Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, ostatnio zakupiłem słuchawki ath m40x i mam wrażenie, że grają za cicho, jakby nie wykorzystywały pełnej mocy. Kiedy podłącze do komputera słuchawki douszne za 40zł to praktycznie nie ma różnicy. Natomiast kiedy podłącze je do telefonu i następnie podepnę m40x to m40x grają znacznie lepiej, tzn. m40x grają lepiej na telefonie niż na komputerze. Myślę, że wina leży w tym, że mam zintegrowaną kartę dźwiękową w komputerze. Moja płyta główna: asus m5a78l-m lx3. Sterowniki mam najnowsze.
Czy to możliwe, że w telefonie mam lepszą kartę dźwiękową niż w komputerze?

Czy zakup interfejsu audio rozwiąże problem i słuchawki będą grały lepiej?

Napisano (edytowany)
9 godzin temu, lotek11 napisał:

Myślę, że wina leży w tym, że mam zintegrowaną kartę dźwiękową w komputerze. 

Czy to możliwe, że w telefonie mam lepszą kartę dźwiękową niż w komputerze?

Czy zakup interfejsu audio rozwiąże problem i słuchawki będą grały lepiej?

Zintegrowana z reguły nie powala.

W telefonie? Trudno powiedziec. Raczej inne wzmocnienie

Generalnie zmiana karty dzwiekowej powinna pomóc, ale nie jest to pewniak. Skoro wszystko z dzwiekiem na kompie odpowiada to moze wzmacniacz sluchawkowy i przedewszystkim sprawdz czy w ustawieniach systemowych nie masz przyciszony dzwiek. Tym bardziej ze na innych efekt ten sam.

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

Cześć,
Dużą różnicę powinieneś już usłyszeć na Fiio E10k, a już o Ifi Audio Zen DAC nie wspominając. Tutaj problem leży po stronie zintegrowanej karty dźwiękowej i warto zainwestować w lepszego DACa ze wzmacniaczem. 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć,
Dużą różnicę powinieneś już usłyszeć na Fiio E10k, a już o Ifi Audio Zen DAC nie wspominając. Tutaj problem leży po stronie zintegrowanej karty dźwiękowej i warto zainwestować w lepszego DACa ze wzmacniaczem. 

A co powiesz o interfejsie audio? Czytałem właśnie na internecie, że nie opłaca się kupować karty dźwiękowej a właśnie DAC’a lub interfejs. Głównie chodzi o produkcje muzyki.

Napisano

Właściwie są to określenia na dość podobne urządzenia. Określenia interfejs audio zwykle używa się przy czymś takim którego zadaniem jest w dużej mierze podłączanie mikrofonu. Sprawa słuchawek jest wtedy często na drugim planie. Jeśli już to podłączasz słuchawki do wzmacniacza słuchawkowego. Często jest od w jednej obudowie z DAC-iem.