Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry wszystkim,

chciałbym zbudować podstawy kina domowego i w przyszłości je stopniowo usprawniać. Przeznaczenie: muzyka ze streamingu i filmy z Netflixa/iTunes. Jestem mocno ograniczony przestrzenią – urządzam kino w kawalerce.

Mam Denona AVR-X3400H i znalezione w piwnicy głośniki Denon SCN-10, których chciałbym użyć jako tylnich, przynajmniej na razie. Szukam kolumn podstawkowych (najlepiej białych i w Warszawie) na fronty i głośnika centralnego. O subwooferze też co nieco mógłbym się dowiedzieć. Słyszałem, że Denon AVR gra dosyć spokojnie, więc dobrze łączy się z głośnikami grającymi dynamicznie. A jakie to są głośniki? Muszą stać na biurku i półce, ponieważ nie ma miejsca na kolumny podłogowe. Na forum S4home poleca Monitor Audio. Co jeszcze?

Dziękuję wszystkim za pomoc

Edytowano przez jerzytraczynski
Napisano (edytowany)
50 minut temu, seba3002 napisał:

Jaki metraż

Ok. 14 m2. Nie mam teraz sensownego zdjęcia, wstawiam rzut. Biurko i półka jeszcze mogą się trochę poprzesuwać, ale mniej więcej widać o co chodzi. Po prostu nie mam dość przestrzeni, żeby postawić kolumny podłogowe. 

50 minut temu, seba3002 napisał:

jaki budżet na te fronty

Najchętniej 2k na 3.0. Ale też nie mam jeszcze dużo doświadczenia w cenach.

AFB058EA-CFE6-4BA4-B2B1-DD35AFE87304.jpeg

Napisano

Masz małe pomieszczenie. Nie potrzebujesz mocnych kolumn. I tak dynamikę uzyskasz subem.

Kwota jednak nie jest duża. Dobry centralny kosztuje.

Z nowych Monitor audio Monitor 100 + center, ewentualnie ELAC B6.2 + center

Z używanych Tannoy M2 + mcenter albo Magnat Quantum seria 673 lub 723 z centralnym.

Napisano

Cześć,
Jeśli chciałbyś postawić na przestrzenne brzmienie to zestaw Pylon Audio Pearl Monitor + Pear Center byłby dobrym rozwiązaniem do Denona. 

Alternatywą mogą być Monitor Audio Monitor 100 + Monitor C150, które również zagrają dynamicznie i szeroko. Subwoofer nadrobi wszelkie niedostatki basu więc tym się nie przejmuj. 

Napisano (edytowany)

Bardzo dziękuję za sugestie. Napisałem do pobliskiego salonu z możliwością odsłuchu.

A jakie macie opinie na temat wiszących centralnych, np. Monitor Audio Radius 255?

EDIT: ten jest jednak za drogi i słabo dostępny. Ale może tak ogólnie ktoś powie coś mądrego;)