Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Nieźle, nie tak dawno kupowałem za 600 GPB w Peter Tyson, i to w zestawie z jakims Onkyo. Ciekawi mnie to co mówisz, może komuś w UK odsprzedam te kolumny :D:D Co do tego Onkyo - moze kup w innym kraju? 

Pochwalę się też, że dokupiłem do biurka Tannoy TS 2.8 :)

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi...
Napisano
14 godzin temu, Biomechanikus napisał:

Jestem szczesliwym posiadaczem Tannoy xt6f , napedzane onkyo tx8270, chcialem zupgradowac do tx8390 ale w UK w ogole prawie onkyo. zniknelo z rynku, Tannoy xt6f tez niedostepne lub w cenie 1999f wiec juz legendarne :) a z racji tego ze tx8390 niedostepne to zaczalem sie rozgladac za wzmacniaczami. Pozdrawiam

Tannoy xt 6f + Onkyo tx-8390 bajka. Uwierz mi 

Napisano (edytowany)
15 godzin temu, Biomechanikus napisał:

w cenie 1999f wiec juz legendarne :)

Tannoy tu na wyspach potrafi przyłoić z ceną za nowki.... taka polityka!

Moje tannoye kupilem za £999 i to juz byla promocja bo juz cena spadała bo wchodziły precisiony a teraz używki w b.dobrym stanie można nawet za £350 wytargać z rynku. W tej cenie taki dzwiek to za darmo. Dodam ze kupujac były testowane z innymi w tym przedziale (£1000), i wyżej a jednak wygrały wlasnie dc6t-se

Tak czy siak. Warto zastanowic sie nad rynkiem uzywanych!

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
5 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Tannoy tu na wyspach potrafi przyłoić z ceną za nowki.... taka polityka!

Moje tannoye kupilem za £999 i to juz byla promocja bo juz cena spadała bo wchodziły precisiony a teraz używki w b.dobrym stanie można nawet za £350 wytargać z rynku. W tej cenie taki dzwiek to za darmo. Dodam ze kupujac były testowane z innymi w tym przedziale (£1000), i wyżej a jednak wygrały wlasnie dc6t-se

Tak czy siak. Warto zastanowic sie nad rynkiem uzywanych!

Ja swoich tannoyow xt6f nie zamierzam sprzedawac, kupilem je rok temu za 649f a naprawde graja super, dlatego pojawila sie mysl zeby je obdarowac lepszym wzmacniaczem.

1 godzinę temu, karbeti napisał:

Tannoy xt 6f + Onkyo tx-8390 bajka. Uwierz mi 

Slina mi cieknie, to mowisz ze te onkyo tx8390 zgrywa sie z tymi kolumnami? Bo te moje onkyo tx8270 wszystko super dzwiek czysty ale jak by dolu brakuje i dynamiki, czasem dzwieki instrumentow przy szybkiej nucie potrafia sie zlewac

Napisano
19 minut temu, Biomechanikus napisał:

dlatego pojawila sie mysl zeby je obdarowac lepszym wzmacniaczem.

Nie wiem jaki maja charakter grania xtf-y ale dualconcentric bardzo fajnie pracuje z marantz i roksan. A ja bym przytulił chetnie sphinx myth 3 ale trudno dostać bo to kawał dobrej maszyny. Nie wiem nawet czy sie polubi z Tannoyem ale i tak na niego poluje bo chce mieć ten produkt na przyszłość!

Napisano (edytowany)
26 minut temu, Biomechanikus napisał:

dolu brakuje i dynamiki, czasem dzwieki instrumentow przy szybkiej nucie potrafia sie zlewac

Dół jest "specyficzny" nawet w dc. Jednak to za co kocham moje głośniki to właśnie szybkość i Nie Zlewanie sie dźwięków. Dynamiki tez nie brakuje (czyt. Roznica pomiedzy cichymi i glosnymi partiami). Spróbuj z marantzem i roksanem odsłuchać. Chyba że inna konstrukcja głośnika to robi.

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

Zgłaszam akces do klub z Tannoy Revolution XT6F + PM8005. Źródła to SA8005 + ProJect X1 + Yamaha WXC-50. Z pary PM8005/XT6F jestem średnio zadowolony i żałuję, że nie kupiłem XT8F... jednak te 4Hz z dołu robią różnicę. Wcześniej miałem Castle Harlech, kupione w 1997, kiedy to jeszcze była solidna Brytolska manufaktura. Niestety poleciał mi jeden z głośników i trzeba było z ciężkim sercem je wymienić :-(

Szczerze powiem, że XT nijak się mają do starych Harlech...  nie ta liga, jak na moje ucho i preferencje muzyczno/brzmieniowe ;-)

Napisano
2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

A odsluch był czy tez w ciemno nabyłeś?

Był, ale nie na moim Marantz'ie i do tego tylko w sklepie... jak je zwiozłem do domu, to trochę inaczej zagrały. Żeby nie popadać w skrajności...to nie są złe głośniki... natomiast nie schodzą tak ładnie w dół, jak stare Castle. Z reguły testuję sprzęt na płytach Chesky lub DG, głównie na Oregon i Paquito D'Rivery, gdzie na kilku utworach akustyki schodzą dość nisko a zwłaszcza dęciaki... no i na XT6F niestety próżno szukać tak czystego i wyraźnego dołu, jak a Castlach. Cóż, za Castle dałem 6,7k, ale ponad 20 lat temu a od tego czasu pieniądz staniał i równoważne klocki kosztują teraz co najmniej ze 2 razy drożej ;-)

Napisano

Mam kupione sluchawki douszne betrone b25 za smieszne pieniadze a sa kozackie, sluchajac tych samych nut co na tannoy xt6f + onkyo tx8270 od razu widac gdzie sa braki w tym zestawie, brakuje dolu, w utworach z kontrabasem  czy bebnami slabo jest on eksponowany przez moj zestaw, w utworach bardziej techno, bass jest bardziej stukajacy niz miekki, na tych sluchawkach slychac nawet sklejanie sie ust podczas wokalu. To tego daze zeby tak moj zestaw gral w salonie

Napisano
2 godziny temu, Biomechanikus napisał:

brakuje dolu, w utworach z kontrabasem  czy bebnami slabo jest on eksponowany przez moj zestaw, w utworach bardziej techno, bass jest bardziej stukajacy niz miekki, na tych sluchawkach slychac nawet sklejanie sie ust podczas wokalu. To tego daze zeby tak moj zestaw gral w salonie

Wiesz słuchawki dokanałowe (pchełki), maja dużo łatwiej wytworzyć efekty o ktorych wspomniałeś nawet te bardzo tanie. Ale na pocieszenie dodam ze nawet najdrozsze pchełki na rynku nie potrafia za to wytworzyc takiej sceny dzwiekowej, jaką dają kolumny w pomieszczeniu. 

• 1 month later...
Napisano (edytowany)

Witam. 
Proszę o przyjęcie do klubu.  
Tannoy Precision 6.4 + Cayin A70T mk2 + SMSL SU-9 + Telefunken CS20.

Dla mnie bajka

Pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy Tannoy’ów. 

Edytowano przez Temek79
Napisano

Za dużo to ja doświadczenia nie mam. 
Pierwszy etap : wieża Pioneer i kolumny Tonsil.

pojęcia o audio -0

Zawsze mnie coś jednak ciągnęło do lampy. Ale małe dzieci to hybryda:

Vincent SV-227 + Monitor Audio RS8

Fajne, nawet bardzo ale przy długim odsłuchu coś przeszkadzało. 

Dużo czytania i trafiło się połączenie polecane na forach:

Cayin A70T mk2 + Tannoy Precision 6.4  

Zakup w ciemno bo mieszkam na końcu świata. I  chyba trafione w punkt  

Wszystko mi pasuje. Długie słuchanie nie męczy, wręcz przeciwnie zachęca do słuchania.  Na pewno są lepsze systemy, ale ten mi na razie ten bardzo odpowiada.

I mieścił się w założonym budżecie.

Napisano (edytowany)

Tym bardziej że model RS8 jest niby tym z najlepiej brzmiących do dziś. 
Słuchałem Pylony, Audio Akademy, Dali, JBL, Heco, B&W itp.  Tylko Tannoy mnie zachwyciły.  
I niech tak zostanie :)   

To co mnie zachwyca to: wocal, stereofonia, scena, oderwanie dźwięku od kolumn, detaliczność, barwa, konturowy bas, wygląd, itp ...

Może to zasługa wzmacniacza lampowego?

Niech ktoś spróbuje to porównamy.

pozdrawiam wszystkich 

Edytowano przez Temek79
  • 1 month later...
Napisano

Mam je od soboty dopiero. Myśle że będzie rewelacja ale póki co walcze z metalicznymi wysokimi partiami dźwięku. Dziwne bo wcześniej miałem bowersy które słyną z ostrości a nie były u mnie ostre nigdy. Tannoye do tej pory przegrane mają około 25godz i nadal slyszę dużo mocnych sybilantów. Jestem troche tym zaniepokojony. Mieliście takie problemy przy nowych XT ?