lfajer Napisano 2 maja 2020 Udostępnij Napisano 2 maja 2020 Zastanawiam się nad okazyjnym zakupem kolumn ELAC Uni-Fi FS U5. Nie posiadam na tą chwilę wzmacniacza w związku z tym pytanie o poradę. Ważne dla mnie jest abym mógł do wzmacniacza podpiąć amplituner z wyjścia PRE OUT. W dużej mierze zestaw będzie służył do kina domowego, ale inwestując w sprzęt chciałbym żeby stereo też brzmiało dobrze. Problem w tym, że u nas w domu muzyka leci przeróżna i nie ma jednego określonego gatunku. Czy możecie coś polecić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 3 maja 2020 Udostępnij Napisano 3 maja 2020 13 godzin temu, lfajer napisał: Zastanawiam się nad okazyjnym zakupem kolumn ELAC Uni-Fi FS U5. Nie posiadam na tą chwilę wzmacniacza w związku z tym pytanie o poradę. Ważne dla mnie jest abym mógł do wzmacniacza podpiąć amplituner z wyjścia PRE OUT. W dużej mierze zestaw będzie służył do kina domowego, ale inwestując w sprzęt chciałbym żeby stereo też brzmiało dobrze. Problem w tym, że u nas w domu muzyka leci przeróżna i nie ma jednego określonego gatunku. Czy możecie coś polecić? Te kolumny maja bardzo niska skutecznosc. To dobrze;) Tzn. niedobrze, ale dobrze, bo mogę Ci polecić coś dziwnego - Crown Xls z drivercore, zaleznie od budzetu modele od 1000-2502 (te z 2 na koncu lepiej sie integruja). Do kina domowego potrzebujesz mocy, i neturalnego przekazu, i tutaj to bedziesz mial. Ja mam 1500 i 2500 sa fajne, tylko potrafia nieco szumiec przy bardziej efektwynych kolumnach (91 db). Wystarczy nieco skrecic koncowke i wtedy jest spoko. Plusem jest tez to,ze masz dsp i tryb bridge, w ktorym moce sa juz kosmiczne. Przy 2502 bedziesz mial 2x775 W dla stereo i 2400 W dla mono. Mozesz kiedys dokupic drugi miec 2x2400, ale pojedynczy, nawet slabszy (1502,2002), mysle,ze zrobi robote. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5k7 Napisano 3 maja 2020 Udostępnij Napisano 3 maja 2020 18 godzin temu, Tenfilip napisał: Te kolumny maja bardzo niska skutecznosc. To dobrze;) Tzn. niedobrze, ale dobrze, bo mogę Ci polecić coś dziwnego - Crown Xls z drivercore, zaleznie od budzetu modele od 1000-2502 (te z 2 na koncu lepiej sie integruja). Do kina domowego potrzebujesz mocy, i neturalnego przekazu, i tutaj to bedziesz mial. Ja mam 1500 i 2500 sa fajne, tylko potrafia nieco szumiec przy bardziej efektwynych kolumnach (91 db). Wystarczy nieco skrecic koncowke i wtedy jest spoko. Plusem jest tez to,ze masz dsp i tryb bridge, w ktorym moce sa juz kosmiczne. Przy 2502 bedziesz mial 2x775 W dla stereo i 2400 W dla mono. Mozesz kiedys dokupic drugi miec 2x2400, ale pojedynczy, nawet slabszy (1502,2002), mysle,ze zrobi robote. A to wzmacniacze estradowe xD? Do muzyki potrzebujesz cos sensowniejszego klasy np. AB. Jutro branża zaproponuje Ci tonę sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lfajer Napisano 3 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 maja 2020 9 minut temu, 5k7 napisał: A to wzmacniacze estradowe xD? Do muzyki potrzebujesz cos sensowniejszego klasy np. AB. Jutro branża zaproponuje Ci tonę sprzętu. No tak mi sie właśnie wydawało. Szukam, czytam co to i do czego Chociaż to nie jedyna opinia dot. tych kolumn mówiąca o tym, że im potrzeba sporo mocy. Jednak ja myślałem o czymś o "domowym" przeznaczeniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 maja 2020 Udostępnij Napisano 3 maja 2020 Cześć, Pytanie jakiego brzmienia poszukujesz? Wszystko zależy od Twoich preferencji. Dodatkowo jak możesz to napisz dlaczego wybór padł właśnie na Elac? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lfajer Napisano 3 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 maja 2020 53 minuty temu, Q21 napisał: Cześć, Pytanie jakiego brzmienia poszukujesz? Wszystko zależy od Twoich preferencji. Dodatkowo jak możesz to napisz dlaczego wybór padł właśnie na Elac? Chyba nie mam jeszcze tak wyrobionego zdania, żeby w słowach opisać brzmienie. A kolumny ELAC, bo poczytałem troszkę i trafiłem dobra cenę i pomyślałem że może się skuszę tak w ciemno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 3 maja 2020 Udostępnij Napisano 3 maja 2020 3 godziny temu, 5k7 napisał: A to wzmacniacze estradowe xD? Do muzyki potrzebujesz cos sensowniejszego klasy np. AB. Jutro branża zaproponuje Ci tonę sprzętu. Profesjonalny wmacniacz, drivecore to nie jest takie zwykle D. Tak czy siak, moim zdaniem super propozycja, ja jestem zadowolony z nich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 maja 2020 Udostępnij Napisano 4 maja 2020 Warto odsłuchać kolumny przed wyborem. Jaka to cena? może my zrobimy taką sama z opcją wypożyczenia? Wówczas nie robisz nic w ciemno. A jako wzmacniacz Marantz , Cyrus ONE, Atoll IN 80 czy starszy ale wydajny Cambridge CXA80 albo AXR100 są dobrymi kompanami. Pozdrawiam i zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lfajer Napisano 4 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 maja 2020 2 godziny temu, S4Home napisał: Warto odsłuchać kolumny przed wyborem. Jaka to cena? może my zrobimy taką sama z opcją wypożyczenia? Wówczas nie robisz nic w ciemno. A jako wzmacniacz Marantz , Cyrus ONE, Atoll IN 80 czy starszy ale wydajny Cambridge CXA80 albo AXR100 są dobrymi kompanami. Pozdrawiam i zapraszam Zgadzam się co do odsłuchów ale wiadomo jak to jest z okazjami szybko się kończą. Cena wydaje się atrakcyjna jak na te kolumny bo 3600 PLN. Stąd pomysł żeby póki co dołożyć używany wzmacniacz i zamknąć się w granicach 5000 PLN. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 4 maja 2020 Udostępnij Napisano 4 maja 2020 14 godzin temu, lfajer napisał: Zgadzam się co do odsłuchów ale wiadomo jak to jest z okazjami szybko się kończą. Cena wydaje się atrakcyjna jak na te kolumny bo 3600 PLN. Stąd pomysł żeby póki co dołożyć używany wzmacniacz i zamknąć się w granicach 5000 PLN. Tu sa za 3200: https://www.olx.pl/oferta/kolumny-elac-uni-fi-fs-u5-hi-end-CID99-IDELo2Q.html wiec nie wiem,czy to taka okazja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lfajer Napisano 4 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 maja 2020 2 minuty temu, Tenfilip napisał: Tu sa za 3200: https://www.olx.pl/oferta/kolumny-elac-uni-fi-fs-u5-hi-end-CID99-IDELo2Q.html wiec nie wiem,czy to taka okazja. Ja mówię o cenie za nowe z gwarancją. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 4 maja 2020 Udostępnij Napisano 4 maja 2020 Przed chwilą, lfajer napisał: Ja mówię o cenie za nowe z gwarancją. To dobry pieniądz. Ja zachęcam do xls'a Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 maja 2020 Udostępnij Napisano 5 maja 2020 3600 za nowe to sam widzisz. Bardzo dobra oferta. Tutaj widze że Pan zmienił na jednak lepsze i droższe kolumny i to chyba podłączone do starego wysokiego ale jednak Denona. Dźwięk był po prostu za łagodny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts