rapiernik Napisano 28 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 1 minutę temu, MobyDick napisał: W tej sytuacji wysoki poziom głośności w TV nie powinien mieć związku. Generalnie dźwięk z TV powinien być wyłączony na jego głośnikach zupełnie lub przynajmniej zciszony do zera gdy używasz wzmacniacza podłączonego do niego. Dźwięk idzie z kolumn, jest odpowiednie przełączenie, ale jakimś cudem jak podlgaszam dzwiek na TV w tym czasie to dźwięk się zmienia i rozjeżdża ale też nie jest glosniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 (edytowany) Bo na TV dźwięk powinien być wyciszony zupełnie. Z resztą sporo zależny od samego TV. Teraz gdy masz włączony wzmacniacz to regulujesz głośność jego pilotem. Edytowano 28 sierpnia 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Dnia 25.08.2020 o 08:14, milk-monster napisał: Zakupiłem wziąłem za pobraniem kurier będzie czekał podłącze i sprawdzę czy wszystko jest ok a jak nie to zwrot Najlepsze jest to że ktoś inny założył temat a ja skorzystałem i dobrałem zestaw 😉 Dotarł już ten SMSL ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Pojechałem z kolumnami do kumpla też kupił Q5 jest dobrze czysto każdy dźwięk słychać dokładnie!!!!! Słuchałem może godzinkę Ale mój będzie dopiero może w poniedziałek ☹️ kwestie magazynowe nie przeskocze tego W tygodniu napiszę jak to gra u mnie na salonach 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 A jak z ilością basu i jego odbiorem ? To w końcu bardzo niewielkie monitorki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 (edytowany) Powiem tak Metallica St-Anger byłem zdziwiony jak te maleństwa zagrały jest dobrze!!! Uwierz mi Moby znam ich utwory na wylot każdy rif gitary bębny wszystko 😎 Mam wrażenie że przez aluminiowe membrany jest tak czysto może się mylę? Edytowano 28 sierpnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Za pewne po części jest to kwestia kolumn i po części wzmacniacza. Te głośniki potrafią stosunkowo nisko schodzić z basem i grać dość głośno. Wymagają jednak dobrego ich napędzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 (edytowany) Napiszę więcej w tygodniu będę sam w domu to posłucham w spokoju 😉 podepnę się pod wątek "Smsl Maluch z dużym dźwiękiem" Edytowano 28 sierpnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 1 godzinę temu, rapiernik napisał: Dźwięk idzie z kolumn, jest odpowiednie przełączenie, ale jakimś cudem jak podlgaszam dzwiek na TV w tym czasie to dźwięk się zmienia i rozjeżdża ale też nie jest glosniej. A jak Magnaty 723 dają sobie radę w 21 m² z Q5 pro, bo wielu by powiedziało że tylko podłogówki nadają się do takiego pomieszczenia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 (edytowany) Moje mają chyba 87db jak na takie maluchy nie jest źle! Pomieszczenie dokładnie 18m²! Mam wrażenie że bas jest ciut za mocny muszę jakieś basreflexy załatwić Chromecast CUDO 👍 że ja go wcześniej nie znałem jakość dźwięku WIĘCEJ niż dobra! Tak po szybkim odsłuchu powinno być dobrze z Q5 Edytowano 28 sierpnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rapiernik Napisano 28 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 1 godzinę temu, MobyDick napisał: A jak Magnaty 723 dają sobie radę w 21 m² z Q5 pro, bo wielu by powiedziało że tylko podłogówki nadają się do takiego pomieszczenia ? Spokojnie dają radę, mam jeszcze sporo zapasu po rozkręceniu do granicy mojej tolerancji głośności. Ten zestaw jest idealny pod moje potrzeby Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 (edytowany) 34 minuty temu, milk-monster napisał: Moje mają chyba 87db jak na takie maluchy nie jest źle! Pomieszczenie dokładnie 18m²! Mam wrażenie że bas jest ciut za mocny muszę jakieś basreflexy załatwić Chromecast CUDO 👍 że ja go wcześniej nie znałem jakość dźwięku WIĘCEJ niż dobra! Tak po szybkim odsłuchu powinno być dobrze z Q5 Zaletą Q5 jest to że ma regulacje barwy dźwięku z poziomu DSP i można nim robić ( raczej delikatne ) korekty bez wpływu na jakość dźwięku. Tak ze możesz sobie basu i sopranów trochę ująć lub dodać w zależności od potrzeby i działa to z pilota również. Do tego możesz wypróbować regulację barwy wraz z przygotowanymi korekcjami. Skuteczność tych Elaców jest zapewne zawyżona, ale mocy wzmacniacza powinno dla nich wystarczyć. ELAC Vela BS 403 wg danych producenta ma mieć 86 dB , a ma z pomiarów w audio 83 dB. 9 minut temu, rapiernik napisał: Spokojnie dają radę, mam jeszcze sporo zapasu po rozkręceniu do granicy mojej tolerancji głośności. Ten zestaw jest idealny pod moje potrzeby Pytałem bo wiele osób nie wierzy aby taki mały wzmacniacz z tymi kolumnami mógł nagłośnić podobnej kubatury pomieszczenia . Edytowano 28 sierpnia 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 O wydajność Q5 się nie obawiam wydaje się mocniejszy niż to co podaje producent a z tą korekcją barwy wysokie niskie to jest dobry pomysł będę testować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Za to niezbyt dobrze się ona sprawdza gdy używa się jej w nadmiarze do podbijania. Wtedy można usłyszeć zniekształcenia. Możesz np. użyć korekcji E1 która jest systemem podbicia basu i ująć go do odpowiedniej ilości regulacją barwy basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Wiesz mieszkam w bloku i mam małe dzieci Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 (edytowany) No przecież nie w tej chwili i jeszcze nie masz tego wzmacniacza. Chodzi o metodykę na przyszłość. On daje dość specyficzne możliwości jakich nie mają inne wzmacniacze. Eksperymenty z obniżaniem strojenia częstotliwości rezonansu tunelu BR przez wsuwanie zwiniętego płata gąbki są również zawsze wskazane do dostosowania do akustyki pomieszczenia. Edytowano 28 sierpnia 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 (edytowany) A szkoda że nie teraz chętnie bym go potestował 😉 Q5 w DSP ma tę korekcję E1? Dobrze rozumiem? Edytowano 28 sierpnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 W Q5 pro generalnie wszystkie regulacje barwy odbywają się w dziedzinie cyfrowej w jego procesorze dźwięku. Ma 7 przygotowanych ustawień korektora plus neutralne E0. E1 i E2 to systemy podbicia basu, pozostałe E3 do E7 to korekcje nastawione na różne rodzaje muzyki. Co dość istotne tych 5 ustawień za bardzo nie wpływa na ilość basów i sopranów. Wzmacniacz nie ma ustawień użytkownika do zaprogramowania korektora. Można je tylko korygować regulacją barwy ograniczającą się do niskich u wysokich częstotliwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Coś kojarzę jakiś film na YOUTUBE o nim oglądałem albo AD18 że niby taki equalizer/korektor na różne rodzaje muzyki np: Pop,Rock itp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 (edytowany) Postarali się wczoraj przyszedł "OJACIE" 😉 jak to gra 👍 Edytowano 30 sierpnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 No to gratuluję zakupu . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Jakiej powierzchni jest pokój ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Całość z kuchnią 18m² Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 (edytowany) No to wcale nie małe pomieszczenie jak na tak niewielkie kolumny ( Elac BS 123 ). Edytowano 30 sierpnia 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Uwierz mi że radzą sobie bardzo dobrze! Nie chodziło mi o dźwięk w każdym kąciku tylko o namacalność muzyki jak już siądę przed nimi! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts