Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Wypowiem się, bo dokładnie znam temat. Wzmacniacz Roksan K3 MIAŁ opcję stand by. Można go było włączyć/wyłączyć przytrzymując przycisk zasilania na pilocie przez kilka sekund. Taki miałem na testach. Zamówiłem nówkę, która jak się okazało, nie dała się wyłączyć pilotem (przejść w stand by). Po włączeniu głównym włącznikiem od razu przechodzi w tryb pracy (poprzednio w stand by). Myślałem, że to usterka, odesłałem wzmacniacz. Nie chciałem się bawić w serwis i poprosiłem o przysłanie mi tego z testów (z rabacikiem). Następnego dnia dostałem odpowiedź z serwisu, że Roksan zrezygnował z trybu stand by. Wzmacniacz już kolejny raz nie wymieniałem, będę bardziej eko. Podobno w tym zwykłym trybie zużywa ok. 25-30 w... W Anglii chyba nie ma ekologów ;-).

Napisano

No prosze to sam mnie zdziwiłeś.

I na panelu głównym jak przytrzymasz MODE to także się nie gasi?

Krótkie klikniecie było dawniej MUTE a dłuższe wyłączeniem.

Czy to tylko w K3 czy Caspian też tego nie ma? Aż muszę sprawdzić.

Caspian to musi mieć nadal bo on ma podgrzewanie PRE przecież.

Napisano

Wciśnięcie "mode" na obudowie przycisza dźwięk, wciśnięcie i przytrzymanie powoduje przejście w tryb stand by. Na pilocie aby przejść w stand by trzeba dłużej przytrzymać AMP, tak samo można z pilota włączyć wzmacniacz. 

Napisano

Tylko kiedy była zmiana? Mój został zakupiony w 2019r (daty produkcji nie znam), pilot wygląda identycznie jak poniżej. Natomiast w pożyczonym w tym roku K3, pilot miał inaczej "narysowany", może to był ten moment zmiany stand by.rs_k3_remote-1-1.png

Napisano

Tak wygląda mój pilot czyli troszkę inny. Naprzyciskałem się tego MODE i wyszło tak że za pierwszym razem dioda MODE robi się pomarańczowa i świeci się wraz z wybranym źródłem i dźwięk się ścisza. Po przytrzymaniu MODE dłużej na tym wyciszeniu gasnie dioda źródła i pali się tylko MODE na pomarańczowo (przez chwilkę jest też zielona ta dioda). 

IMG_20201006_201611.jpg

Aha to drugie wciśnięcie MODE trwa z dobre 10sek.

Napisano

Masz nowszą wersję pilota. U mnie jest taki jak pokazał prezes83.

Przyciśnięcie przycisku mode najpierw ścisza, a potem wprowadza tryb stand-by. Przycisk na pilocie przytrzymany kilka sekund albo wybudza wzmacniacz, albo wprowadza go w stand-by.

Dźwiękoszczelny, masz najnowszy wypust tego wzmacniacza.

Napisano (edytowany)

Głośno było dziś grane po prostu. Co do trzymania w szafce to takie zabezpieczenie przed dwoma 4latkami. Zatem to na zdjęciu to nie jest wskazanie stand-by? U Was rozumiem stand by oznaczony jest dioda zielona? 

IMG_20201006_203754.jpg

Edytowano przez Dzwiekoszczelny
Brak zdjecia
Napisano
2 minuty temu, Dzwiekoszczelny napisał:

zabezpieczenie przed dwoma 4latkami

Słusznie. Tak, w trybie stand by dioda MODE jest zielona, w normalnym i przyciszonym - czerwona. Jeszcze jedna różnica - to u mnie brak oznaczenia 1-0. Widocznie zbyt wielu nie wiedziało jak go włączyć i dzwonili do sklepu, że nie działa :D

Napisano
14 minut temu, prezes83 napisał:

Słusznie. Tak, w trybie stand by dioda MODE jest zielona, w normalnym i przyciszonym - czerwona. Jeszcze jedna różnica - to u mnie brak oznaczenia 1-0. Widocznie zbyt wielu nie wiedziało jak go włączyć i dzwonili do sklepu, że nie działa :D

U mnie w wyciszeniu jest pomaranczowa

• 7 months later...
Napisano
Dnia 6.10.2020 o 21:17, Dzwiekoszczelny napisał:

Tutaj słychać tylko pstrykniecie wewnątrz przez pół sekundy zielona diodę i idzie w Pomarańcz. Angielski humor. 

Mam pytanie czy po włączeniu roksana pstryknięcie pojawia się też w głośnikach u mnie tak jest delikatne ale jednak wyraźnie słyszalne (nowy z salonu)