Skocz do zawartości
Adam Białek

Domowy serwer a amplituner Yamaha z musicast

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zakupiłem nowy amplituner (na moją kieszeń) Yamaha Musicast RX-V4A.
Wszystko super. Miałem już Yamahę ale bez funkcji sieciowych.
Ten funkcje sieciowe ma ale z jedną mam pewien problem - nie działa w pełni.

Chodzi o dostęp do serwera sieciowego z udostępnieniem multimediów.
Jego rolę pełni prosty ale do moich potrzeb wystarczający Synology DS214se.

Po skonfigurowaniu sieci w amplitunerze z pomocą aplikacji MusiCast Controller serwer jest widoczny ale jego zawartość już nie.
Co ciekawe zawartość jest widoczna przez inne urządzenia czytające media, np. telewizor.

W związku z tym zakładam, że konfiguracja po stronie Synology jest prawidłowa.

Może ktoś z Was naprowadzi mnie na rozwiązanie ?

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dwie rzeczy które mi przychodzą do głowy to DLNA i UPnP, sprawdziłby, ustawienie na Synology. Jak odpalasz serwer multimediów to musza być włączone DLNA i UPnP.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie znam systemu MusiCast, ale z podobnym problemem spotkałem się przy systemie BluOS. Odtwarzacz Bluesound NODE 2i nie widział folderów na Synology, chociaż inne urządzenia sieciowe nie miały z tym problemu. Okazało się, że NODE nie widział folderów utworzonych przez Synology, ale widział utworzone ręcznie przez użytkownika.
Aby sprawdzić czy to podobna sytuacja, utwórz folder publiczny i wstaw do niego jakieś pliki muzyczne. Jeśli Yamaha zobaczy je, to trzeba przenieść wszystkie pliki do nowo utworzonych folderów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
17 godzin temu, Adam Białek napisał:

Po skonfigurowaniu sieci w amplitunerze z pomocą aplikacji MusiCast Controller serwer jest widoczny ale jego zawartość już nie.
Co ciekawe zawartość jest widoczna przez inne urządzenia czytające media, np. telewizor.

A czy w aplikacji Music Cast widzisz ten serwer wraz z katalogami?

3 godziny temu, marecki napisał:

Nie znam systemu MusiCast, ale z podobnym problemem spotkałem się przy systemie BluOS. Odtwarzacz Bluesound NODE 2i nie widział folderów na Synology, chociaż inne urządzenia sieciowe nie miały z tym problemu.

BluOS nie wspiera DLNA, to dlatego.

Edytowano przez maxredaktor

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przecież napisałem że w Musicast widzę serwer ale już zawartości nie !

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Dwie rzeczy które mi przychodzą do głowy to DLNA i UPnP, sprawdziłby, ustawienie na Synology. Jak odpalasz serwer multimediów to musza być włączone DLNA i UPnP.
A skoro widać na innych urządzeniach to chyba jest włączone. I nie mówię o SMB dla Windows

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiesz co szukając 5 min w goglach znalazłem kilka rozwiązań, jedne dotyczyły pluginu DLNA inne instalacji Audio Servera jeszcze inne odpowiedniego podpięcia i reindeksacji plików. Proponuje poszukaj widzę że nieograniczona wiedza już jest wiec sobie poradzisz.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Okazuje się, że serwer jest widoczny na głośniku Yamahy WX-021, który mam w sypialni oczywiście w tej samej sieci i z pomocą Musicast.

A na amplitunerze nadal nie...

 

Wysłane ze smartfona przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...