Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim!

Mam do Was prośbę o polecenie wzmacniacza. Trafiłem w sieci już kilka tematów poświęconych tym głośnikom, ale większość dotyczyła jednak nowych systemów. Zastanawiam się, czy istnieje szansa na znalezienie czegoś używanego, co napędziłoby je sensownie. W tej chwili są podłączone pod amplituner Yamaha RX-V685 i jednak brakuje trochę mocy.

Robiłem rozeznanie w nowych sprzętach i zastanawiałem się nad zestawem Audiolab 6000A + Pro-Ject Pre Box S2 Digital (źródłem muzyki będzie u mnie nVidia Shield TV), ale to zestaw za ok 5000 i nieprędko będę mógł się w coś takiego zaopatrzyć.

Okazuje się, że w moim mieście jest całkiem sensownie zaopatrzony punkt z używanym sprzętem audio (Best Audio 77), ale patrząc na oferowane tam sprzęty nie do końca wiem, co najlepiej zagrałoby z tymi głośnikami. Czy w ogóle jest sens interesować się którymkolwiek z tych sprzętów? Jeśli idzie o DAC, to polecano mi Toppingi do Shielda i myślałem o D10.

Czy moje kombinowanie ma w ogóle sens, czy zdławię w ten sposób sprzęt jeszcze bardziej i lepiej po prostu uzbroić się w cierpliwość i dozbierać do Audiolaba i Projecta?

Edytowano przez Marek Wyszyński
Napisano

Mam akurat Hyperiony IV Plus i używałem ich z kilkoma wzmacniaczami.

Generalne uwagi, które mam po dłuższym używaniu. Te kolumny są bardzo dynamiczne. Bas jest wrażliwy na ustawienie w pomieszczeniu. Również u mnie lepiej wypadało dogięcie do środka.

Grało to:
Peachtree Nova 125SE - duża dokładność, dynamika, ale bas lekko wycofany,
Primare I22 - mega dokładność, stereofonia, bas, wciągające przy niskich poziomach głośności. Ale brak odpoczynku. Przy najspokojniejszej melodii nogi same chodzą. Bardzo żywe granie.
NAD 375BEE - mega suchotnik, płasko i nudno.
Primare I30 - najbardziej wyrównanie granie, wszystko super, jest jeszcze takie puffnięcie nba basie. Mi najbardziej podpasował. Miałem dwa modele. Gra do dziś.
BC Acoustique EX332D - świetny bas, słodka średnica, bardzo wycofane wysokie. Po prostu mocno obcięte. Poza tym potęga i moc. Brak wysokich deskwalifikował.
Chyba tyle.

Napisano

Nie określiłbym brzmienia Magnata MR780 jako energiczniejszego wręcz przeciwnie ale oczywiście jeśli chodzi o muzykalność to tutaj się zgodzę. Świetnym wzmacniaczem dla Hyperion IV jest Vincent SV500 i warto na niego zwrócić uwagę. 

Napisano

Używałem kilka DACów i generalnie wszystkie (poza jednym) to grały tak samo. Jeśli były różnice to chyba tylko w moim mózgu. Jeden grał inaczej, ale miał rozbudowaną sekcję analogową (Advance Acoustic MDA-503). Więc jak kupisz jakikolwiek, poprawnie zbudowany to powinno być OK. Może po prostu kup wzmacniacz z DAC na pokładzie. Zawsze to mniej klamotów i schludnie wygląda. :)