Dydex Napisano 7 września 2020 Udostępnij Napisano 7 września 2020 Cześć, Czy spotkaliście się z sybilizacją podczas odsłuchu Spotify za pośrednictwem Chromecast Audio? Słucham albumu "Ten Thousand Fists" zespołu Disturbed (właściwie kończę na pierwszym utworze) i wyraźnie słyszalna jest sybilizacja gdy na scenie pojawia się perkusja ze swoimi górnymi pasmami. Dźwięk jest tak nieprzyjemny, że wręcz kłuje w uszy. Przełączyłem źródło na chromecast wbudowany w tv i tak tego nie słychać, ale mam wrażenie, że tv gra gorzej od Chromecast Audio i dlatego to jest mniej odczuwalne. Chromecast podłączałem analogiem oraz optycznie przez przetwornik i w obu przypadkach było tak samo. Czy ktoś mógłby sprawdzić czy u niego jest tak samo lub sprawdzić jak to wygląda np. na Tidalu? Pierwszy raz wspomnianą sybilizację słychać po 0:50 utworu. Z czego może wynikać to zjawisko? To winy Chromecasta, Spotify, czy realizacji utworu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 7 września 2020 Udostępnij Napisano 7 września 2020 Na moje oko systemu. Co jeszcze gra poza Chromecastem ? Sprawdziłem na Tidalu ( master i zwykły, do tego Qobuz 96/24 ) . Fakt , są przeszkadzajki, ale nie takie żeby się nie dało słuchać. Nie masz przypadkiem kolumn z jakimiś metalowymi tweeterami ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joseph_k78 Napisano 7 września 2020 Udostępnij Napisano 7 września 2020 Sybilanty są wyraźne ale nie powodują odruchu chęci strącenia słuchawek z głowy. Tor to Roon (Tidal)>CA>SMSL m500/xDuoo TA-20>Hifiman HE 400i/Oppo PM3. Żadnych nieprzyjemnych dźwięków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 września 2020 Udostępnij Napisano 7 września 2020 Niech może Kolega sprawdzi czy korektor w CA nie ma treble podbitych, bo nawet te +2 dB potrafią zapiaszczyć nagranie. Dziwne jest to, że nie każde 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 7 września 2020 Udostępnij Napisano 7 września 2020 Na samym Chromecast Audio tez można podkręcić tony Nie mam sprzętu do grania Disturbed ale faktycznie dość mocno słychać wysokie z perkusji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 września 2020 Udostępnij Napisano 7 września 2020 54 minuty temu, Inferno napisał: Na samym Chromecast Audio tez można podkręcić tony To miałem na myśli pisząc o CA. Jakiś czas temu stwierdziłem, że CA coś zakłóca w jednym utworze przy odtwarzaniu. Nawet nagrania wrzuciłem. Wstyd się przyznać ale te niby trzaski to był 1 dB podbitych treble w CA, o którym to zapomniałem i szukałem jak się okazało dziury w całym 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 7 września 2020 Udostępnij Napisano 7 września 2020 (edytowany) @MariuszZ rozszyfrowałem CambridgeAudio 🤣moja wina! Przepraszam. Ale w tym utworze faktycznie te talerze(chyba) tak dość ostro grają na Chromecast’cie 😕 Jak zagrałem z Cyrusa nie ma tego efektu, słychać je przez cały utwór na podobnym poziomie, bardziej wyrównanym ... Edytowano 7 września 2020 przez Inferno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dydex Napisano 8 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 września 2020 Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i sprawdzenie u siebie. Ustawienia "korektora" w Chromecast mam dokładnie takie jak przedstawione przez Inferno. Faktycznie obniżenie wysokich całkowicie do lewej powoduje, że tak nie słychać tej ostrości jednak ona nie znika. Swoją drogą ciekawe czy w tych domyślnych ustawieniach środek skali to 0, czy 0 wypada na lewym skraju. Moim zdaniem za całe zamieszanie ponosi winę CA, ponieważ ten utwór słuchany bezpośrednio z telefonu lub komputera nie brzmi tak sykliwie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 8 września 2020 Udostępnij Napisano 8 września 2020 No tak jak pisałem, zagrałem z TIDAL na Stream X i nie ma tego efektu. W sumie powiedziałbym że to przetwornik w ChromecastAudio ale podobnie jak Ty mam CA podłączony po optyku i jest to samo. Może coś z samym utworem na Spotify... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 Przesłuchałem potwierdzam też wyczuwam ostrość w perkusji!!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts