Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,
Potrzebuję pomocy w wytypowaniu wzmacniacza do kolumn wymienionych w tytule posta. Do tej pory grały z Onkyo TX-8020, który jednak wyzionął ducha. Brzmienie, które dawało połączenie Onkyo i Melodiki raczej mi odpowiadało, chociaż czasem brakowało dynamiki i kopa. Przede wszystkim słucham rocka i metalu, więc szukam wzmacniacza, który dobrze się tu odnajdzie. 
Założyłem budżet na poziomie 2000 PLN i rozważę sprzęt tak nowy, jak i używany. Wstępnie myślałem o NAD C356, Xindak A-06, ewentualnie Denon PMA1560 lub PMA1500.

Dzięki za pomoc i Wasze opinie.

Napisano

Nic dodać nic ująć

9 godzin temu, Dydex napisał:

NAD C356, Xindak A-06, ewentualnie Denon PMA1560 lub PMA1500

Uzywany wzmacniacz da Ci lepszy dzwiek. PMA 1520 to zacny klocek jeśli możesz go sprawdzić przed zakupem to jest to dobry trop.

Z nowych Xindak 06 niedoceniany świetny model. NAD 356 sprawdzony gotowy wybór. Ewentualnie dodał bym jeszcze Yamahe AS 701. Tani a bardzo dobry wzmak. Świetnie się łączy z Melodiką.

Napisano

Szukając dynamiki warto zwrócić uwagę również na Atolla IN30, warto przed decyzją skonfrontować wzmacniacze podczas odsłuchu na który zapraszamy, jeżeli nie ma takiej możliwości, faworytem jest Nad C356BEE

• 1 month later...
Napisano

Trochę odgrzeję kotleta, bo może kogoś to zainteresuje. Ostatecznie zdecydowałem się na zakup Cambridge Audio Azur 651 A głównie dlatego, że nie byłem w stanie znaleźć w założonym budżecie (i kolorze) Yamahy i NADa. Opinie o nim mówiły, że jest niby neutralny ale suchy. Z BL40 niczego takiego nie uświadczyłem, w moim odczuciu dźwięk jest jasny, ale nie zimny. W porównaniu z Onkyo (choć to porównanie z pamięci) jest zdecydowanie bardziej przestrzennie i dynamicznie. Mam wrażenie, że Azur trochę bardziej poukładał dźwięk, ponieważ przy Onkyo lekko się on dla mnie rozlewał, choć mam świadomość problemów wynikających ze skopaną akustyką jaką mam w salonie. Zaskoczyło mnie jednak, że dźwiękowo wzmacniacz zyskuje gdy się rozgrzeje. Na początku może być trochę chłodno i ostro, ale później gra bardzo przyjemnie.