Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

witam,

Posiadam amplituner onkyo 686 potrzebuje do tego zestaw kolumn kina domowego. Pomieszczenie 25m2 wys. 3m. 

Filmy( Netflix, )/ sport C+ 30% ,muzyka radio internetowe tidal spotify 70% słucham wszystkiego oprócz rapu i hip hopu.

Spodobał mi się zestaw Klipsch sub 115sw, Kolumna centralna RP-504C, Kolumny podstawkowe RP-600M,  Kolumny podłogowe Base R-820F tylko nie wiem czy to nie będzie za mocne i nie przekroczy ceny którą mogę dać.

Budżet 10k

Edytowano przez poldekk
Napisano
2 godziny temu, poldekk napisał:

Kolumna centralna RP-504C, Kolumny podstawkowe RP-600M,  Kolumny podłogowe Base R-820F

A skąd taka mieszanka serii? Albo idziesz całością w RP, albo w R. Mimo, że w obu przypadkach są to produkty Klipsch'a, to jednak te serie różnią się brzmieniem (z dużą korzyścią dla RP). A tak swoją drogą skąd pomysł akurat na Klipsch? Słyszałeś w ogóle ich brzmienie? 

Napisano

słyszałem tylko suba i chciałem iść całością w klipscha. Te różne serie to tylko dlatego że RP to wyższa półka cenowa.

Chciałem zainwestować w jakiś fajny zestaw 7.1 czy 5.1. Nie ukrywam że jestem troche laikiem i prosze o podpowiedzi odnośnie zestawu kina.

Napisano

Więc najpierw wybierz się gdzieś do salonu, ale nie takiego "nie dla idiotów" i sprawdź brzmienie tych kolumn, czy Ci w ogóle odpowiada. Bo Klipsch to jednak specyficzne granie i nie każdemu, a raczej mało komu ono odpowiada - zwłaszcza, że u Ciebie jednak dominuje muzyka, nie kino/gry. I piszę to, jako będący w mniejszości zwolennik ich brzmienia ;) Dla porównania niech Ci wrzucą coś skrajnie różnego, cieplejszego i wtedy wróć z zapytaniem, jak już będziesz miał świadomość, które brzmienie jest Ci bliższe. Na ten moment to wróżenie z fusów. A sub'a zawsze możesz dobrać z innej stajni, niż kolumny.

Napisano

Kolumny Klipsch to bardzo dobre rozwiązanie do elektroniki Onkyo oraz kina domowego i muzyki rozrywkowej. Nie mieszaj jednak serii. Jeśli zależy Ci na jakości dźwięku, zbudujmy system na bazie serii Reference Premiere. Na fronty zastosujmy model RP-6000F, na tył wystarczy RP-500M, centralny RP-504C i potężny subwoofer R-115SW.

Zapraszam na odsłuchy oraz indywidualne wyceny dla forumowicza.

Napisano

Wybrałeś zajefajny centralny. Na tył seria ta trójkątna dawne RP 240s.

Dnia 26.09.2020 o 18:01, poldekk napisał:

słyszałem tylko suba i chciałem iść całością w klipscha. Te różne serie to tylko dlatego że RP to wyższa półka cenowa.

Chciałem zainwestować w jakiś fajny zestaw 7.1 czy 5.1. Nie ukrywam że jestem troche laikiem i prosze o podpowiedzi odnośnie zestawu kina.

Model 115 jest faktycznie kinowy. I fajny. Ale to nie koniecznie że reszta Ci się sprawdzi. Suba możesz mieć Klipscha. A kolumny coś innego.

Jak chcesz kinowe to do 504 + RP 6000 + 402s + 115 Sw i jest gitara.

Albo Monitor Audio set na bronze 500 + FX i tak dalej. Tu tez będziesz miał kopa!

• 2 months later...
Napisano

Temat trochę siadł z mojej strony ale wznawiam z nowym przemyśleniem.  Czy z powyższym zestawem (jeszcze nie został zakupiony) który podpowiedzieli mi koledzy z forum za co im dziękuje, udźwignę nagłośnienie sali 7x10 wys 3m. Zapuszczałbym muzyke imprezową, sporadycznie z 5 razy do roku pewnie w systemie 3.1 z jakimś mikserem plus mikrofon.

Czy to nie ma sensu i trzeba wzmacniacz i kolumny stereo?