chmielo Napisano 7 marca 2020 Napisano 7 marca 2020 Witam, mam nadzieję, że piszę we właściwym wątku i nie zostaną od razu zbanowany :) Mam problem. Od czasu do czasu puszczę dzieciom jakiś film na TV. Telewizor jest spięty z amplitunerem Yamaha R-N501 kablem światłowodowym. Gdy film posiada ścieżkę stereo to wszystko jest ok. Jeżeli ścieżka to 5.1 lub inne przestrzenne cuda to dialogi są jakby wykastrowane. Słyszę tylko lekki pogłos, jakby z tyłu. Jest jakaś szansa żeby odzyskać dialogi? Próba zmiany parametrów dźwięku w telewizorze nie daje efektu (podobno wyjście optyczne nie podlega pod ustawienia). Będę wdzięczny za sugestię jak problem rozwiązać. Teraz wrzucam dźwięk głośniej ale jak jest jakaś dynamiczna scena z wybuchami albo strzałami zaraz po dialogach to można spać z kanapy. Pozdrawiam. Odpisz, cytując
mkk Napisano 8 marca 2020 Napisano 8 marca 2020 Jaki konkretnie tv. Na bank idzie zrobić downmix do stereo. Albo wybrać inną ścieżkę dźwiękową Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 8 marca 2020 Napisano 8 marca 2020 Na wyjściu z TV powinno być ustawienie z wyjścia cyfrowego ograniczone do stereo. Bardzo możliwe ze trzeba ustawić dźwięk PCM lub LPCM. Wygląda na to że to co powinno trafić do głośnika centralnego idzie w próżnię. Każdy TV musi mieć możliwość podłączenia do 2 kanałowego stereo. Odpisz, cytując
chmielo Napisano 9 marca 2020 Autor Napisano 9 marca 2020 Witam, TV to Samsung UE48H6400. Szukałem w opcjach, muszę być jakiś ślepy. Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 9 marca 2020 Napisano 9 marca 2020 W opcjach wyjścia cyfrowego tv szukaj i wypróbuj. Odpisz, cytując
Daniel09 Napisano 9 marca 2020 Napisano 9 marca 2020 Masz w ustawieniach TV- dzwięk - ustawienia eksperckie - format wyjściowy dzwięku- PCM - D.D, D.D+ Auto? Jeżeli jest ustawienie Auto to będzie taki efekt , trzeba wybrać PCM jak wcześniej napisał @MobyDick. Odpisz, cytując
Recommended Posts