Skocz do zawartości

Monitor audio 6G 5.1.2 (ATMOS) Jaki wzmacniacz

Recommended Posts

Napisano
3 minuty temu, rms.pl napisał:

Zapraszam do poczytania. Standard dużo, dużo lepszy od Atmosa

https://rms.pl/baza-wiedzy/2664-auro-3d-technologia-trojwymiarowego-dzwieku-przestrzennego 

Czytałem :) Ale nie zauważyłem wcześniej odnośnika do listy zgodnych mediów.
Technologia jest ciekawa, choć w najbardziej rozwiniętym wariancie (Immersive sound) zasadniczo opiera się, jak każdy system dźwięku obiektowego, na tym samym, co Atmos czy DTS:X.  
Diabeł tkwi w implementacji (liczba i układ głośników) i dekodowania na jej konkretny wariant. I tutaj może być faktycznie przewaga Auro-3D, ale nie dziwię się jej obecnej niszowości, jeśli wymaga zupełnie innego ustawienia głośników, niż konkurencyjne standardy. Nawet mający dużo większe, zdawałoby się, przebicie DTS:X rynkowo przegrywa z Atmosem pod kątem dedykowania pod niego sprzętu i konfigurowania pomieszczenia odsłuchowego przez konsumentów. Dolby po prostu zżarło konkurencję masą krytyczną.

Ale dość dygresji, bo jeszcze mnie wykopią do innego wątku ;P.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, rms.pl napisał:

Bo ja wiem. DTS:X jest wspierany przez każdy amplituner, który ma Dolby Atmos. Nie widzę żadnej różnicy? 

Wsparcie dla kodeka jest, oczywiście. Ale zalecana konfiguracja głośników dodatkowych (ponad bazę 5.1/7.1) jest jednak inna. I właśnie o to mi chodziło, nie o wsparcie po stronie elektroniki.

Edytowano przez Konrad Kulwicki
Napisano
20 godzin temu, engajner napisał:

To wypozycze od Ciebie Silvery 300 i 100. Masz jakies konkretne standy do nich? Jedyna opcja to posluchac u siebie. Wymieniam cale kino na nowe. Denon x4400 i C350 juz jestem zdecydowany. Kwestia frontow i tylow. Nie wiem tylko czy Silvery 300 pokaza mi to co chce uslyszec w 18mkw. Jak wznowia loty to pozycze sprzet od Ciebie bo utknalem za granica. A masz moze svs sb2000 w bieli? Myslalem jeszcze o koncowce mocy - atoll.

Uwazasz ze Silvery 300 beda za duze? 

Filmy 80% reszta to muzyka klasyczna

Za dzwon proszę bo robi się za dużo "albo"

• 2 weeks later...
Napisano

Dziękuje Wam bardzo za podpowiedzi. Udało mi się okazyjnie kupić Marantza 7011 - po odsłuchu byłem bardzo zadowolony (z silverami 8 ) i po podłączeniu do moich 300 było jeszcze lepiej. Głośniki wyraźnie mają dużo więcej "powietrza" Onkyo 676 idzie w odstawkę :)