Lukasz Jakub Napisano 23 marca 2020 Napisano 23 marca 2020 Cześć, mam w planie zakup amplitunera oraz jakiegoś zestawu nagłośniającego. Potrzebuję go do filmów, netflix, youtube, spotify, CD, radio (TV Samsung qled) – na razie będzie wykorzystywany w mieszkaniu – pokój o powierzchni 25m2 i dość mocno ograniczona wolna powierzchnia, w przyszłości w salonie 40m2, chciałbym też wykorzystywać jakiś system multiroom. Wiadomo, zależy mi na bardzo dobry dźwięku 😊. Myślę o amplitunerze yamaha RX-V485 lub 685 (nie wiem czy wykorzystam ale jest DAB) do tego na początek tylko dwie kolumny Indiana Line Nota 550x – pytanie czy taki dobór jest ok, czy można znaleźć inne dobre kolumny ale tańsze? (ważne: boki kolumn muszą być orzechowe :)) Do tego chciałbym też skompletować jakiś odtwarzacz CD (stosunkowo tani). A może ktoś ma pomysł na zupełnie inny zestaw? Budżet dla całości to optymalnie 5000 (+-) Będę wdzięczny za podpowiedzi i uwagi. Pozdrawiam Łukasz Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 23 marca 2020 Napisano 23 marca 2020 Do 40 metrów powinieneś szukać czegoś większego. Te kolumienki są dość filigranowe. No i rodzi się kolejne pytanie - czy zamierzasz poprzestać na dwóch frontach czy z czasem chcesz rozbudować zestaw do pięciu kolumn i suba. No i czy te 5000 PLN ma być na cały set czy tylko na fronty i ampli? Ogólnie połączenie imian z Yamahą moim zdaniem jest ok aczkolwiek do 40 metrów celowałbym w większe kolumny. Pozdrawiam. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 23 marca 2020 Napisano 23 marca 2020 Cześć, Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem zarówno w przypadku kina domowego jak i systemu stereo będzie Yamaha RX V685. Aplikacja MusicCast to wzór dla naśladowania, jest intuicyjna i posiada na prawdę bardzo dobrą szatę graficzną. Alternatywą może być aplikacja mConnect, z której prywatnie korzystam. Odnośnie całego zestawu to w kwocie 5000zł będzie bardzo ciężko się zmieścić jeśli chciałbyś uzyskać wyższej jakości brzmienie. Sama Yamaha to połowa budżetu a gdzie są kolumny. Myślę, że warto byłby na sam początek kupić amplituner i 2 kolumny frontowe, a w przyszłości dokupić tylne głośniki, centralny oraz subwoofer. W takim przypadku Yamaha RX V685 w połączeniu z Heco Aurora 700 lub Pylon Audio Sapphire 31 byłaby optymalnym rozwiązaniem zważywszy na warunki odsłuchowe oraz Twoje preferencje. Wspomniane Indiana Line Nota 550x to filigranowe kolumny, które sprawdzą się w małych pomieszczeniach około 20m2. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny Odpisz, cytując
S4Home Napisano 24 marca 2020 Napisano 24 marca 2020 Zdecydowanie model Yamaha 685 albo Onkyo 696 zostaje niestety stosunkowo mało na set 5.1 Wiec w tym przypadku proponuję standardowo Taga 606V3 / Quadral 6500 z Magnatem Sub 302A. Albo opcja jak koledzy wyżej czyli same fronty i później rozszerzania. ale musisz się liczyć że cena całego systemu zamknie się nie w 5 a raczej 8k. Tak mniej więcej nie dokupując kalkulacji. W razie pytań pozostaje do Twojej dyspozycji. Poozdrawiam Odpisz, cytując
Q21 Napisano 24 marca 2020 Napisano 24 marca 2020 Autorowi właśnie chodzi o zakup na sam początek kolumn frontowych z możliwością rozbudowy. Odpisz, cytując
Recommended Posts