Chyba Miro 84 Napisano 8 sierpnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2024 Witamy na forum. Zawsze miło się czyta gdy ktoś jest zadowolony ze sprzętu 👍 i to w sumie bez znaczenia o jakim modelu mowa tego czy innego producenta. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio33 Napisano Wtorek o 11:45 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:45 Witam. A ja chciałbym pochwalić się moim sprzętem. Posiadam amplituner marantz nr1711 z głośnikami taufel 5.1 ultimate 20 I Wzmacniacz Marantz pm 8003 z głośnikami jbl lx800. Pomieszczenie ok 15m2. Jak słucham cicho muzyki używam amplituner w stereo natomiast jak chce posłuchać głośniej przełączam na wzmacniacz. Moje pytanie jest takie że nie do końca pasują mi te głośniki jbl. Chciałbym zmienić na coś lepszego z dużą scena i ciepłym brzmienie. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano wczoraj o 10:43 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 10:43 22 godziny temu, Bodzio33 napisał: Moje pytanie jest takie że nie do końca pasują mi te głośniki jbl. Chciałbym zmienić na coś lepszego z dużą scena i ciepłym brzmienie. Największy problem będzie z sceną. Do tego ważne jest odpowiednie ustawienie kolumn. Być może obecnie nie wykorzystujesz pełnych możliwości jbl. Co do zmiany "barwy" to akurat masz w swoim wzmacniaczu możliwość regulacji/dopasowania brzmienia. Tak wogóle to używasz jej, czy też wszystko ustawione na "0"? Ps: witamy w klubie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio33 Napisano wczoraj o 11:00 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:00 14 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Największy problem będzie z sceną. Do tego ważne jest odpowiednie ustawienie kolumn. Być może obecnie nie wykorzystujesz pełnych możliwości jbl. Co do zmiany "barwy" to akurat masz w swoim wzmacniaczu możliwość regulacji/dopasowania brzmienia. Tak wogóle to używasz jej, czy też wszystko ustawione na "0"? Ps: witamy w klubie 😉 Oczywiście że używam regulacji bas i sopran. A spędziłem godziny na ustawianiu i przestawianiu kolumn. Problem jest w tym że nie mam dużego pola manewru. Jedna z kolumn jest na wyjściu do kuchni i cały bas ucieka do kuchni ale w tym tygodniu będę zmieniał bas refleks na przód i dam zaślepki z tyłu. Może to coś poradzi. Dodam że te kolumny przeszły 3lata temu gruntowny serwis. Ws, ystko po wymieniane i zestrojone. Naprawdę ładnie grają ale ciągle mi czegoś brakuje. Niewiem czy to jest moje widzi mi się czy po prostu chciałbym czegoś nowego. Problem jest w tym że mieszkam za granicą i nie mam możliwości odsłuchu lub przetestowania. Jestem skazany na opinie ludzi. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano wczoraj o 11:43 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 11:43 38 minut temu, Bodzio33 napisał: Jedna z kolumn jest na wyjściu do kuchni i cały bas ucieka do kuchni ale w tym tygodniu będę zmieniał bas refleks na przód i dam zaślepki z tyłu. Może to coś poradzi. Myślę że lepiej zostawić jak jest. Masz bardzo "niewdzięczne" ustawienie (kolumna gra z innego pomieszczenia). Kupowanie innych kolumn raczej nie pomoże za dużo w tym wypadku. 41 minut temu, Bodzio33 napisał: Naprawdę ładnie grają ale ciągle mi czegoś brakuje. Niewiem czy to jest moje widzi mi się Może to być "widzi mi się" - czesto tak mamy tutaj, gdy naczytamy się "ochów i achów". 42 minuty temu, Bodzio33 napisał: spędziłem godziny na ustawianiu i przestawianiu kolumn. Problem jest w tym że nie mam dużego pola manewru. Wierzę na slowo Jeśli mógłbym jednak coś zaproponować... Zauważyłem że tv wisi na ścianie, więc defakto nie potrzebuje tej komody, pozatym chyba nie spełnia wiekszej funkcji niż stojak do sprzetu wzmak/ampli , monitory i co gorsza subwoofer wewnatrz! Może dobrym pomysłem byłoby zmiana tej komody (nawet w ramach testu) na inne, węższe meble tak by spokojnie starczyło miejsca na Jbl. Widzę że jego wysokość spokojnie zmieści się poniżej tv, więc raczej obrazu nie przysłoni. Może wówczas Twój problem sam się rozwiąże🤔 Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio33 Napisano wczoraj o 12:02 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:02 16 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Myślę że lepiej zostawić jak jest. Masz bardzo "niewdzięczne" ustawienie (kolumna gra z innego pomieszczenia). Kupowanie innych kolumn raczej nie pomoże za dużo w tym wypadku. Może to być "widzi mi się" - czesto tak mamy tutaj, gdy naczytamy się "ochów i achów". Wierzę na slowo Jeśli mógłbym jednak coś zaproponować... Zauważyłem że tv wisi na ścianie, więc defakto nie potrzebuje tej komody, pozatym chyba nie spełnia wiekszej funkcji niż stojak do sprzetu wzmak/ampli , monitory i co gorsza subwoofer wewnatrz! Może dobrym pomysłem byłoby zmiana tej komody (nawet w ramach testu) na inne, węższe meble tak by spokojnie starczyło miejsca na Jbl. Widzę że jego wysokość spokojnie zmieści się poniżej tv, więc raczej obrazu nie przysłoni. Może wówczas Twój problem sam się rozwiąże🤔 Pozdr. Może masz rację co do zmiany komody pod sprzęt. Muszę to rozważyć. A dlaczego subwoofer tam nie pasuje? Z tyłu wyciąłem okleinę więc ma czym oddychać. 1 minutę temu, Bodzio33 napisał: Może masz rację co do zmiany komody pod sprzęt. Muszę to rozważyć. A dlaczego subwoofer tam nie pasuje? Z tyłu wyciąłem okleinę więc ma czym oddychać. A jeszcze jedno jak pozbędę się komody to gdzie dam centralny głośnik i ten mały głośnik? 10 minut temu, Bodzio33 napisał: Może masz rację co do zmiany komody pod sprzęt. Muszę to rozważyć. A dlaczego subwoofer tam nie pasuje? Z tyłu wyciąłem okleinę więc ma czym oddychać. A jeszcze jedno jak pozbędę się komody to gdzie dam centralny głośnik i ten mały głośnik? tak to wygląda u mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano wczoraj o 13:53 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 13:53 1 godzinę temu, Bodzio33 napisał: . A dlaczego subwoofer tam nie pasuje? Wiesz... wizualnie może i pasuje, ale dźwiękowo - raczej nie powinniśmy go wkładać do mebli. Dnia 4.03.2025 o 11:45, Bodzio33 napisał: Chciałbym zmienić na coś lepszego z dużą scena Na ostatnim zdjęciu widać bardzo szerokie ustawienie. Szerokość sceny pewnie jest aż za duża. 🤔 trudno mi wyobrazić sytuację, że w takim ustawieniu ktoś narzeka na zbyt wąska scene🤔 Jaka szerokość tego pokoju w metrach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 14:03 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:03 Tam jest z 4m między frontami , to nie zagra niestety .Pzdr 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio33 Napisano wczoraj o 14:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:07 3 minuty temu, Dedal napisał: Tam jest z 4m między frontami , to nie zagra niestety .Pzdr 5m x3m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano wczoraj o 14:07 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 14:07 (edytowany) 3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Być może obecnie nie wykorzystujesz pełnych możliwości jbl. Jak już pisałem, warto by popracować z tym co masz obecnie. Proponuję też poczytać co nieco o poprawnym ustawieniu kolumn wzgledem słuchacza 2 minuty temu, Bodzio33 napisał: 5m x3m 😱 No to bardzo szeroko to rozstawiłeś. Jeśli chcesz poprawić dźwięk, zacząć chyba musisz od przemeblowania... wiem wiem... nie tego się pewnie spodziewałeś pisząc tu pierwszego posta. Edytowano wczoraj o 14:09 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 14:09 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:09 Może być trochę lepiej jak wyrzucisz szafkę na sprzęt i postawisz przy kominku prawa kolumnę, ale tylko wróżę z fusów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio33 Napisano wczoraj o 14:15 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:15 6 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Jak już pisałem, warto by popracować z tym co masz obecnie. Proponuję też poczytać co nieco o poprawnym ustawieniu kolumn wzgledem słuchacza 😱 tak to wyglada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 14:40 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:40 Nieustawne jak cholera , 🫣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio33 Napisano wczoraj o 14:46 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:46 5 minut temu, Dedal napisał: Nieustawne jak cholera , 🫣 Dzięki za słowa otuchy. To są właśnie irlandzkie domy... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 14:53 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:53 Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Tylko to co napisałem , prawa przy kominku zmierzyć odległość od siebie i do miejsca odsłuchowego, może uda się zrobić trójkąt, równoboczny. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio33 Napisano wczoraj o 15:44 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:44 46 minut temu, Dedal napisał: Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Tylko to co napisałem , prawa przy kominku zmierzyć odległość od siebie i do miejsca odsłuchowego, może uda się zrobić trójkąt, równoboczny. Pzdr Dałem dwie kolumny po bokach kominka. Jest efekt. Ale co teraz z resztą głośników polowych i subwooferem. Regał z książkami mogę przesunąć do okna i będzie miejsce na głośnik z kolumna przy kominku. Natomiast z drogiej strony kupię mały stojak na sprzęt. Nie wspomnę że z tyłu jest mnóstwo kabli. Jak to ogarnąć? Przed chwilą, Bodzio33 napisał: Dałem dwie kolumny po bokach kominka. Jest efekt. Ale co teraz z resztą głośników polowych i subwooferem. Regał z książkami mogę przesunąć do okna i będzie miejsce na głośnik z kolumna przy kominku. Natomiast z drogiej strony kupię mały stojak na sprzęt. Nie wspomnę że z tyłu jest mnóstwo kabli. Jak to ogarnąć? Chciałbym żeby oprócz tego że to gra to jeszcze jakoś symetrycznie i estetycznie wyglądało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 15:51 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:51 Sprzęt może być gdziekolwiek, gorzej z tv . No i kolumny dają z siebie więcej ,odsuniete od ściany tylnej jak i bocznych . Sprawdź, dla swojej świadomości, ustawisz jak będzie można. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Pawlik Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Dopisuję się do klubu. U mnie z Maranza w użyciu jest PM7000 (w zestawie 'rozrywkowym') oraz do poważniejszych odsłuchów dwa monobloki MA500. Monobloki stare ale jare. Made in JAPAN 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu 6 minut temu, Paweł Pawlik napisał: do poważniejszych odsłuchów dwa monobloki MA500. Do w/w odsłuchu używasz wyjść preout od pm7000? Jesli tak, to gdybyś mógł coś skrobnąć, jaka jest pierwsza główna różnica, nie licząc mocy, w porównaniu 500 do 7000? 8 minut temu, Paweł Pawlik napisał: Dopisuję się do klubu. Dopisany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Pawlik Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) 25 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Do w/w odsłuchu używasz wyjść preout od pm7000? Jesli tak, to gdybyś mógł coś skrobnąć, jaka jest pierwsza główna różnica, nie licząc mocy, w porównaniu 500 do 7000? Nie, może nieprecyzyjnie to opisałem. PM7000 to inny system, w innym pomieszczeniu, podłączony do kolumn Dali i do telewizora. Głównie używany do Spotify (żona) i Tidala (ja) oraz do oglądania filmów. MA500 działa z elektroniką i kolumnami Linn (Wakonda + Ninka). Tu głównie gra CD i gramofon. Tidal sporadycznie bo niestety jako źródło zaczyna w tym połączeniu odstawać na niekorzyść. Może dlatego, że wszystkie te klocki pochodzą z epoki sprzed streamingu, z czasów kiedy strojenie klocków audio odbywało się w oparciu o tradycyjne źródła. W tym kontekście PM7000 wychodzi na sprzęt grający bardziej 'nowocześnie'. Lepiej prezentuje muzykę z Tidala ale jesli chodzi o winyl to daleko mu do tego drugiego zestawu. Samo brzmienie 500 i 7000 trudno jest więc porównać bo to kompletnie inne urządzenia. 7000 gra może trochę cieplej, bas jest ciut szybszy, bardziej zaokrąglony ale przy próbie nagłośnienia większego pomieszczenia 500 sprawdza się lepiej imho, Edytowano 10 godzin temu przez Paweł Pawlik 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu W sumie. Zapomniałem że nabyłem niedawno cd tej marki ,to chyba też 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu 14 minut temu, Dedal napisał: Zapomniałem że nabyłem niedawno cd tej marki ,to chyba też 😉 🥳 A to z sentymentu , brzmienia czy może jeszcze inna kwestia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Podobno dobry model, dobry człowiek mi polecił, drugi dobry pomógł ściągnąć z Holandii, no i jest 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts