Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

Mam już ampli Onkyo 676 oraz kolumny Taga 606 v3 5.0.  

Zastosowanie 80% Kino i seriale, 20% radio lub od czasu do czasu płyta CD. Nie jestem audiofilem, typ muzyki to Rock, Musicale oraz muzyka bardziej medytacyjna typu churał gregoriański.  Wymiar pokoju to 5,2 m szerokości x 4,5 m długości, czyli jakieś 23m2. Standardowe 2,8 wysokości.

Na co byście polecali wymienić kolumny 5.1 lub też 5.0 + osobny SUB (pytam o niego w osobnym wątku)

Q21 sugerował:

"Jeśli chodzi o ciekawe rozwiązania w kinie domowym to masz do wyboru:
1 Heco Aurora 700 + 300 + Center + sub30a. Uzyskasz brzmienie muzykalne z dobrą podstawą basową i szeroką scenę dźwiękową
2. Q-Acoustic 3050i + 3090ci + 3010i + sub. Jest to także muzykalne brzmienie ale z nieco wyraźniejszą górą pasma i lepszą lokalizacją"

Tyle, że to pozycje za 6000-8000 tys, czyli raczej sporo. Taga kupiłem za 600 zł. 

Czy coś w niższej cenie (2-3 tys) dałoby słyszalny skok jakości? Bo nie wiem, czy za chwilę obecny ampli się nie okaże wąskim gardłem dla tych Aurora 700 czy Q-Acoustic 3050i. A wtedy taka całościowa wymiana będzie >10tys co nie jest w moim budżecie.

Idealnie by było znaleźć zestaw 5.1 za ok 3000 tys i taki, który zagra na obecnym ampli i jednocześnie by zyskał jeszcze więcej jakości i mocy przy silniejszym ampli w przyszłości. 

PS. czym się różni Aurora 700 od Aurora 1000? Wielkość i moc? Te 1000 do większych pomieszczeń?

Napisano

Założyłem jeden zbiorczy i z 20 pytań dostałem odpowiedzi na ok 7. 

Dlatego jednak postanowiłem zrobić kilka małych z konkretnym 1 tematem, na którym mi najbardziej zależy. 

I przeglądam forum od dłuższego czasu oraz staram się wykorzystywać tą wiedzę.

Stąd pytałem, czy w budżecie ok 3 tys da się kupić coś znacznie lepszego niż Taga ale nie w cenie Aurora 700 za 6000+ zł.