Damian809 Napisano 21 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2020 Hej, mam następujący problem z podłączeniem sprzętu kina domowego samsung ht-h5550 z tv philips 50PUS6754/12. Przy podłączeniu przez kabel HDMI z funkcja ARC i włączona funkcja HDMI-CEC, ekran startowy kina domowego samaunga od razu się załącza po czym jest bardzo duży problem żeby dostać się do menu tv aby przełączyć na netflix czy YouTube. Po wciśnięciu na pilocie NETFLIX na 2sek pojawia się aplikacja po czym przełącza znowu na ekran startowy samsunga. Próbowałem wyłączyć opcje HDMI CEC dzięki której można obsługiwać jednym pilotem oba urządzenia ale wtedy nie działa dziwek. Po 10 minutach wciskania przycisków jakimś cudem w końcu załapuje i przestaje przełączać ale jest to bardzo uciążliwe i wciąż nie znalazłem sposobu aby przestało mi przełączać na ekran startowy kina domowego. Domyślam się ze philips z samsungiem niezbyt się godzi. Macie jakiś pomysł na to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 Mam telewizor LG, amplituner Pioneer i odtwarzacz BR Sony. Przy włączonym HDMI-CEC, jak chcę posłuchać muzyki z odtwarzacza BR i włączę amplituner, od razu włącza się telewizor (odtwarzacz wyświetla czas trwania i informacje techniczne oraz CD-Text). Jak wyłączę telewizor, wyłącza się amplituner. Nie da się tego w żaden sposób obejść, trzeba wyłączyć HDMI-CEC na telewizorze. Przy którymś razie przy takim przełączaniu zdarzy się, że telewizor przełączy dźwięk z HDMI ARC na głośniki wbudowane. Jest to straszliwie irytujące, bo nie chcę zostawiać włączonego telewizora ze stałą wizualizacją (bo to OLED), ale też nie za bardzo da się cokolwiek z tym zrobić. Rozbudowane drogie systemy instalacyjne obchodzą ten problem przez centralkę z własnym pilotem, która wysyła sygnał włączenia/wyłączenia osobno do każdego urządzenia, które ma być sterowane. W systemach domowych nie ma takiej opcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 (edytowany) @yahoo111 W rozwiązaniach domowych da się to obejść stosując np. Logitech Harmony - on jest w stanie wysterować osobne sygnały do każdego urządzenia, jest taką właśnie centralką. No ale to jest dodatkowy gadżet w dalszym ciągu i to nie groszowy (ale ma zalety, jeśli chce się do tego dołożyć jakąś automatyzację - rolety, oświetlenie, itp) Edytowano 24 kwietnia 2020 przez Konrad Kulwicki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 Jeżeli masz podłączony amplituner przewodem HDMI do TV na wejście HDMI ARC , to przepnij na zwykłe , może coś się zmieni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Jeżeli masz podłączony amplituner przewodem HDMI do TV na wejście HDMI ARC , to przepnij na zwykłe , może coś się zmieni. Ale wtedy nie będzie miał dźwięku z Netflixa/YouTube przez kino domowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 Opcja druga , podłączenie BR za pomocą IC czy coaxiala , czy optycznego jakiekolwiek wyjście ma do amplitunera KD. Po załączeniu amp. KD uruchomi sie telewizor , gasisz go i nie powinien się załączyć. Można też przyporządkować wejście z BR , tj. przypisać do danej " Sceny" / tak to się nazywa w amp. Yamahy/ i po włączeniu jednym przyciskiem odpali się amp. ,ale bez TV . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 (edytowany) Ale po połączeniu przez optyk albo coax (których notabene i tak nie mam w odtwarzaczu) nie będzie działać Atmos i może być rozjazd synchronizacji dźwięku i obrazu. Edytowano 24 kwietnia 2020 przez yahoo111 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marbud Napisano 15 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2022 Dnia 21.04.2020 o 11:58, Damian809 napisał: Hej, mam następujący problem z podłączeniem sprzętu kina domowego samsung ht-h5550 z tv philips 50PUS6754/12. Przy podłączeniu przez kabel HDMI z funkcja ARC i włączona funkcja HDMI-CEC, ekran startowy kina domowego samaunga od razu się załącza po czym jest bardzo duży problem żeby dostać się do menu tv aby przełączyć na netflix czy YouTube. Po wciśnięciu na pilocie NETFLIX na 2sek pojawia się aplikacja po czym przełącza znowu na ekran startowy samsunga. Próbowałem wyłączyć opcje HDMI CEC dzięki której można obsługiwać jednym pilotem oba urządzenia ale wtedy nie działa dziwek. Po 10 minutach wciskania przycisków jakimś cudem w końcu załapuje i przestaje przełączać ale jest to bardzo uciążliwe i wciąż nie znalazłem sposobu aby przestało mi przełączać na ekran startowy kina domowego. Domyślam się ze philips z samsungiem niezbyt się godzi. Macie jakiś pomysł na to? Znalazłeś rozwiązanie problemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marbud Napisano 15 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2022 Dnia 21.04.2020 o 11:58, Damian809 napisał: Hej, mam następujący problem z podłączeniem sprzętu kina domowego samsung ht-h5550 z tv philips 50PUS6754/12. Przy podłączeniu przez kabel HDMI z funkcja ARC i włączona funkcja HDMI-CEC, ekran startowy kina domowego samaunga od razu się załącza po czym jest bardzo duży problem żeby dostać się do menu tv aby przełączyć na netflix czy YouTube. Po wciśnięciu na pilocie NETFLIX na 2sek pojawia się aplikacja po czym przełącza znowu na ekran startowy samsunga. Próbowałem wyłączyć opcje HDMI CEC dzięki której można obsługiwać jednym pilotem oba urządzenia ale wtedy nie działa dziwek. Po 10 minutach wciskania przycisków jakimś cudem w końcu załapuje i przestaje przełączać ale jest to bardzo uciążliwe i wciąż nie znalazłem sposobu aby przestało mi przełączać na ekran startowy kina domowego. Domyślam się ze philips z samsungiem niezbyt się godzi. Macie jakiś pomysł na to? Udało się może rozwiązać ten problem Jaka była przyczyna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts