uksoundfil Napisano 28 marca 2020 Udostępnij Napisano 28 marca 2020 (edytowany) Cześć, Szanowni forumowicze Ostatnio wszedłem w posiadanie ciekawych kolumn Leedh Elfe http://www.living-leedh.com/?page_id=2053 Przed podłączeniem do swojego toru mam pewne obawy o wzmacniacz Primare i21 czy nie będzie zbyt mocny i na wstępie upali mi drivery? Dalsze pytanie tyczy się doboru kabla głośnikowego 2x2,5metra możliwie najbardziej przezroczystego z basem w budżecie proporcjonalnym do posiadanego zestawu: Primare i21 Prisma np5 Technics SL-1200 Kondycjoner nazwy nie pomnę Proszę o rady i Wasze sugestie )))) Edytowano 28 marca 2020 przez uksoundfil Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 marca 2020 Udostępnij Napisano 28 marca 2020 Podłączyć możesz nic się nie stanie. Driverów nie upali, można najwyżej uszkodzić Tweetery. 😂 Sprawdź impedancje kolumn i wzmacniacza. I podaj. Podłączaj zawsze przy wyłączonym wzmacniaczu. I nie dawaj na full głośności. Przewody wiesz jak podłączyć? Pytam, bo jeden z kolegów miał z tym problem. Przewody na początek kup za parę złotych np. Cordial 2,5 mm2 OFC lub coś z Prolinka. Później będziesz się doktoryzować jakie inne droższe podłączyć. Najpierw się osłuchaj. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uksoundfil Napisano 28 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2020 (edytowany) Dzięki ))) Primare: Moc wyjściowa:2 x 75 W/8 Ω; 2 x 125 W/4 Ω Kolumny: Boomer/médium: Focal 8MF1 - 8 Ohms Tweeter: Audax AM TW48A (remplacé aujourd'hui par la référence TW010F1). Rendement: 92 dB Puissance: 75 Watts Moc 1:1 stąd moja obawa Edytowano 28 marca 2020 przez uksoundfil Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 28 marca 2020 Udostępnij Napisano 28 marca 2020 @uksoundfil koniecznie napisz jak juz ustawisz jak graja te kolumny. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 marca 2020 Udostępnij Napisano 28 marca 2020 Moc kolumn nie ma nic wspólnego z mocą jako taką. To informacja jaką maksymalną dawkę prądu wyrażoną w watach mogą kolumny przyjąć by ich nie uszkodzić. Raczej przy normalnym użytkowaniu bym się tym nie przejmował. Miłego słuchania. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uksoundfil Napisano 1 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2020 (edytowany) Dnia 28.03.2020 o 21:56, Chyba Miro 84 napisał: @uksoundfil W lutym oraz na początku marca miałem możność odsłuchu wielu zestawów głośnikowych w przedziale 5-10tys złotych w kilku salonach audio. Leedh gra blisko współczesnych Focal Chora 826 , jest jednak bardziej zmysłowy i zaskakujący. Nie mam Daca puki co więc opiniuje w oparciu o odsłuch płyt winylowych. Sic! marne kabelki z marketu budowlanego kupione na chybcika. Edytowano 1 kwietnia 2020 przez uksoundfil Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2020 47 minut temu, uksoundfil napisał: Leedh gra blisko współczesnych Focal Chora 826 , jest jednak bardziej zmysłowy i zaskakujący. To w takim razie chyba bedzie blizej grania Arii focala Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uksoundfil Napisano 1 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2020 (edytowany) Aria...tego nie wiem lecz chętnie się dowiem. Kolumny wytrzymują rozbieżny repertuar ,elektronika, wokalistki , jazz można słuchać godzinami. Masz rację jest tu sporo z szkoły Focala z średnio-wyższej strefy. Niemniej jednak ta osobliwość "lutnicza" jest opracowana przez świadomego i zawodowego akustyka i to się czuje. Dodam że obudowy są odlane z mieszanki betonu i żywicy, waga moich to 44,3kg szt. Edytowano 1 kwietnia 2020 przez uksoundfil Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2020 (edytowany) Pozazdrościć tylko takiej perełki. A tak na marginesie to przypomniały mi sie słowa Dave Wilsona ktory to podczas testów w obudowach z żywicy "x" bodajże, stwierdza ze bas pracuje niczym w obudowie z betonu ale srednie tony graja nieco "bezdusznie" wiec zastosował materiał "y", ktory to jest wzbogacony o dodatki drewnopodobne ktore pomagają tymże średnim tonom nabrać lepszego dzwieku. Zastanawiam sie czy w Twojej konstrukcji również sa zaastosowane domieszki wzbogacajace np. Od wewnatrz.... Pozdr. Edytowano 1 kwietnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2020 Jakich głośnikowych szukasz? Co chcesz zmienić w dźwięku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uksoundfil Napisano 2 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2020 Walorem tych głośników jest własnie średnica, co do budowy trzeba by napisać do konstruktora pana Milota. http://www.living-leedh.com/?page_id=2053 Głośnik główny jest jakby powleczony miodem spadziowym, w dodatku jest lepki. Wzmacniacz Primare spisuje się bardzo dobrze, skupiam się na kabelkach takich jak napisałem na początku w dalszej kolejności dobiorę Daca by poszerzyć repertuar muzyczny o Tidala. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2020 @uksoundfil Jako miłośnik brzmień primarowych to polecałbym Ci daca w NP30 zamiast DAC30. Gdybyś chciał mieć jakoś stylistycznie ogarnięte. Dźwiękowo oczywiście żadna różnica pomiędzy nimi, jednak trafił mi się taki egzemplarz DAC30, który przy zmianie próbkowania przełączał się z cykaniem. W NP30 takich objawów nie mam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uksoundfil Napisano 2 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2020 DAC30 istnieje w kolorze srebrnym :-) Poluje na niego. Co do kabli , używa ktoś z Was kabli Van Damme ? Sprawa groszowa, lecz nawet groszy szkoda wyrzucać jeśli to jest lipa. Ja natomiast optuję w kierunku kabli Mogami, widział ktoś i słyszał? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2020 (edytowany) Ja Primare wyłącznie kupowałem spoza Polski. Szwecja, Norwegia, Francja, Holandia. Edytowano 2 kwietnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uksoundfil Napisano 3 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2020 Czy jest jakakolwiek techniczna możliwość zainstalowania w primarei21 takiego daca? https://sklep.rms.pl/primare-dm35-dm-35-modul-dac-do-i25-i-i35 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 3 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2020 Ale po co ? Nie lepiej kupić w tej cenie osobne pudełko ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uksoundfil Napisano 4 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2020 ponieważ to kolejne pudełko, zadałem pytanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2020 Im wiecej "pudełek" tym bardziej zacnie. Hehe. Minimalizm w audiofilizmie to rzadkosc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uksoundfil Napisano 4 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2020 aha...czyli iść w "rzeczy" Ponieważ kolumny grają średnicą zdecydowałem się lekko uwypuklić skraje pasma i trochę schłodzić brzmienie. Na wprędce przewertowałem sieć używki Cyrus Dac x Moon 300d Stelaudio 4 Xindac 9...mieszane uczucia Nowe Atoll dac100 Musicial Fidelity Mx Dac Audiolaba nie lubię :-) Mam dobre zasilanie i kondycjoner wiec o to się nie martwię Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2020 Co miałeś z audiolaba, że nie lubisz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uksoundfil Napisano 4 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2020 58 minut temu, 1Ender napisał: Co miałeś z audiolaba, że nie lubisz? Dawniej 8000, później kilkukrotnie przy odsłuchach, wtedy bardziej ciągnęło mnie w kierunku Nadów i Creeków Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uksoundfil Napisano 14 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2020 Witajcie po przerwie, Po zabawie z Linuxem Daphile zdecydowałem się odesłać do sklepu Prisme np5 z powrotem. Zdecydowanie urządzenie nie warte swoich pieniędzy. W związku z tym przybyło nieco funduszy na dopracowanie zestawu Leedh+i21. Po wsłuchaniu się w znane nagrania mogę stwierdzić że barwa dźwięku mi odpowiada, średnica jest niesamowita czasem tylko przesładza. Chciałbym poprawić niskie pasmo basowe oraz soprany i lekko pogłębić przestrzeń. Zresztą grając z rca-jack na telefonie lg v30 i tak jest nieźle :-) Zatem rozpatruję doposażyć się w dwa urządzenia, Dac i Odtwarzacz sieciowy. Zachęcony wątkiem na temat Maliny zacząłem się rozglądać, jako że nie mam zacięcia elektronicznego zostały gotowe rozwiązania. Powiedźcie czy taka propozycja jest opłacalna? https://allegro.pl/oferta/odtwarzacz-strumieniowy-raspberry-digione-sparky-8025004622 Co do Daców jestem zielony, znam tylko Podstawowy Cambridge Dac magic, i Arcama rdaca. Są to w moim odczuciu urządzenie mało zadowalające. Pokój do odsłuchu mam przyzwoicie wygłuszony, ta cześć domu jest drewniana. Proszę o sugestie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 14 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2020 Lucarto życzy sobie 1600 za obudowę i zasilacz ? Szacun A jaki masz budżet na daca i streamer ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uksoundfil Napisano 14 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2020 :-) 3,5-4tys Używek się nie boję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 14 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2020 https://www.olx.pl/oferta/allo-sparky-usbridge-CID99-IDEdzF0.html#f1dda965a8 albo https://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/ogłoszenia/odtwarzacze-sieciowe/usbridge-signature-r126098/+ topping/audio gd/xiang sheng + ewentualnie zasilanie liniowe do sparkiego Jak gotowiec i np wolisz coaxa to https://www.allo.com/sparky/digione-player.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts