Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam. Korzystam z tv boxa Mi4k. Dotychczas w netflix przy wyborze filmu przy opisie ścieżki dźwiękowej pojawiał sie opis w jakiej jest ścieżce. Ikonka 5.1. Dodam ze przy podłączeniu x boxa przy filmie pojawia sie dalej ikonka 5.1 lub atmos jesli film jest w takiej ścieżce. Sygnal na amplitunerze przy Mi4k przedstawiany byl jako 5.1 dd+. Od niedawna przy opisie w Mi4k w netflix nic sie nie pojawia. Zadna ikonka. Tym samym po włączeniu filmu amplituner pokazuje sciezke w 2.0. Ktos mial podobne problemy z netflix lub raczej xiomi4k. Ikonka z 5.1 byla przy kazdym filmie. Mi 4k podłączony hdmi z amplitunerem w wejscie BD. Tv starszego typu ale to chyba nie ma znaczenia, poniewaz dotychczas nie bylo zadnego problemu. Podłączając x boxa dziala wszystko idealnie. Dotychczas na xiomi wszystko dzialalo jak trzeba. Film mial ikonke 5.1. Po włączeniu ampli od razu uruchamiał sciezke w 5.1 dd+. Teraz xiomi podaje sygnal na 2 kanały. Mozna to na ampli stucznie robić na dolby Surround ale wiadomo ze jakosciowo to odstaje od oryginalnej pelnokanalowej ścieżki. Napedza to onkyo686. Pozdrawiam

Edytowano przez ToToTomek
Napisano
1 minutę temu, JaZz napisał:

Powiedz mi, czy miałeś aktualizacje boxa przed tym jak zaczął problem występować? W ustawieniach nic nie zmieniałeś w amp lub w boxie? 

Nie zmienialem nic w amp. W ustawieniach boxa też nic nie zmieniałem. Zmieniłem konto na netflix ale z rodzinnego na inne rodzinne. Sądzę więc ze nie miało to wpływu. Z tego co pamiętam to jakaś aktulizacja była w xiomi ale nie używałem dłuższy czas netflix stad nie sprawdziłem jak to wyglądało od razu po aktualizacji. Słyszałęm tez zeby korzystać z xboxa(jakbym tego nie wiedział he;h))...fajnie rozumiem ale xbox ma córka i pozyczam go póki co dla atmos;). Jednak w codziennym uzytkowaniu xiomi mi wystarczal, stad zalezy mi zeby dedykował ścieżki jak dotychczas.

W xbox netflix pokazuje ścieżkę (w ilu kanałach jest),w xiomi już nie.....

netflix.jpg

Napisano
1 minutę temu, JaZz napisał:

A no bo właśnie tu może być haczyk.

Iron piszę w prawdzie o dźwięku hd a nie DD/DTS, ale może coś się zmieniło. @Iron masz jakieś info?

Jak nie to googluj Tomku. 

Zakładam ze 2+2 =4  Wszystko wskazuje na to ze aktualizacją wykosili format wielokanałowy . Ciekaw jestem czy przywrócenie ustawień fabrycznych przywróci taką możliwość;). Dziękuję za podpowiedź

Napisano

Niestety wygląda na to, że jeszcze w miarę poprawnie działający MiBox skończył się na "trójce". Późniejsze "S-ki" czy 4k, mają mniejsze, bądź większe problemy z odtwarzaniem dźwięku przestrzennego. Jak nie problem ze ścieżkami HD, to teraz nawet Netflix okrojony z 5.1?! Koniec świata :) 

Napisano

Sprawdziłem u siebie i normalnie mi pokazuje 5.1, jak również umożliwia wybranie dźwięku przestrzennego. Mam Mibox 3 4K.

Żadna aktualizacja się nie pojawiła(ani system, ani Netflix), a dość dawno go nie uruchamiałem. Może trzeba sprawdzić ustawienia wyjścia audio w Miboxie? Powinno być "auto".

Napisano
Dnia 26.09.2020 o 18:25, Iron napisał:

Sprawdziłem u siebie i normalnie mi pokazuje 5.1, jak również umożliwia wybranie dźwięku przestrzennego. Mam Mibox 3 4K.

Żadna aktualizacja się nie pojawiła(ani system, ani Netflix), a dość dawno go nie uruchamiałem. Może trzeba sprawdzić ustawienia wyjścia audio w Miboxie? Powinno być "auto".

dziękuję, wydaje mi się że to sprawdzałem ale zerkne raz jeszcze . Sprawdzę to dzisiaj, Swoj napewno aktualizowałem, w zasadzie to sam sie aktualizował - system. W siecie gdzieś pojawiają sie informacje ze faktycznie wycofali po aktualizacji HD. Będę mądrzejszy wieczorem....Dzięki

Napisano
Dnia 26.09.2020 o 17:55, Markcox napisał:

Niestety wygląda na to, że jeszcze w miarę poprawnie działający MiBox skończył się na "trójce". Późniejsze "S-ki" czy 4k, mają mniejsze, bądź większe problemy z odtwarzaniem dźwięku przestrzennego. Jak nie problem ze ścieżkami HD, to teraz nawet Netflix okrojony z 5.1?! Koniec świata :) 

Nawet Mibox3 4K jest już skopany .Po dzisiejszej aktualizacji do Android TV 9 wcięło na amen gęste formaty dźwięku. Potwierdzam brak dźwięku HD, niestety. Najwyższa dostępna jakość to DD+ .

Napisano
3 minuty temu, Iron napisał:

Nawet Mibox3 4K jest już skopany .Po dzisiejszej aktualizacji do Android TV 9 wcięło na amen gęste formaty dźwięku. Potwierdzam brak dźwięku HD, niestety. Najwyższa dostępna jakość to DD+ .

To i tak masz DD+, u mnie póki co nawet tego nie ma.....wczoraj nie dałem rady ale dzisiaj sprawdzę te ustawienia i podzielę się z Wami spostrzeżeniami. Czuje ze bedzie z tego jedna wielka lipa. Moze trzeba bedzie sie przesiasc na nvidia...

Napisano

Panowie za Waszą radą sprawdziłem ustawienia. Jest dobrze. Każdy kto aktualizował radzę wejść w w utawienia urządzenia, dźwięk. Aktualizacja ustawia (przynajmniej u mnie) na 2 kanały. Po przestawieniu na auto wszystko działa jak wcześniej. Od razu przy filmach pojawiła się informacja o scieżce 5.1. Zatem koniec paniki..:) Dorzucam foto. Sorki za wazon ale na szybko tobyło robione;). Pzy okazji moze ktos wie po co jest taskala procentowa w opcji DTS, do czego to służy. Dziękuje za pomoc

120460022_1479050182298180_1864999293970745747_n.jpg

120479023_787012448755404_8354954268749208966_n.jpg

120465862_358717871988816_1099285232299319144_n.jpg

Napisano

Mam kilka pytań. Zatem nalezy rozumiec ze Xiomi to co moze osiagnac to max DD+, nie ma atmosa to wiem. W DTS tez nie ogarnia?? Uzywajac MI ani razu nie mialem mozliwosci odsluchu w DTS, Po podlaczeniu xboxa jest juz o wiele lepiej. Czy ktoś wie po co jest to ustawienie DTS - do czego to słuzy?120479023_787012448755404_8354954268749208966_n.thumb.jpg.b15ef4b5c33c3dc8a990eea8d43940f9.jpg

Napisano

Ja nie wiem, nigdy nie wnikałem. Dla mnie urządzenie ma tylko "przepuścić" do ampli ścieżkę dźwiękową, bez żadnej własnej ingerencji.

U mnie do tej pory bez problemu odtwarzał wszystko, zarówno DD, jak i DTS - w obu przypadkach oczywiście mowa o ścieżkach HD

Napisano
11 minut temu, Markcox napisał:

Ja nie wiem, nigdy nie wnikałem. Dla mnie urządzenie ma tylko "przepuścić" do ampli ścieżkę dźwiękową, bez żadnej własnej ingerencji.

U mnie do tej pory bez problemu odtwarzał wszystko, zarówno DD, jak i DTS - w obu przypadkach oczywiście mowa o ścieżkach HD

Rzumiem, w DTS miałeś filmy w streamingu np NETFLIX? Jakie było źródło, jaki serwis? Przetestowałbym u siebie

Napisano
Przed chwilą, Markcox napisał:

pisząc o ścieżkach w HD, miałem na myśli pliki, nie streaming

ok zatem rozumiem ze posiadasz Xiomi. Jak zatem odtwrzasz piki w DTS wykorzystujacdo tego MI?Jaką aplikacją ?Przyznaje ze niedokońca  rozumiem funkjonowanie Kodi itp....Podłączając dysk pod Mi odtwrzając np w Kodi pliki sa i tak max w DD+ lub w dwoch kanałach, kiedy w opisie scieżki czy pliku napewno był wpis ze jest w DTS, DTS X

Napisano (edytowany)
47 minut temu, ToToTomek napisał:

Mam kilka pytań. Zatem nalezy rozumiec ze Xiomi to co moze osiagnac to max DD+, nie ma atmosa to wiem. W DTS tez nie ogarnia?? Uzywajac MI ani razu nie mialem mozliwosci odsluchu w DTS, Po podlaczeniu xboxa jest juz o wiele lepiej. Czy ktoś wie po co jest to ustawienie DTS - do czego to słuzy?120479023_787012448755404_8354954268749208966_n.thumb.jpg.b15ef4b5c33c3dc8a990eea8d43940f9.jpg

Atmos jest, z neflixa (oparty na DD+). To znaczy nie bezpośrednio z aplikacji a poprzez wtyczkę Kodi. A co do DTS to na Netflixie nie ma ścieżek dźwiękowych w tym formacie(a przynajmniej ja się nie spotkałem z takimi). Jednak po ostatniej aktualizacji ten playerek wypuszcza tylko podstawowy DTS i DD/DD+ (np. z pliki z dysku ). Wcześniej bez problemu można było podać na HDMI sygnał DTS MA lub Hi Res, albo Dolby TrueHD. I właśnie ta funkcjonalność została bezlitośnie wycięta po aktualizacji. W przypadku ścieżki dzwiękowej DTS HD sygnał jest degradowany do "core" ( https://audio.com.pl/vademecum/slownik/19749-dts-hd ),  a przypadku Dolby TrueHD jest konwertowany do PCM, niestety.

47 minut temu, ToToTomek napisał:

Edytowano przez Iron
Napisano
Przed chwilą, Markcox napisał:

to ja nie mam tego problemu. Również korzystam z Kodi i dysku zewnętrznego. Jeżeli plik jest w DTS HD MA, czy w DD True HD, to tak go Kodi widzi i tak jest przetwarzany przez ampli

ok rozumiem, czyli musiałbym załatwic jakiś plik w tej ścieżce. Wg tego co piszesz widocznie plik faktycznie nie był w scieżce DTS- skoro podpinasz dysk i odtwrzasz bez problemu. Przetestuję inne pliki

Napisano

Ale jak pisze kolega Iron powyżej, po ostatniej aktualizacji Mi został wykastrowany z tej funkcjonalności. U siebie nie miałem jeszcze okazji tego sprawdzić. 

Jeżeli faktycznie tak będzie, to będzie dobry moment, żeby wreszcie pokusić się o zakup Shielda