Raf22 Napisano 21 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2020 To Chromecast Audio trzeba podłączyć optycznym? W zestawie widzę tylko jack 3.5mm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 października 2020 Udostępnij Napisano 21 października 2020 https://allegro.pl/oferta/przelacznik-switch-optyczny-spdif-3x1pilot-toslink-9606215033 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 21 października 2020 Udostępnij Napisano 21 października 2020 5 minut temu, Raf22 napisał: To Chromecast Audio trzeba podłączyć optycznym? W zestawie widzę tylko jack 3.5mm. Można tak i tak. Przy użyciu kabelka powyżej podłączysz po wyjściu cyfrowym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 października 2020 Udostępnij Napisano 21 października 2020 Jeszcze TV optykiem trzeba podpiąć dlatego ten switch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raf22 Napisano 21 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2020 14 minut temu, RLC napisał: Jeszcze TV optykiem trzeba podpiąć dlatego ten switch. A nie można podłączyć chromecasta jackami do aux, a tv optycznym i tylko zmieniać źródło? Jakaś utrata na jakości będzie, że powinienem dokupić kabel jack-optyczne i przełącznik? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 października 2020 Udostępnij Napisano 21 października 2020 Generalnie Q5 pro jest dość rzadkim przypadkiem wzmacniacza impulsowego cyfrowego. Sygnał z wejścia analogowego trafia w nim od razu do przetwornika analogowo/cyfrowego. Dlatego używanie wejść cyfrowych jest w nim najbardziej wskazane. Ogranicza się w ten sposób ilość konwersji C/A i A/C. Wejście analogowe nie jest złe, ale lepiej używać go do źródeł czysto analogowych, gdzie nie ma możliwości podłączenia na drodze cyfrowej. Dlatego wspomniałem że możesz podłączyć prowizorycznie tym kabelkiem który jest na wyposażeniu Chromecasta Audio. Jeśli nie planujesz podłączać więcej urządzeń pod wejście coaxial, to można je użyć do podłączenia jednego źródła z wyjściem optycznym z użyciem konwertera. Można coś takiego kupić nawet za kilkadziesiąt zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raf22 Napisano 21 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2020 Pod coaxial nic więcej na pewno nie będę podłączał, czyli musiałbym kupić przewód jack-optyczny i konwerter optyczny-coaxial? Dałbyś radę podesłać link do takiej rzeczy? A kable głośnikowe też będą grały tu dużą rolę czy kupić zwykłe wtyki bananowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 października 2020 Udostępnij Napisano 21 października 2020 Wzmacniacze impulsowe są z zasady bardzo wrażliwe na kable głośnikowe. Należy je jednak dobrać gdy będziesz miał konkretny sprzęt i to po dobrym osłuchaniu się z nim. Dlatego ostatecznych kabli bym na razie nie kupował. Jeśli nie masz żadnych, to na początek wystarczą zwykłe kable miedziane głośnikowe. Terminale tego wzmacniacza teoretycznie akceptują gołe kable do 4 mm², jednak lepiej pasują do nich dość cienkie przewody lub z wtykami bananowymi. Ich jakością za bardzo bym się nie przejmował. Przykładowy konwerter: https://pl.aliexpress.com/item/32972493718.html Powinien dotrzeć w około 2 tygodnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 października 2020 Udostępnij Napisano 21 października 2020 Ten konwerter ciekawy jest, takiego jeszcze nie widziałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 października 2020 Udostępnij Napisano 21 października 2020 Na dodatek wygląda na to że pozwala do jednego wejścia podłączyć 2 urządzenia w obu formatach, bo ma selektor wejść. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 października 2020 Udostępnij Napisano 21 października 2020 (edytowany) Panie czego te Chinczyki nie wymyślą 😉 Swoją drogą to może zdać egzamin. Jestem bardzo ciekaw jak zagra Q5 z tymi SX80 nawet podpięte pod TV. Edytowano 21 października 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 października 2020 Udostępnij Napisano 22 października 2020 W tej cenie do tych kolumn polecam Yamahe AX 900 albo Denona PMA 1060. Przefajne uniwersalne. stare ale bardzo jare wzmacniacze. Kupisz sprawny po prawdziwy przeglądzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raf22 Napisano 22 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 października 2020 Dzięki za wiele podpowiedzi. Bardzo mi pomogliście bo kompletnie się na tym nie znam. Skompletowałem już cały zestaw: SX80 + SMSL Q5 do tego chromecast audio i pełne okablowanie wyszło poniżej 3000zł. Zamówiłem z Ali ten konwerter optyczny na coaxial, rozumiem że takie urządzenie może tylko podwyższyć jakość dźwięku, nie pogorszyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 października 2020 Udostępnij Napisano 22 października 2020 Teoretycznie nie powinno pogorszyć . W stosunku do wejścia analogowego powinno być lepiej . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 października 2020 Udostępnij Napisano 22 października 2020 Pozostaje czekać na opis dźwięku bardzo jestem ciekaw 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 Nie powinno pogorszyć. Ale zależy jak jest skonstruowane. Najpierw podłącz bezpośrednio a później przez konwerter. Zobaczysz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raf22 Napisano 23 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2020 Bardzo bardzo wstępne wrażenia: rewelacja. Na razie prowizorycznie rozstawiłem je w małym pokoju i podpiąłem pod TV i chromecasta przez jacka. Kolumny mają naprawdę dużo mocy, wcale nie brakuje im bassu po podkręceniu trochę w eq smsla. Mam jednak wrażenie, że przy graniu z TV bass troszkę zlewa się z górą, góra nie jest aż tak wyrazista. Podpiąłem chromecasta przez aux i słychać różnicę, wszystkie dźwięki wydają się być o wiele bardziej zarysowane a scena o wiele szersza. Jestem w trakcie rozgrzewania kolumn. Czekam teraz na konwerter, a bardziej szczegółowy opis dostarczę gdy przeprowadzę się w grudniu do nowego mieszkania, bo teraz grają w 15m2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 (edytowany) Jak z mocą wzmacniacza jakie wrażenia panuje nad kolumnami? Wychodzi na to że skubaniec jest bardzo uniwersalny gra z każdymi kolumnami na dobrym poziomie 😋 Dobrze mówisz daj kolumnom się wygrzać no i ten TV trochę zamula moim zdaniem. Edytowano 23 października 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raf22 Napisano 23 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2020 Nie mogę przestać się dziwić, gdy patrze na tą małą wtyczkę od zasilania pokroju ładowarki od laptopa i moc jaką ten wzmacniacz posiada. Przy głośniejszym graniu nic zalega, każdy dźwięk jest równie dynamiczny i nie czuć żeby czegoś mu brakowało. TV rzeczywiście może zamulać bo jest to na dodatek TV raczej niższej klasy, mimo że rocznik 2020. Przy chromecascie jednak śmiga i jestem zadowolony. Bałem się, że do muzyki elektronicznej może być ciężko, ale zarówno wzmacniacz jak i kolumny grają świetnie. Podkręciłem tylko ze standardowego flat troszkę bassu i treble, ale wiem, że smsl ma jakieś presety gotowe do włączenia więc też na +. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 Przycisk FN na pilocie to te presety. Zapowiada się obiecująco testuj dalej 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 Szkoda tylko , że ten konwerter potrzebuje zasilanie Następna wtyczka w systemie , następne kabelki , zwisy:( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 Na szczęście jeśli nie będziesz używał jego selektora źródeł to można to upchnąć gdzieś z tyłu. 2 pierwsze ustawienia EQ to systemy podbicia basu, pozostałe za bardzo nie wpływają na bas i soprany. Możesz używać regulacji barwy wraz z ustawieniami EQ. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raf22 Napisano 27 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 października 2020 Hej jeszcze raz, w między czasie zauważyłem, że dźwięk z dekodera i ps4 ma na kolumnach co chwile takie ścinki 0,5 do 1 sekundy. Obydwie te rzeczy są podłączone po hdmi do tv i z tv optycznym do wzmacniacza. Odziwo dźwięk z aplikacji z tv np youtube już nie przerywa więc podejrzewam, że to coś związane z hdmi. Po podłączeniu bezpośrednio dekoder wzmacniacz kablem optycznym też nie zacina. Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić? Szczerze wolę uniknąć dokupowania dodatkowych kabli optycznych i przełącznika do ich wejść Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 października 2020 Udostępnij Napisano 27 października 2020 Problemem jest najprawdopodobniej coś w TV. Spróbuj coś pozmieniać w ustawieniach dźwięku w TV i ewentualnie podłączonych do niego urządzeniach które sprawiają problemy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 października 2020 Udostępnij Napisano 28 października 2020 Dziwne że tnie z dwóch źródłem jednocześnie. Być może to wada TV. Bo widać że kable i optyczny i HDMI sprawny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts