sqrak Napisano 22 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 Szanowni, jestem w trakcie kompletowania swojego wymarzonego retro zestawu audio. Mam już monobloki Pioneer Exclusive M5, przedwzmacniacz C5 oraz gramofon Yamaha GT 2000L. Przyszedł czas na znalezienie odpowiedniego nagłośnienia. Szukam zarówno na rynku wtórnym, jak również rozważam rynek pierwotny w określonym budżecie, czyli około 20k. Pomieszczenie to 35 m2 z skosami, poddasze. Nie interesują mnie modele nazbyt futurystyczne, czy też nowoczesne. Całość ma być trochę retro. Myślałem o nowych: - Klipsch Cornwall - Tannoy Turnberry GR Prośba o poradę znawców. pzdr, Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 A jaki dzwięk lubisz? Miałeś coś do tej pory? Klipsch i tannoy z tych modeli grają totalnie odmiennie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqrak Napisano 22 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 Przede wszystkim ciepły, żywy. Zdecydowałem się na Exclusive - właśnie dlatego, że ich dźwięk mi bardzo odpowiada. Taki zbliżony do lampowego, ale jednak na tranzystorach. Zdecydowanie mniej elektroniczny. pzdr, Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2020 Jeśli lubisz ciepłe brzmienie to Klipsch Cornwall III powinien przypaść Ci do gustu. Niebawem powinny być Cornwall IV w naszym salonie ale cena wynosi prawie 30k i jeszcze ich nie słuchaliśmy. Alternatywą mogą być Goodmans axiom 301 wspomagane głośnikiem wysokotonowym. Warto także zwrócić uwagę na Altec Lansing 604 ( tutaj możesz odezwać się do Pana Bogusława Dubiela z Opola) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2020 Tannoy gra równiej. Płynniej, z rewelacyjnym środkiem i przestrzenią. Ale bas jest w nich stosunkowo łagodny, powiedział bbym bardzo naturalny a inny powie płytki. Zależy co lubisz. Nie schodzą nisko przy każdym basie tylko wtedy kiedy trzeba. Z kolei Klipsch gra żywiej, bardziej analitycznie ale cieplej na dole Szczerze to uważam że z nich najlepszym wyborem będą Opera Callas Diva albo Unison MAX 1 one łącza plusy Klipscha i Tannoya. Pozdrawia i zapraszam na odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqrak Napisano 26 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 stycznia 2020 Dzięki za podpowiedzi. Mam aktualnie możliwość kupienia Tannoy Gold 12 Alnico z kompletowymi zwrotnicami w obudowach zdaje się od Turnberry. Osoba sprzedająca jest godna zaufania. W czwartek mam odsłuch. Co uważacie o takim wyborze? pzdr, P Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2020 Poczekamy na Twój odsłuch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts