kamiledi15 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Witajcie, mam wiekowy gramofon Unitra G 8010. Igła w nim nie była od dawna wymieniana i choć nadal brzmi dość nieźle, to nie jest to tak idealny dźwięk, jak by się chciało. Pomyślałem więc, że czas może ją wymienić. I tu nasuwa się pytanie - czy jest sens wymieniać całą wkładkę, czy wystarczy sama igła? Patrząc po ofertach na Allegro, większość dotyczy całych wkładek, których rozpiętość cenowa jest bardzo szeroka - od 25 zł do kilku tysięcy. Skłaniałbym się do wymiany samej igły, ale po to piszę ten temat, żebyście mi doradzili. Nie wiem dokładnie, jaką wkładkę mam w tej chwili, ale zdecydowanie ma już swoje lata - mogę powiedzieć tylko tyle, że na igle jest logo Unitry. A więc - czy wymienić całą wkładkę, czy tylko igłę i jaką ofertę byście doradzali? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 5 minut temu, kamiledi15 napisał: czy jest sens wymieniać całą wkładkę, czy wystarczy sama igła? wymiana samej igły nie zmieni brzmienia, chyba że była uszkodzona. Aby polepszyć brzmienie musisz wymienić wkładkę + igła, najlepiej na ED. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 (edytowany) Ok, dziękuję. Polecisz jakiś konkretny model? Najprościej jakbyś dał link do konkretnej aukcji na Allegro. Budżet nie jest problemem, choć przerażają mnie nieco ceny wkładek, które dochodzą do 4000 zł. Myślę, że tak do 400 zł jestem w stanie wydać, ale może być coś tańszego, jeśli będzie brzmiało dobrze. Tak jak pisałem, to co teraz mam brzmi dość dobrze, ale nie aż tak dobrze, żebym nie miał się do czego przyczepić. Przede wszystkim wokale jakby są nieco za cicho w stosunku do muzyki. Porównując tą samą piosenkę z płyty cd i winyla na tej samej wieży słychać pewne różnice na korzyść cd, choć nie są jakieś wielkie. Mimo wszystko chciałoby się lepiej, zwłaszcza, że igła jest stara i wielokrotnie używana. Edytowano 30 czerwca 2020 przez kamiledi15 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 naprzykład ta; https://allegro.pl/oferta/shure-m44g-7932298661 https://allegro.pl/oferta/shure-m75mg-wkladka-z-igla-uzywana-9167881220 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Ok. Dość spora różnica cenowa - jedna 150 zł, druga 400. Opłaca się brać droższą? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Jakość ta sama tylko model,różnicy w brzmieniu nie odczujesz, ale musisz pamiętać o nowej igle typu ED do danej wkładki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 (edytowany) Czyli lepiej wziąć tańszą. Cytat ale musisz pamiętać o nowej igle typu ED do danej wkładki W aukcji jest już dołączona igła - mam kupić jeszcze igłę osobno? Bo trochę nie rozumiem, co masz na myśli. Edytowano 30 czerwca 2020 przez kamiledi15 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 raczej tak bo nie masz pewności czy nie została uszkodzona /zgięta, czas użytkowania/, dlatego proponuję zakup nowej ED do danego typu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Taka moja sugestia , nie kombinuj z droższymi wkładkami . Nie wiem jaką masz wkładkę obecnie , jak oryginalną to pewnie MF-104 / sprawdź / a więc igła : https://www.wamataudio.pl/unitra-polskie-gramofony/137-mf-100-mf-102-mf-104-igla-gramofonowa.html a jak chcesz coś zmienić to polecam : https://www.wamataudio.pl/audiotechnica/206-audio-technica-at-95-e-oryginalna-wkladka-gramofonowa.html / z igłą/ i na tym bym poprzestał. Rozumiem , że wagę , szablon do kalibracji to masz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 1 minutę temu, tomek4446 napisał: a jak chcesz coś zmienić to polecam : https://www.wamataudio.pl/audiotechnica/206-audio-technica-at-95-e-oryginalna-wkladka-gramofonowa.html / z igłą/ i na tym bym poprzestał. tej akurat nie polecam, jest średniej klasy a od Shure odstaje przynajmniej o 3 klasy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 No niestety nic nie mam. Gramofon przeszedł na mnie w spadku po rodzicach razem z całą wieżą, więc żadnych szablonów ani wag nie posiadam. Jeśli stara wkładka jest ustawiona dobrze, to nową muszę ustawiać od nowa? Wkładka pewnie jest oryginalna, na pewno igła była kiedyś wymieniana, ale było to z 10-15 lat temu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Ważne tez jest i to bardzo ważne dla naszych vinyli - nacisk igły, czym większy tym szybciej uszkodzimy vinyl Dobrej klasy wkładki maja poniżej 1.5g nacisku 5 minut temu, tomek4446 napisał: Rozumiem , że wagę , szablon do kalibracji to masz ? Tomek nie strasz tak ludzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Myślę, że jest ustawiona dobrze - ta co teraz mam - słuchałem wielokrotnie płyt i nigdy żadna się nie uszkodziła. To może zrobię tak - kupię tego Shure za 150 zł, jeśli brzmienie będzie ok to tak zostawię, a jeśli nie to wymienię też igłę. Bo szkoda płacić 2 razy za przesyłkę osobno wkładki i igły. Chyba, że macie jakąś aukcję, gdzie jest dołączona nowa igła, ale w tym modelu nie widzę takiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 eBay 9 minut temu, kamiledi15 napisał: To może zrobię tak - kupię tego Shure za 150 zł, jeśli brzmienie będzie ok to tak zostawię, a jeśli nie to wymienię też igłę. możesz eksperymentować tylko nie na nowych płytach, odradzam. A masz coś do czyszczenia igły? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 (edytowany) Nie za bardzo - mam tylko "gołą" wieżę bez żadnych dodatków. A co powiesz na to? https://allegro.pl/oferta/n-97-ed-igla-gramofonowa-do-wkladki-shure-m-97-9366037313 To igła do jakiegoś innego modelu Shure, ale to jedyna igła z podpisem "nowa", a nie"używana", jaką znalazłem do Shure. Będzie pasowała do tamtej wkładki za 150 zł? Pisałeś o Ebayu, ale tam są głównie aukcje zza granicy z horrendalną ceną za przesyłkę. Edytowano 30 czerwca 2020 przez kamiledi15 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 @Karol64208 jak czytam takie porady zaczynające się od kup ..... to mi ręce opadają. Z tego co czytam autor wątku nie ma pojęcia o ustawieniu gramofonu , kupi nową wkładkę i co ? Odkręci dwie śrubki , zdejmie tamtą , założy nowe okablowanie , dokręci dwie śrubki i będzie dobrze ? A może wypadało by przed tą operacją najpierw przeczytać ; https://www.stereolife.pl/archiwum/poradniki/1497-podstawowa-konfiguracja-gramofonu-od-a-do-z @kamiledi15 jak już chcesz tego Shure m75 MG to tu masz igłę : https://north.pl/karta/n75-igla-gramofonowa-do-gramofonu,535-LV-0035.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 igła musi mieć ten sam symbol co wkładka jak wkładka M75 to igła .. 75ED 2 minuty temu, kamiledi15 napisał: Nie za bardzo - mam tylko "gołą" wieżę bez żadnych dodatków. jak nic nie masz, ale spirytus chyba masz 98% to możesz w nim całą igłę wykąpać Ja tak czynie od ponad 40 lat i jest wesoło 4 minuty temu, tomek4446 napisał: A może wypadało by przed tą operacją najpierw przeczytać dobra rada, ale to są podstawy i każdy powinien sam się zaznajomić jak ma zamiar uzytkowac dany sprzęt. A kolega pytał o wymianę wkładki a nie ustawienia, wagi itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Tomek, cena tej igły dość spora. A co z tą igłą? https://allegro.pl/oferta/n-75-d-igla-gramofonowa-do-wkladki-shure-m-75-8022930636?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_RTV+i+AGD&ev_adgr=Sprzęt+audio+dla+domu&gclid=CjwKCAjwxev3BRBBEiwAiB_PWBzs59MmiSYahft5bXj6JVsBCZ_7OUyMmSyQlb9-i9qT6K6TafRoPRoCgGsQAvD_BwE Chyba pasuje do tej wkładki, z tego co czytam? Ma status "nowa" i jest 3 razy tańsza od tej wstawionej przez Tomka, czy tamta jest lepsza? Dzięki za poradnik ustawiania - przyda się. Pewnie będę musiał dokupić też wagę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 to jest igła sferyczna a nie eliptyczna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 4 minuty temu, kamiledi15 napisał: Tomek, cena tej igły dość spora. A co z tą igłą? Tu masz taniej; https://www.wamataudio.pl/shure-system/97-n-75-ed-igla-gramofonowa-do-wkladki-shure-m-75.html Zapytaj o dostępność , czasem Wamat ma na stanie tylko na stronie nie ma. Ale jak już chcesz się bawić w gramofon i masz sentyment do Unitry, to najpierw oddałbym go do jakiegoś serwisu na przeczyszczenie i przesmarowanie. A tak z ciekawości jak trzyma obroty ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 30 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Obroty - jestem amatorem, ale myślę, że jest ok. Mam do wyboru prędkości 33 i 45, a do tego pokrętło do dodatkowej regulacji - na prędkości 33 to pokrętło jest ustawione mniej więcej na 1/3 wartości i wtedy prędkość jest idealna. Więc na razie chyba nie ma potrzeby czyszczenia go. Co do igły - kupię na razie zestaw zaproponowany przez Karola, czyli wkładka Shure z używaną igłą. Sprawdzę brzmienie, jeśli będzie ok to tak zostawię, jeśli nie, to wtedy mogę igłę dokupić w każdej chwili. Dzięki za wszystkie rady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Czytam, że kolega już podjął decyzję, ja jednak nie skakałbym z kosztami do tego gramofonu. Podobnie jak Tomek wskazałbym AT95, która jest dobrym kompromisem pomiędzy jakością a ceną i jest to nowy komplet. Używana igła, tzn jak długo używana? Swego czasu Fonika podawała dla MF czas pracy 600h, ostatnio znalazłem gdzieś, że Nagaoka podaje 200h i troszkę mnie to powaliło, bo nie są to tanie igły. Kolega Kamiledi pisze, że ma używaną igłę i jest ok i nie niszczy płyt - to tak nie działa, jak przesłuchasz kilka razy płytę to po jaki czasie to zauważysz. Jeśli miałeś MF parzystą to zamiennik znajdziesz, reszta tylko ze starej produkcji. To tak na koniec dnia. Daj znać, jak wszystko zadziała. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 (edytowany) 27 minut temu, Chili napisał: Tomek wskazałbym AT95, która jest dobrym kompromisem pomiędzy jakością a ceną i jest to nowy nie wiem czemu tak zachwalacie AT95 u mnie leży /nówka/ od trzech lat po testach z LP120 i nie ma chętnych A najciekawsze w tym wszystkim to wszyscy polecają wkładkę a nie gramofon który mogę powiedzieć że zasługuje na większą uwagę, znam ten gramofon od 3 lat mają go moi znajomi i użytkują na co dzień i bez zastrzeżeń, oczywiście z inna wkładką ta oryginalna leży u mnie AT95 A może ktoś ją kupi ? Czekam na oferty na PW Edytowano 30 czerwca 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 1 lipca 2020 Udostępnij Napisano 1 lipca 2020 Spoko, jak tylko będę miał polski gramofon bez wkładki to chętnie od Ciebie wezmę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 2 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 Odebrałem wkładkę Shure i przeprowadziłem pomyślnie operację wymiany - gramofon gra teraz fantastycznie. Dzięki za radę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts