Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
ibanan

Problem z aplitunerem Onkyo TX-NR1008

Recommended Posts

Dzień dobry :) mam problem z amplitunerem. Wlasciwie to nie wiem czy jest to problem techniczny czy bardziej mam skopane ustawienia. Od początku. Uzywalem przez jakis czas ten aplituner glownie w polaczeniu z telewizorem (przez hdmi arc) oraz z telefonem ( poprzez podlaczony przez wejscie analogowe odbiornik bluetooth). Po jakims czasie zniknal mi dzwiek gdy bylem polaczony z telewizorem. Telewizor widzi odbiornik i gdy np włączam onkyo to telewizor automatycznie przelacza sie ze swoich glosnikow na odbiornik, ale odbiornik nie daje dzwieku do glosnikow. No ale polaczenie analogowe z telefonem caly czas dzialalo. Po jakimś miesiacu to samo stało się telefonem i tez nie ma zadnego dzwieku. Jesli chodzi o ustawienia to jedyną opcją jest to ze mój dwulatek czesto podchodzil do ampliturea i bawil sie przyciskami dlategotez mozna podejrzewac ze cos poprzestawial. Ja przegladam ustawienia ale nie widze nic co mogloby byc zle ustawione. Wujek jest elektronikiem i coś mi tam sprawdzal i mierzyl (chyba czy koncowka mocy daje sygnal) i stwierdzil ze wszystko jest w porzadku. Na sluchawkach tez nie ma dzwięku. Chcialem znalesc jakies przywrócenie ustawien fabrycznych alr nic takiego chyba nie ma. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@ibanan Twój amplituner posiada wadliwy chipset firmy TI odpowiedzialny za HDMI.

Dnia 18.10.2020 o 14:14, ibanan napisał:

Po jakims czasie zniknal mi dzwiek gdy bylem polaczony z telewizorem. Telewizor widzi odbiornik i gdy np włączam onkyo to telewizor automatycznie przelacza sie ze swoich glosnikow na odbiornik, ale odbiornik nie daje dzwieku do glosnikow.

to jest jeden z objawów. Ostatecznie przestanie całkowicie działać dźwięk ze źródeł cyfrowych. Możesz spróbować podpiąć coś po analogu i zobaczyć czy działa, w przypadku pozytywnej odpowiedzi, wymiana moduł DSP.

Niestety opłacalność zerowa. Na olx znajduje się jeden gość co sprzedaje całe płyty hdmi do amplitunerów Onkyo dość tanio, daje gwarancję roczną jak dobrze kojarzę. Niestety nie wiadomo skąd ma chipsety. Zapewne sprowadza z aliexpress gdyż nowych chipsetów które firma TI wypuściła nie da się dostać, a przynajmniej tak było jeszcze jakiś czas temu gdy te problemy wyskakiwały dość często. Ale oczywiście warto zapytać, jeżeli w jakiś sposób dostał oryginalne modele od TI można pomyśleć nad wymianą.

Ja długo będzie chodzić po wymianie to zagadka gdyż widziałem wpis od osoby której po wymianie chipsetu DSP w serwisie producenta problem po pewnym czasie powrócił. Moja rada, sprzedać amplituner o ile ktoś w ogóle go zechce kupić gdyż swoje lata ma i nie wspiera żadnych nowych standardów poza DTS HD i Dolby True HD.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, lolekdrugi napisał:

@ibanan Twój amplituner posiada wadliwy chipset firmy TI odpowiedzialny za HDMI.

 

Dzięki za odpowiedz :) tak jak pisałem, miałem caly czas podlaczony odbiornik bluetooth poprzez wejscie analogowe i działało to jeszcze z miesiac po tym jak przestalo dzialac hdmi. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wybacz, musiałem źle zrozumieć. Zatem spróbuj reset jak wcześniej ktoś podpowiedział, może chociaż analog wróci, jeżeli nie to chyba wiesz co z tym zrobić.
 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...