD, na których zapisane są pliki muzyczne w wysokiej rozdzielczości. W jakim formacie czy też jakie rozszerzenie mają pliki na takiej płycie SACD to nie wiem, bo takie płyty kosztują więcej niż CD i jest ich nie wiele w sprzedaży. Poza tym o wiele łatwiej jest kupić plik FLAC z zawartością w wysokiej rodzielczości niż płytę SACD. O wiele łatwiej i szybciej jest też zapisać pliki FLAC na USB niż "wypalać" płytę.

Pomijam fakt, że na ponad 100 plików w formacie FLAC, które dotychczas kupiłem, chyba tylko 1 lub 2 były w lepszej jakości niż 44.1kHz/16 bit, czyli większość mogłem równie dobrze ściągnąć w formacie WAV i wypalić zwykłą płytę CD.

Napisano

Wniosek jest taki ze jeśli chcesz mieć taką płytę, to trzeba sobie ją samemu nagrać :) . Jednak wygodniejsze są i przez to bardziej popularne: dyski twarde, SSD lub pamięci flash. Był nawet kiedyś pomysł wydawania płyt na nośnikach w postaci kart pamięci. Wygląda na to ze się nie przyjął. Widziałem kiedyś w sprzedaży w kraju poza UE płyty CD-ROM z całymi dyskografiami, w postaci plików .mp3 . Obawiam się że tylko dla piratów taki format mógł  być opłacalny. Aby wypełnić pojemność takiej płyty DVD lub BD  plikami w postaci popularnych plików .flac było by ich tyle że nośnik zawierał by wile płyt i jego koszt były zbyt wysoki.

Napisano

Witam,

A czy serwer NAS z DLNA 2xHDD RAID na dyskach serwerowych nie będzie lepszym rozwiązaniem? Niby koszt 2 tys. Ale aby zapełnić taki 4GB potrzebne jest ponad 700 płyt DVD. Trwałość dobrych kilka lat. Szybkość i wygoda ogromne. Filmy zdjęcia muzyka dokumenty...

Wypalane płyty CD czy DVD nie są tak trwałe jak się wydaje. Trwałość nagrywarek też ma granice. Przkonalem się o tym.

Napisano (edytowany)

Odpowiadając na postawione przez autora pytanie: mój Sony BDP 6700 za 400 zł czyta pliki FLAC z płyty dvd nagranej na komputerze. Ba, nawet ładnie prezentuje 24 bity i milion Hz. Niestety nie wypuszcza takiego sygnału 😁.

Coaxial ma tylko 16 bit i 48kHz. HDMI nie wiem nie mam ampli kina. Wniosek z tego taki, że trzeba przeanalizować możliwość urządzeń, ścieżkę sygnału. Tylko dedykowany odtwarzacz czy DAC przetworzy taki plik w audio o adekwatnej jakości. Zapis FLAC na DVD ma sens dla kopii zapasowej.

Mam nadzieję że pomogłem. Pozdrawiam.

IMG_20200226_221021.jpg

IMG_20200226_221100.jpg

Edytowano przez tomigr