Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

zastanawiam się nad kupnem pierwszego zestawu audio. Sprzęt kupuję pokierowany głównie chęcią uzyskania dobrych wrażeń muzycznych, jednocześnie poprawiając dźwięk wydobywający się z telewizora podczas oglądania filmów. Raczej nie zależy mi na rozbudowie do zestawu 5.1, ewentualnie 2.0->2.1 w przyszłości.
Kilka cech:

• Sprzęt nowy
  • Powierzchnia pokoju do 30m kwadratowych, około 4,5mx6,2m. Telewizor z kanapą stoją oddalone maksymalnie na ścianie 4,5m, w przyszłości prawdopodobnie chciał bym je zbliżyć
  • Zależy mi na streamingu ze spotify itp., w przyszłości chciałbym podłączyć gramofon/odtwarzacz cd
  • Dobrze by było w przyszłości dodać pojedyncze głośniki w innych pokojach za pomocą jakiegoś multiroom-u po wifi

Ciężko mi określić jakiej muzyki słucham, nie jest to jeden zamknięty gatunek, ale mogę powiedzieć, że większą przyjemność sprawiają mi elementy instrumentalne niż wokal

Budżet mam w okolicy 5000zł, chyba że nie warto tyle wydawać na takie potrzeby. Przebywam w okolicy Wrocławia

Wstępnie zbadałem temat i połączenie Marantz nr1200 + KEF Q350 wydaje mi się fajne, szczególnie głośniki, ale jestem otwarty na wszelką krytyke

Z góry dziękuje za pomoc

Napisano

Witaj,

Moim zdaniem 30 metrów to za dużo dla kef q350

Możesz to oczywiście sprawdzić na miejscu ale obawiam się ze z monitorów to jedynie bronze 100 albo trójdrożne wharfedale mogły by dać radę.

Ewentualnie typowe w tej cenie połączenie 

Yamaha 602+heco 700/ Indiana linę tesi 561/ elac f6.2 czy qacustic 3050i

Zapraszam na odsłuch

Piotr

Napisano

Cześć,
Przede wszystkim musisz powiedzieć czy bierzesz pod uwagę kolumny podłogowe, które w takim metrażu powinny stanąć? 

Jeśli tak to Yamaha RN602 + Q Acoustic 3050i byłby dobrym kierunkiem. Jest to brzmienie dynamiczne z dużą ilością szczegółów oraz ciepłym wokalem. Yamaha zapewni Ci pełen dostęp do opcji sieciowych czy możliwość podłączenia telewizora. 
Alternatywą dla Q Acoustic mogą być Polk Audio S55e, które zagrają potężniejszą podstawą basową oraz nieco ostrzejszą górą.

Zapraszam do kontaktu w sprawie umówienia odsłuchu. 

Napisano

Cześć,

Moim zdaniem idealnym zestawem dla Ciebie byłby amplituner Yamaha RN-602 z kolumnami Audiosymptom i8. Kolumny idealnie dopasowane do wielkości pomieszczenia. W przyszłości może rozbudować system w innych pomieszczeniach o głośniki Yamaha Musicast.

Pozdrawiam,

Michał

Napisano

W tym budżecie jeśli weźmiemy pod uwagę funkcje sieciowe, możliwość rozbudowy w przyszłości o dodatkowe strefy po wifi to wybór jest ograniczony praktycznie do trzech marek. Yamaha, Denon, Marantz. W przypadku dwóch ostatnich zostaje jednak mniej na kolumny więc Yamaha wydaje się najrozsądniejszą opcją.

Pozdrawiam,

Michał

Napisano
13 godzin temu, Inferno napisał:

Panowie a jest coś oprócz polecanego amplitunera? 😁

No właśnie nie ma.

Onkyo i Pioneer nie ma w całej europie.

Denon gra dość specyficznie i pod konkretne kolumny.

Wiec jesli ktoś szuka takiego kombo no to ma ten 'wybór' :P

Piotr