Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie forumowiczów 

zacznę od tego że od zawsze byłem nauczony ze tylko kino domowe bo lepsze itp. lecz byłem posiadaczem kina w oparciu na firmie Klipsch , bardzo mi się podobało ale tylko w filmie ale gdy później chciałem posłuchać muzyki to moje uszy po chwili miały dość ( muzyki słuchałem poprzez amplituner Pioneer VSX-934 ) i po czytaniu tego forum przez dłuższy czas zrozumiałem ze pora na zmiany tym bardziej ze oglądam może 3/4 filmy w miesiącu a muzyki słucham praktycznie przy każdej najmniejszej chwili i po prostu pozbyłem się kina i czas na kupno stereo . 
Jedyne co zostawiłem to monitory Klipsch Rb-51 mk2 gdyż na moim 18m2 w zupełności mi wystarczają a w przyszłości chciałbym system rozbudować o subwoofer  , szukam wzmacniacza stereo o ciepłym brzmieniu , tez chciałbym podkreślić ze jestem laikiem w tym temacie , muzyki słucham z telewizora poprzez spotify Premium ( rodzaj muzyki jest różny ) oraz chciałbym w przyszłosci do tego zestawu dokupić odtwarzać płyt Cd , bardzo zaintrygował mnie Magnat MR 780 , lecz jestem otwarty na inne propozycje a mój budżet jest do 5000 zł . Dziękuje bardzo za każdą pomoc z góry :) Pozdrawiam . 

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, 1Ender napisał:

TV nie jest najlepszym źródłem. Rozważ zakup chromecast audio i daca. Lub wzmacniacza z daciem. 

Pozdrawiam 

Oczywiście rozważę wszystko co usłyszę na tym forum ale potrzebuje drogi która mnie w tym poprowadzi , chciałbym również dokupić od razu odtwarzacz płyt CD Magnat MCD 750 . 

Edytowano przez Kapi99
Napisano (edytowany)

Magnat ma już daca. Możesz wypożyczyć od branży na odsłuch domowy. Sprawdzisz czy dźwięk będzie pasować. 

Pozdrawiam 

I jeszcze jedno nie cytuj posta jak na niego odpowiadasz. Korzystaj z opcji ODPOWIEDZ. 

Edytowano przez 1Ender
Napisano (edytowany)
2 minuty temu, 1Ender napisał:

Magnat ma już daca. Możesz wypożyczyć od branży na odsłuch domowy. Sprawdzisz czy dźwięk będzie pasować. 

Pozdrawiam 

A jeżeli ba DAC to czy mogę podłączyć go przez kabel optyczny od telewizora czy nie za bardzo ? Właśnie sprawdzałem ze salon Q21 ma bardzo fajną promocje na Magnata . 

Pozdrawiam 

Edytowano przez Kapi99
Napisano

Już zrozumiałem :) myśle ze połączenie Magnata MR 780 oraz MCD 750 będzie tym czego chce spróbować :) Jeszcze jedno pytanie czy do Magnata można podłączyć suba ? ( przepraszam za takie pytania ale będzie to moja pierwsza styczność z wzmakiem stereo ) 

pozdrawiam . 

Napisano (edytowany)

@Kapi99

Nie wiem czy Mr 780 ma wyjście na sub, tylko pytanie po co? Odpowiednio dobrane kolumny i odpowiednie ustawienie ich w pomieszczeniu wg wszelkich prawideł akustyki powinno zapewnić Ci dostatek niskich tonów. Właściciele Mr 780 na brak basu raczej nie narzekają. 

Wzmacniacz wypożycz od branży @S4Home  lub @Q21. Dostaniesz paczkę do domu na testy. W ciągu 2 dni.

Jak się nie spodoba odeślesz. Dostaniesz zwrot kaucji. 

Po upływie gwarancji, będziesz mógł modyfikować brzmienie poprzez wymianę lamp w przedwzmacniaczu. 

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano

Na pewno źródło do poprawy.

A co do wzmaka musisz szukać miękkiego,  łagodnego.

Moim zdaniem Magnat Mr780 albo Atoll IN 80 w tym przypadku bardzo się sprawdza.

Nie wykorzystujesz całego budżetu więc jest opcja na zakup dobrego źródła.

Zapraszam po wypożyczenie i testy.

Napisano (edytowany)

S4Home

To co powinno służyć za źródło w takim przypadku ? Bardzo proszę o kolejną podpowiedz . Od razu poprosił bym o wycenę Magnata Mr 780 oraz źródła które powinno się znaleźć w tym przypadku :) (tylko czy źródło będzie miało lub mogło puszczać muzykę z Spotyfi ?) 

1Ender  właśnie jak napisałem w temacie posiadam monitory Klipsch Rb-51 mkII wiec nie są to kolumienki które powalą mnie niskimi tonami , ale w przyszłości jak będzie więcej gotówki to postaram się i je zmienić na coś innego . Dziękuje za wszelką pomoc teraz czas skontaktować się z salonem audio i dokonać wyboru ale na pewno zostanę przy Magnacie MR 780 . Dziękuje za wszystko . 

Pozdrawiam 

Edytowano przez Kapi99
Napisano

Jak chcesz przyspieszyć sprawę to dzwoń do @S4Home lub @Q21 i poproś o wycenę dla forumowicza. Weź 2 wzmacniacze Atola i Magnata na odsłuch. Będziesz mieć porównanie, które granie bardziej Ci odpowiada.

Jak się szybko dogadasz to do piątku będziesz mieć w domu. 😊. @Kapi99

Pozdrawiam 

Napisano (edytowany)

@Kapi99. Najtańszym źródłem lub transportem może być chromecast audio. Chromecast bezpośrednio podłączany do wzmacniacza jest źródłem dźwięku, a jeżeli sygnał idzie poprzez dac, to chromecast jest transportem, a dac źródłem. W przypadku Magnata masz już wbudowany dac. Atol ma zewnętrzny dac. 

Generalnie to z czego idzie muzyka jest źródłem. Np. Odtwarzacz CD, gramofon, magnetofon, tuner lub dac. Itd, itp. 

Gdyby w obecnym układzie bardziej odpowiadał Ci brzmieniowo Atol, to możesz rozważyć dokupienie daca. 

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano

@1Ender Dziękuję za kolejną pomoc , zadzwoniłem do firmy S4Home i zaproponowali mi źródło z funkcjami sieciowymi wiec chyba od tego zacznę . 

I chyba nie mam już żadnej wątpliwości co do wszystkiego :) dziękuje bardzo za wszystko . 

Pozdrawiam :) 

Napisano

Cześć,
Idealnym rozwiązaniem do monitorów Klipscha byłby Magnat MR 780 oraz MCD 750. Brzmienie soczyste z bardzo dobrą podstawą basową. W przyszłości możesz dokupić subwoofer np SVS SB1000 i masz świetny zestaw na długie lata. Alternatywą dla Klipsch może być zestaw Audiolab 6000a + 6000CDT, który zapewni lepszą prezentację sceny dźwiękowej

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny.