Arkadiusz Bieliński Napisano 25 listopada 2020 Napisano 25 listopada 2020 (edytowany) Witam witam wszystkich serdecznie ,zastanawiam się nad zakupem głośników firmy bowers wilkins i potrzebuje pomocy , kiedyś kolega miał model 683 i całkiem podobało mi się ich granie .Głownie podobała mi się czysta góra i wyraźne wokale . Głośniki miały by grać w salonie około 25 m2 w późniejszym czasie będę się przeprowadzał i głośniki będą grać w salonie z aneksem kuchennym około 26m2, dla tego zastanawiam się na kolumnami podstawkowymi , ewentualnie b&w cm7. Nie chcę zbyt mocnych kolumn ponieważ w bloku i tak nie będę mógł wykorzystać ich potencjału . Domyślam się że będzie brakowało basu mi z tych kolumn , więc z czasem będę chciał dokupić do nich nie za duży subwoofer . Kolumny miały by być używane 50% do muzyki ,50% gry i filmy sucham ogólnie różnych gatunków muzyki pop, rock , hip hop ,czasem troche house, dance i muzyki elektrycznej , więc chciałbym żeby były podłączone pod telewizor , z czasem chciałbym mieć również możliwość rozbudowy głośników do systemu kina domowego . Więc najlepiej by mi pasowało podłączyć je pod jakiś amplituner który by do nich pasował. 1. Zastanawiam się czy jest duża różnica między 685s2 a cm5s2 ? czy warto dopłacić do cm5s2? czy może lepiej kupić cm7 ? z tego co się orientuje to cm7 są starszą konstrukcją więc nie wiem czy jest sens iść w tym kierunku . 2. Jaki amplituner by pasował do tych modeli kolumn w granicach do 2500 zł nowy ? Edytowano 25 listopada 2020 przez Arkadiusz Bieliński Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 25 listopada 2020 Napisano 25 listopada 2020 9 godzin temu, Arkadiusz Bieliński napisał: 1. Zastanawiam się czy jest duża różnica między 685s2 a cm5s2 ? czy warto dopłacić do cm5s2? czy może lepiej kupić cm7 ? z tego co się orientuje to cm7 są starszą konstrukcją więc nie wiem czy jest sens iść w tym kierunku . 2. Jaki amplituner by pasował do tych modeli kolumn w granicach do 2500 zł nowy ? Witaj, Jako dystrybutor B&W, dobrze są nam znane wsteczne modele tej firmy. Na wstępie, musisz wiedzieć, że różnica pomiędzy 685s2 a CM5s2, to obudowa (jej masa i grubość ścianek) oraz elementy na zwrotnicy. To wszystko prowadzi do zauważalnych różnic, ALE pod warunkiem że podłączysz stosowaną elektronikę do tych że głośników. Jeżeli sobie przeznaczyłeś budżet w okolicach 2500 to zainteresuj się tańszym modelem 685s2. Z amplitunerów do kina domowego, warto się zainteresować nowym modelem Yamahy RXV 4A https://www.tophifi.pl/kino-domowe/amplitunery-av/yamaha-rx-v4a.html - Zapraszamy Cię na prezentację tego modelu do naszych salonów. Odpisz, cytując
Arkadiusz Bieliński Napisano 25 listopada 2020 Autor Napisano 25 listopada 2020 Czyli różnica w dźwięku między 685s2 a cm5s2 nie jest aż tak duża , i nie warto do nich dopłacać ? Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 25 listopada 2020 Napisano 25 listopada 2020 13 minut temu, Arkadiusz Bieliński napisał: Czyli różnica w dźwięku między 685s2 a cm5s2 nie jest aż tak duża , i nie warto do nich dopłacać ? Tylko w sytuacji zainwestowania w amplituner za 5-7 tysięcy w przypadku modelu CM52. Oczywiście, że jeśli niższy model dostanie lepszą elektronikę to też pokaże Ci znacznie więcej. Jednakże wracając do meritum, to w Twoim przypadku nie ma sensu dopłacać. Możesz jeszcze zwrócić uwagę na nowy model z serii 600, czyli następcę 606s2 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/bowers-wilkins-606-s2-anniversary-edition.html Odpisz, cytując
Arkadiusz Bieliński Napisano 25 listopada 2020 Autor Napisano 25 listopada 2020 Rozumiem , a jaki w takim razie by pasował amplituner do cm5s2 i 606s2 żeby to dobrze zagrało ? Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 25 listopada 2020 Napisano 25 listopada 2020 Sądzę, że w obydwu przypadkach warto postawić na Yamahę RXA 1080 https://www.tophifi.pl/multiroom/musiccast/yamaha-musiccast-rx-a1080.html To konkretny amplituner odróżniający się znacząco budową i konstrukcją w stosunku do niższych modeli Yamahy. Charakter dźwięku tego urządzenia, idzie w kierunku zrównoważenia i dobrej kontroli niskich tonów. Odpisz, cytując
Arkadiusz Bieliński Napisano 25 listopada 2020 Autor Napisano 25 listopada 2020 A czy miało by sens podłączenie tych głośników pod taki amplituner : https://www.tophifi.pl/multiroom/musiccast/yamaha-musiccast-rx-v585.html czy to zupełnie bez sensu ? Lub druga opcja ,gdybym zrezygnował z kina domowego i pozostał tylko przy dwóch kolumnach i subie , to czy znalazł by się jakiś inny wzmacniacz lub amplituner który mniej kosztuje a dobrze by zagrał z tymi głośnikami ? mam na myśli coś takiego : https://www.tophifi.pl/multiroom/musiccast/yamaha-r-n602-czarny.html Odpisz, cytując
S4Home Napisano 26 listopada 2020 Napisano 26 listopada 2020 Moim zdaniem cm5 były słabe. Cm7 jak lubisz takie brzmienie to tak. I jednak model 585 byłby do nich za słaby. Wydajnościowo jest to 485 z większą ilością kanałów. Do bowersa warto też dobierać AV od Denona. Piotr Odpisz, cytując
Arkadiusz Bieliński Napisano 26 listopada 2020 Autor Napisano 26 listopada 2020 1 godzinę temu, S4Home napisał: Moim zdaniem cm5 były słabe. Cm7 jak lubisz takie brzmienie to tak. I jednak model 585 byłby do nich za słaby. Wydajnościowo jest to 485 z większą ilością kanałów. Do bowersa warto też dobierać AV od Denona. Piotr Chodziło mi o model cm5s2 i 585s2. Nie wiem czy właśnie te głośniki mialeś na myśli czy chodziło tobie o serie starszą bez( s2) Chodzi tobie ze model 585 jest słabszy do cm5 i cm7? Jakie av Denone mógłbyś polecić ? Odpisz, cytując
Arkadiusz Bieliński Napisano 28 listopada 2020 Autor Napisano 28 listopada 2020 Dnia 26.11.2020 o 09:42, Arkadiusz Bieliński napisał: Chodziło mi o model cm5s2 i 585s2. Nie wiem czy właśnie te głośniki mialeś na myśli czy chodziło tobie o serie starszą bez( s2) Chodzi tobie ze model 585 jest słabszy do cm5 i cm7? Jakie av Denone mógłbyś polecić ? Ktoś jeszcze mógłby się podzielić swoimi opiniami i doradzić coś ? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 28 listopada 2020 Napisano 28 listopada 2020 Mam 685 S2 choć, chwilowo /lub na stałe / u córki , grają z NAD-em 3100 , u mnie grały z Yamahą RX-A3030 jako tyły , ale też sprawdzałem je jako fronty . Powiem tak jak już pisała branża , granie B&W jest specyficzne i dużej mierze zależy od elektroniki. naprawdę warto posłuchać tych kolumn przed zakupem , szczególnie jak mają to być kolumny główne. Odpisz, cytując
Arkadiusz Bieliński Napisano 28 listopada 2020 Autor Napisano 28 listopada 2020 Jak one grały w połączeniu z Yamahą RX-A3030 ? czy polecasz takie połączenie bowers z yamaha? Odpisz, cytując
Recommended Posts