grz Napisano 9 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 września 2020 (edytowany) Spotify z Mi Boxa dodatkowo kompresuje dźwięk - gra głośniej, porównałem z VLC z plikami flac i słychać degradację, szczególnie w basie i we wysokich tonach. Zainstalowałem też wersję Spotify dla smartphonów, wyłączyłem normalizację i jest lepiej. Na Tidal Hi-fi wysokie brzmią mniej natarczywie, ale bas nie robi wrażenia. Jeżeli chodzi o akustykę to kolumny postawiłem na drewnianych taboretach o wysokości 55 cm, tył metr od ściany (ściana 4 metry długości, zdala od mebli, miejsce odsłuchu oddalone 4 metry od kolumn) Edytowano 9 września 2020 przez grz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 (edytowany) Czyli co pusta przestrzeń? Spróbuj rozstawic kolumny na 2.5m, przybliż do ściany o 0.5, podnieś jakieś 20cm i przybliż się do nich, około metra nawet półtora. Delikatnie skieruj je do siebie. Jakiś dywan na podłogę? Edytowano 9 września 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grz Napisano 9 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 września 2020 Podłączyłem kolumny Philipsa do SMSL i jest płasko, ale po ustawieniu equalizera na E1 stwierdzam że brzmią zdecydowanie lepiej niż z wieżą Philipsa. Ze względów ekonomicznych na razie wstrzymuję się z dalszymi testami kolumn. Dziękuję za waszą pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 Myślę że jeśli takie problemy robi ten mi-box to oznacza że trzeba się go pozbyć jako źródła dźwięku. Zapewne Chromecast Audio lepiej by się tu sprawdził. Próbowałeś ujmować wysokich regulacją barwy, gdy jest ich za dużo ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grz Napisano 9 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 września 2020 Chromecast Audio dorzuca przerwy między utworami na Spotify, czyli brak jest tzw "gapless playback". Redukowałem wysokie ale to było jak pudrowanie. Tam musi być jakiś post processing albo kiepski dekoder po stronie Spotify, bo w Tidal Hi-fi wysokie tony nie są tak intensywne. Te reklamowane 320 kbps nie brzmi jak takowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 września 2020 Udostępnij Napisano 10 września 2020 No i co z tego. Tych albumów które na prawdę powinno się tak słuchać jest mało. A moim zdaniem tez problem lezy po Mi Box. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts