Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,potrzebuję pomocy w wyborze zestawu stereo.

Kwota do wydania : około 3000 zł  ( 1000 zł wzmacniacz + 2000zł na kolumny )

Nowy/używany: Koniecznie Nowy ( zwyczajnie kupowania używanego sprzętu się boje )

Wielkość pomieszczenie: 20 m2,kolumny rozstawione od siebie o około 4 m.

Słuchana muzyka : Często rock, metal ale też wszelkiego rodzaju trance,mniej więcej w rozkładzie 50 na 50.

Obecny sprzęt: MicrolabSolo 7c podpięte pod PC.

Źródło Sygnału:  PC.

Na czym mi zależy: Przyzwoicie grający( nie jestem audiofilem i wiadomo nie w tym budżecie ) zestaw stereo z kolumnami podłogowymi  ( Zawszę mi się podobały spore kolumny rozstawione w salonie,takie marzenie,na które dopiero teraz mogę sobie pozwolić, za dziecka u dziadka nasłuchałem się muzyki na ogromnych kolumnach  ) ,przyzwoity bas.

Nie chciał bym też przesadzić z mocą,nie mam 15 lat aby bawiło mnie łomocenie na cały blok ,owszem lubię  głośniej włączyć sobie jakiś koncert rozwalić się na kanapie i zwyczajnie cieszyć się muzyką,efekt latającego żyrandola mnie nie bawi.

Zastanawiam się czy sam zestaw stereo ,czy dodatkowy subwoofer aktywny aby uzupełniał dół.

Niestety nie posiadam wiedzy na temat marek,większość z nazw nic dla mnie nie znaczy,podoba mi się sprzęt Yamaha wydaję się względnie tani a chwalony.

Czego brakuje mi w obecnym sprzęcie:  Aby sensownie posłuchać koncertu trzeba ustawić 2/3 maksimum głośności,trudno mi to fachowo określić ale dźwięk się trochę zniekształca, góra zaczyna syczeć , dół ala walenie w kartongips, a środek znika.

Myślałem o:

Yamaha A-S301 + Yamaha NS-F51 + Yamaha NS-SW100 = 3200 zł w pobliskim salonie audio ( dla mnie faworyt )

YAMAHA A-S201 + MAGNAT Monitor Supreme 2002 = 2200 zł Media Expert ( choć tutaj nie jestem pewny co do impedancji  raz podają 4 innym razem 8 ,dość fajna tania opcja ,wizualnie też mi się podobają )

YAMAHA A-S201 + STX QUANT 300 = +/- 3000zł allegro.

Yamaha A-S201 + Tonsil Altus 200 ( podobają mi się wizualnie ale naczytałem się że są fatalne i nie nadają się do użytku domowego )

Yamaha A-S201 + Tonsil Altus 300( jak wyżej )

Oczywiście wszelkich innych propozycji wysłucham,i z góry dziękuje za pomoc,starałem się opisać temat jak tylko mogłem.

Jeszcze mam pytanie jak to jest z kablami 2 x 2,5 ,2 x 1,5 ?

Napisano

Yamaha a-s210 i altusy ?

Zapomnij, wzmak fajny jednak jest to najtańsza opcja od Yamahy i naprawdę nie warto robić takiego połączenia, po prostu prądowo nie wydoli 

do Altusów jak już myślisz o wersji as z Yamahy to przynajmniej 500 

Napisano (edytowany)
5 minut temu, Wstrzasajacy napisał:

Yamaha a-s210 i altusy ?

Cóż taki zestaw znalazłem na Allegro,i akurat Altusy biorę najmniej pod uwagę , ze względu na krytykujące je wypowiedzi w internecie.

No i chyba są za duże jak na mój pokój.

Edytowano przez Christopher Dula
Napisano

Mam tą próbę już za sobą, podłączaliśmy a-s201 do Atlutów i nie bacząc na pomieszczenie w jakim był odsłuch wyszła naprawdę lipa ;)

Jednak już przy zmianie wzmaka na a-s500 już zaczynało dawać radę.

Wiem że nie jest to jakaś rewelacja, jednak przeważył budżet, i teraz są podpięte altusy do w/w yamahy i da się tego słuchać 

Napisano

Witam 

Panowie żadne Altusy na litość boską 😉 

@Christopher Dula Jeżeli w grę wchodzi Yamaha 201/301 myślę że alternatywą dla nich jest cyfrowy Smsl Q5 Pro + Kef Q350, Magnat Quantum 753 do Q5 bez problemu podepniesz subwoofer, komputer po USB. Jeżeli rzeczywiście nie słuchasz bardzo głośno będziesz zadowolony. Jakość dźwięku naprawdę lepiej jak przyzwoita 👍 Wiem co mówię używam Q5.

Napisano
1 godzinę temu, RLC napisał:

Smsl Q5 Pro

Ciekawy sprzęt ,fajna alternatywa dla "dużych wzmacniaczy" jednak nie chciał bym sprzętu słabszego i mniejszego od tego co obecnie posiadam,no i zależy mi na kolumnach podłogowych,ale jak kolwiek dziękuje za ciekawe spojrzenie na temat.

Cóż czekam na dalsze rady i propozycje ;)

Napisano

Cześć,
Budżet nieduży ale spokojnie można znaleźć coś sensownego. Na pewno odpuść sobie pełnowymiarowe wzmacniacze, ponieważ one dobrze na pewno nie zagrają. W Twoim przypadku lepszym rozwiązaniem byłby Topping MX3 + Heco Victa Prime 702 lub Pylon Audio Pearl 25 jeśli cenisz sobie przestrzenne brzmienie z bliższym środkiem. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Napisano (edytowany)

Uwierz mi że Q5 zagra lepiej jak ta Yamaha oczywiście to jest moja subiektywna opinia. 

Ale rób jak chcesz 😉 

Pozdrawiam

PS.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/wzmacniacz-rega-brio-r

https://allegro.pl/oferta/zadbane-kolumny-glosniki-stereo-mission-m33i-9949959347 

https://allegro.pl/oferta/mission-m34-bdb-kolumny-podlogowe-stereo-para-9638541702

A tutaj coś zupełnie innego 😉

Edytowano przez Gość
Napisano
21 minut temu, RLC napisał:

Uwierz mi że Q5 zagra lepiej jak ta Yamaha oczywiście to jest moja subiektywna opinia. 

Przyznam się zupełnie szczerze że,jakoś mnie martwi wielkość i moc tego wzmacniacza , poradzi on sobie z kolumnami Audio Pearl 27 ? bo biorę je pod uwagę.

Jadę też posłuchać takiego zestawu : Yamaha MusicCast R-N303D (czarny), Pure Acoustic NOVA 8 (czarny)

Napisano (edytowany)

Ja proponuje żebyś najpierw posłuchał tez innych wzmacniaczy. Żeby decyzja nie była podjęta po jednym odsłuchu. Chodzi o to żebyś sam sobie wyrobił zdanie. I zgadzam się z podanymi propozycjami przez @RLC .

https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2825-rega-brio

Q5 pro tez jest bardzo zachwalany!

Oczywiście jak na wzmacniacz w tej cenie i takiej mocy. Teraz mamy luksus można posłuchac i odesłać jak coś. Do tego można liczyć na jakieś upusty od branży z naszego forum. Nie ograniczaj się !

Edytowano przez Inferno
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

Jako że dalej walczę z tematem pozwolę sobie odkopać wątek,altusy,magnaty i yamaha ns odpadły.

Troszkę też podnoszę budżet 3000-3450,doszedłem też do wniosku ze bluetuch i radio zdecydowanie się przydadzą .

Yamaha MusicCast R-N303D + Heco Vita 702

YAMAHA R-S202D S + MONITOR AUDIO MONITOR 300 W

Teufel ULTIMA 40 Kombo ( cały zestaw dość ciekawy i raczej chwalony , tylko ta wysyłka z DE mnie martwi )

Tonsil Maestro II 180 + Yamaha R-N303D

YAMAHA R-S202D S  + STX quant 300

YAMAHA R-S202D S + STX electrico 250

Co myślicie o tych zestawach ?

Edytowano przez Christopher Dula